19.5 C
București
miercuri, 5 iunie 2024
AcasăSpecialKievul negociază extrădarea a 19 ucraineni, acuzaţi de Tripoli ca fiind "mercenari"...

Kievul negociază extrădarea a 19 ucraineni, acuzaţi de Tripoli ca fiind “mercenari” pro-Kadhafi

Kievul a anunţat că depune eforturi în vederea extrădării din Libia a unui grup 19 ucraineni, acuzaţi că ar fi făcut parte din trupele de mercenari pro-Gaddafi, alături de trei belaruşi şi doi ruşi, după opt luni de la arestare, relatează BBC News Online şi Mediafax.

Cei 24 de acuzaţi insistă că lucrau ca subcontractori în industria petrolieră. Unul dintre ruşi a declarat pentru BBC că eliberarea lor ar fi fost deja obţinută pe căi diplomatice. Aleksandr Şadrov, în vârstă de 59 de ani, a declarat pentru serviciul în limba rusă al BBC că ei s-au aflat în Libia doar pentru a oferi servicii în domeniul echipamentelor petroliere şi că un avocat bun ar putea “să respingă cu uşurinţă cazul”.

De asemenea, ei neagă acuzaţiile că au pregătit lansatoare de rachete de tip sol-aer în vederea doborârii avioanelor care au participat la misiunea NATO de protejare a civililor libieni.

Pe de altă parte, ambasada rusă în Libia a declarat pentru BBC că face tot ceea poate pentru a obţine eliberarea cetăţenilor săi. Totodată, Belarusul a anunţat că cei trei cetăţeni ai săi au semnat contracte privind operarea unor instalaţii civile în Libia şi că autorităţile belaruse îşi coordonează eforturile cu ambasadele rusă şi ucraineană.

Autorităţile ucrainene au anunţat că, în prezent, sunt în curs negocieri între Kiev şi autorităţile libiene. Potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, negocierile vizează extrădarea celor 19 cetăţeni ucraineni, în pofida faptului că între cele două ţări nu există niciun tratat în acest sens.

În opinia lui Şadrov, problema este că oficialii ruşi probabil că au aşteptat “formarea unui fel de autoritate (în Libia). Ei aveau nevoie de un acord cu şeful militar al grupului în custodia căruia am fost”.

În prezent, membrii acestui grup – reţinuţi în timp ce combatanţii libieni rebeli urmăreau ultimele forţe loiale fostului lider libian, colonelul Muammar Kadhafi, îndepărtat de la putere – se află la o bază a Gărzii Interne Libiene, lângă Tripoli.

Cele mai citite

Jaqueline Cristian și Anca Todoni, în optimile turneului WTA Bari

Jucătoarele române de tenis Jaqueline Cristian și Anca Todoni s-au calificat în optimile de finală ale turneului WTA 125 de la Bari, după ce...

BEC ia măsuri împotriva celor care vor filma sau fotografia buletinul de vot

Biroul Electoral Central a adoptat marți, 4 iunie, o hotărâre privind unele măsuri de conștientizare a interdicției alegătorilor de a fotografia sau filma, prin...

O autoutilitară și un autotren au fost mistuite de flăcări în PTF Giurgiu-Ruse

O autoutilitară şi un autotren au ars marţi seară în Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu-Ruse, din cauza unui scurtcircuit, conform agerpres.ro. ' ISU Giurgiu...
Ultima oră
Pe aceeași temă