10 C
Bucharest
Sunday, 3 December 2023
HomeSpecialKerviel, vedeta pierderilor financiare

Kerviel, vedeta pierderilor financiare

Jerome Kerviel, traderul de 31 de ani care a provocat o pierdere de 4,9 miliarde euro grupului financiar francez Société Générale, a devenit peste noapte vedeta.
La Davos – relateaza New York Times – personalitatile prezente primeau stiri pe telefoane despre ceea ce a devenit, dupa dezvaluirea identitatii traderului, afacerea Kerviel. Seful unei mari companii financiare americane se minuna cum de un trader platit cu mai putin de 100.000 euro pe an poate fi lasat sa miste aproape 5 miliarde de euro, iar replica vecinului a fost: "Am stiut dintotdeauna ca e o idee proasta sa-l lasam pe pusti sa conduca sistemul financiar".
Pentru "pusti" insa, Kerviel e un invingator. In mai putin de 12 ore, Jerome s-a transformat dintr-un trader oarecare, discret, intr-un obiect de cult, are club de admiratori pe Facebook (reteaua de socializare pe internet), iar pe celebra retea YouTube rulau videoclipurile conferintei de presa a Société Générale, acompaniate de teorii conspirationiste. Una dintre paginile Facebook propune chiar atribuirea Premiului Nobel pentru economie. "Suma imensa de bani aruncata in piata de Société Générale a amplificat crahul pietelor europene din Paris, Londra, Frankfurt, Madrid. Speriata de posibilitatea crahului, Federal Reserve si-a indulcit politica monetara… Federal Reserve cade in capcana intinsa de un parizian de 31 de ani. Dati-i lui Jerome Premiul Nobel pentru economie!", scrie Aziz Samih. Lovitura data de Kerviel l-a ingenuncheat pe celebrul Nick Leeson, care a reusit acum cativa ani sa prabuseasca banca britanica Barrings.

Kerviel nu era un star al grupului select de manuitori de bani ai Société Générale. El absolvise Universitatea din Lyon si avea un masterat in piata de capital. La inceput, era un functionar in ceea ce bancile numesc back office, adica in partea administrativa. A fost insa experienta care, spun colegii de breasla, l-a ajutat sa functioneze independent pe traseul presupusei fraude. Presa franceza a constatat ca omul nu s-a imbogatit, iar analistii din toata lumea presupun ca a fost pur si simplu tarat in spirala pierderilor. Ramane de vazut daca a actionat singur sau a fost ajutat de colegi. Banca centrala a Frantei a declansat o ancheta. Pana la turnarea unui film, "dosarul Kerviel" va deveni insa din ce in ce mai stufos.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 648. Fostul președinte Poroșenko, rivalul lui Zelenski, este oprit să iasă din Ucraina

Petro Poroșenko, fostul președinte al Ucrainei, a fost oprit de autoritățile de frontieră ale Ucrainei să iasă din țară. Poroșenko ar fi urmat să aibă...
Ultima oră
Pe aceeași temă