34.6 C
București
joi, 20 iunie 2024
AcasăSpecialKievul lansează o procedură de dizolvare a Parlamentului din Crimeea, după ce...

Kievul lansează o procedură de dizolvare a Parlamentului din Crimeea, după ce acesta a votat ieşirea din Ucraina şi alipirea la Rusia. Premierul Ucrainei, Arseni Iaţeniuk: Hotărârea Parlamentului de la Simferopol, ilegală

UPDATE 22: 03 – Obama: Referendumul din Crimeea ar fi “neconstituţional”

UPDATE 19:36 – LIVE TEXT. Băsescu: UE condamnă organizarea unui referendum in Crimeea

UPDATE 19:35 – UPDATE. SUA şi UE denunţă deciziile Parlamentului din Crimeea

UPDATE 19:32 – UE va semna Acordul de asociere cu Ucraina înaintea alegerilor – Herman Van Rompuy

UPDATE 19:18 – Kievul lansează procedura pentru dizolvarea Parlamentului din Crimeea

 

Parlamentul de la Simferopol, Crimeea, a votat desprinderea provinciei de Ucraina şi alipirea la Rusia, informează Agenţia Ria Novosti, citând pagina de Internet a Consiliului Suprem din Crimeea, legislativul local.

Citeşte şi: Parlamentul din Crimeea a votat alipirea la Rusia. Oficial din Crimeea: Decizia are efecte imediate

Anterior, Parlamentul a anunţat că un referendum privind alipirea Crimeei la Rusia va avea loc la 16 martie, relatează Mediafax. Alegătorii vor putea să opteze între alipirea la Federaţia Rusă sau acordarea unei autonomii sporite.

Vicepremierul Crimeei, Rustam Temurgaliev, a anunţat că Regiunea ucraineană Crimeea ar putea adopta rubla rusească ca monedă şi ar putea “naţionaliza” proprietăţi deţinute de statul ucrainean, parte a unui plan de a se alătura Federaţiei Ruse.

Citeşte şi: Crimeea vrea să adopte rubla rusească

Parlamentul local din Crimeea, dominat de proruşi, i-a cerut, joi, lui Vladimir Putin alipirea la Rusia, precum şi organizarea unui referendum la 16 martie în peninsula ucraineană pentru a valida această alipire, a declarat pentru AFP unul dintre oficiali.

Citeşte şi: Timoşenko: Putin va elibera Crimeea dacă Ianukovici revine la putere

Şeful statului rus Vladimir Putin a prezidat joi o reuniune a Consiliului rus pentru Securitate în cadrul căreia a fost discutată cererea Parlamentului local din Peninsula ucraineană Crimeea de alipire la Rusia, a anunţat Kremlinul relatează AFP.

O reuniune neprogramată a Consiliului de Securitate a avut loc în vederea discutării situaţiei din Ucraina şi în special a cererii Parlamentului local din Crimeea, a declarat Dmitri Peskov, un purtător de cuvânt al lui Putin, potrivit agenţiei publice RIA Novosti. Peskov nu a furnizat niciun alt detaliu despre conţinutul discuţiilor.

Citeşte şi: RIA Novosti: Ucraina ar putea renunţa la alfabetul chirilic

Din Consiliul rus de Securitate mai fac parte premierul Dmitri Medvedev, şeful Serviciului Federal de Securitate (FSB) Nikolai Bortnikov, şeful serviciilor de informaţii Mihail Fradkov. ministrul Apărării Serghei Şoigu şi şeful Administraţiei prezidenţiale Serghei Ivanov.

Crimeea este controlată din 28 februarie de soldaţi înarmaţi în uniformă, identificaţi de populaţia locală şi de jurnaliştii aflaţi la faţa locului ca fiind militari ce aparţin forţelor ruse.

Citeşte şi: Emisarul special ONU în Crimeea şi-a scurtat misiunea în peninsulă

Moscova respinge însă implicarea în operaţiunile din Crimeea şi afirmă că soldaţii sunt, de fapt, “grupuri de autoapărare” organizate de populaţia majoritar rusofonă care se simte ameninţată de noile autorităţi proeuropene de la Kiev.

Citeşte şi: SUA: Rusia spune poveşti false pentru a justifica acţiunile ilegale în Ucraina

În timp ce preşedintele Vladimir Putin asigură că în Crimeea nu sunt prezenţi soldaţi ruşi, ci “grupuri de autoapărare ale cetăţenilor”, SUA răspunde că “sunt dovezi clare care sugerează că forţele de securitate ruse se află la conducerea trupelor antiucrainene foarte organizate din Crimeea”.

În plus, Departamentul de Stat american arată că aceste trupe “conduc maşini înmatriculate în Rusia şi se prezintă ca fiind militari ruşi când sunt întrebaţi de presa internaţională sau de soldaţii ucraineni”.

Citeşte şi: Premierul şi preşedintele parlamentului Crimeii, anchetaţi pentru separatism

Crimeea a fost “oferită” Ucrainei, în 1954, de către Nikita Hruşciov, originar din Ucraina. Într-o încercare de prevenire a tendinţelor separatiste, Kievul i-a acordat statutul de republică autonomă în 1992.

Cele mai citite

Deciziile adoptate de Consiliul ASF în ultima ședință

În cadrul ședinţei de ieri, Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a adoptat măsuri privind funcționarea pieţelor financiare nebancare supravegheate – asigurări, piaţă de...

Deciziile adoptate de Consiliul ASF în ultima ședință

În cadrul ședinţei de ieri, Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a adoptat măsuri privind funcționarea pieţelor financiare nebancare supravegheate – asigurări, piaţă de...

Celebrul violoncelist David Geringas deschide seria recitalurilor de excepție din cadrul Concursului Internațional George Enescu

În data care marchează 66 de ani de la debutul primei ediții a Festivalului și Concursului Internațional George Enescu, celebrul violoncelist lituanian David Geringas,...
Ultima oră
Pe aceeași temă