18.5 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialKievul pierde un oraş strategic

Kievul pierde un oraş strategic

Încercuite de combatanţii separatiştilor pro-ruşi şi supuse unui asalt continuu în oraşul strategic Debalţevo, trupele ucrainene au început miercuri o retragere haotică, deşi preşedintele Petro Poroşenko anunţa o plecare „planificată şi organizată“ din oraşul pierdut în mâinile separatiştilor.

Semnatar al acordurilor de la Minsk, în loc să ceară separatiştilor să înceteze luptele, preşedintele Putin a cerut  Ucrainei să lase soldaţii să plece şi să depună armele pentru „a-şi salva vieţile“. UE şi SUA, preocupate de situaţia explozivă din estul Ucrainei, au -avertizat din nou Moscova.

Guvernul ucrainean şi NATO au precizat că asaltul rebelilor pro-ruşi asupra orașului Debalţevo a fost susţinut de tancuri ruseşti, de artilerie şi soldaţi, în timp ce Moscova neagă orice implicare în lupta pentru regiunea numită Novorosia (Noua Rusie) de Putin şi de separatişti. Responsabilii americani s-au declarat preocupaţi de luptele violente şi de afluxul de material militar rusesc în direcţia zonei de supraveghere.

La Debalţevo, încă de marţi seară, armata ucraineană a recunoscut că nu mai are deplin control asupra mijloacelor de transport şi rebelii şi-au extins luptele pe străzile oraşului şi în zona gării. Autobuze, transportoare blindate de trupe, zeci de ambulanţe ce duceau soldaţi răniţi sau brancarde însângerate se îngrămădeau la intrarea spitalului, iar soldaţii vorbeau despre un ordin de retragere.

Unul din semnatarii acordurilor de la Minsk în urmă cu aproape o săptămână, când a promis că încetarea focului în estul Ucrainei va intra în vigoare duminică la miezul nopţii, preşedintele rus Vladimir Putin a reuşit să-şi  înşele încă o dată interlocutorii europeni, preşedintele francez, François Hollande, şi cancelarul german, Angela Merkel. Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, prezent la negocieri, a înţeles de la început că totul era o cacealma model Putin. De la semnarea acordului Minsk 2, -Putin a stabilit de capul lui un -termen de trei zile până la data încetării focului, perioadă în care Rusia a trimis – chiar şi în timpul celor 17 ore de discuţii în capitala Belarusului – arme grele, sisteme sofisticate de lansatoare de rachete, blindate şi vehicule grele, combatanţi.

Armele au tăcut duminică doar câteva ore după care separatiştii pro-Kremlin şi-au reluat asaltul pentru a cuceri noi suprafeţe de teren şi localităţi strategice. Oraşul-port Mariupol şi Debalţevo, punct feroviar strategic, au fost ţintele asupra cărora au dezlănţuit atacuri furibunde. Forţele ucrainene care apărau Debalţevo erau încercuite de zece zile şi preşedintele Poroşenko saluta soldaţii ucraineni care apără oraşul şi au arătat lumii „adevărata faţă a bandiţilor şi separatiştilor care sunt susţinuţi de Rusia”.

Încercuirea armatei

După un asediu prelungit şi încercuirea rebelilor, liniile de aprovizionare au fost tăiate şi soldaţii au început să inunde oraşul Artemivsk, la 25 km nord-vest de Debalţevo, şi miercuri sute de răniţi au sosit la spitalul din oraş. Mulţi dintre soldaţi au descris o retragere periculoasă, care a început pe câmpurile îngheţate de gerul lunii februarie. Circa 80% din forţele ucrainene s-au retras din Debalţevo cu armele lor şi alte două coloane erau pregătite să plece ieri. Retragerea este o dură lovitură politică pentru preşedintele ucrainean, care promitea la alegeri reunificarea Ucrainei şi soluţionarea conflictului.

„Azi dimineaţă, forţele armate ale Ucrainei, în colaborare cu Garda Naţională, au lansat o operaţiune pentru retragerea planificată şi ordonată a trupelor din Debalţevo”, declara ieri Poroşenko la aeroportul din Kiev, înainte de plecarea spre estul ucrainean.

Acordul de încetare a focului a lăsat destinul oraşului Debalțevo în suspans,  el fiind revendicat de fiecare dintre părţi, reprezrntând astfel  principala piedică în calea realizării acordului semnat în urma „maratonului“ de 17 ore de la Minsk. Un alt punct de dezacord la Minsk a fost de a şti dacă soldaţii Kievului vor putea să se retragă din Debalţevo păstrându-şi armele şi echipamentele. Adică, se ştia că Ucraina va fi alungată din Debalţevo? Acest oraş are un rol strategic profund, atât pentru separatişti, cât şi pentru ucraineni.

Situat la încrucişarea căilor feroviare-cheie, leagă centrul industrial din estul Ucrainei de Rusia. Aflat sub controlul rebelilor, poate întări poziţia economică a teritoriilor secesioniste. La Kiev, liderii ucraineni au repetat că evenimentele de la Debalţevo reprezintă un motiv ca Occidentul să trimită arme pentru armata ucraineană, în pofida acordurilor de pace.

Putin bate toba victoriei

Putin, după ce a tăcut zile la rând în timp ce separatiştii măcelăreau şi civili în atacurile asupra oraşelor, a declarat marţi că Ucraina trebuie pur şi simplu să accepte că a fost învinsă. Liderul de la Kremlin, care respinge  acuzaţiile persistente că guvernul său înarmează separatiştii, arată că susţine rebelii în bătălia de la Debalţevo.: „Sper” ca liderii ucraineni să nu împiedice soldaţii armatei ucrainene să depună armele şi să fugă de luptele cu rebelii „pentru a-şi salva propriile vieţi”. Separatiştii au capturat sute de soldaţi, chiar dacă cifrele încă nu sunt confirmate, Kievul admiţând că trupele sale au fost învinse, dar negând că numărul celor capturaţi ar fi atât de mare.  

Cele mai citite

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...

Lumina Sfântă a fost adusă în Republica Moldova de un avion al României

Lumina Sfântă a fost adusă de la Ierusalim în Republica Moldova, în anul 2024, de un avion al României, anunță presa de la Chișinău. Cursa...

Președintele Iohannis va fi decorat de Atlantic Council, la Washington

Președintele Klaus Iohannis va fi decorat de Atlantic Council, într-o ceremonie care se va desfășura la Washington, în ziua de 8 mai 2024. Președintele Iohannis...
Ultima oră
Pe aceeași temă