11.1 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialKerry a cerut Franţei să împărtăşească informaţiile privind utilizarea de arme chimice...

Kerry a cerut Franţei să împărtăşească informaţiile privind utilizarea de arme chimice în Siria

Secretarul de Stat american John Kerry a declarat, miercuri, că i-a cerut ministrului francez de Externe Laurent Fabius să împărtăşească informaţiile privind o eventuală utilizare de gaz sarin în Siria, relatează AFP, potrivit Mediafax.

Preşedintele american Barack Obama a trasat “o linie roşie” privind utilizarea de arme chimice în Siria, iar toate opţiunile “sunt disponibile”, a avertizat Kerry, în marja Adunării Generale a Organizaţiei Statelor Americane (OEA), în Guatemala.

Kerry afirmă că s-a aflat în contact cu Fabius înainte şi după ce Franţa şi Marea Britanie au anunţat că deţin probe privind utilizarea de arme chimice în Siria, un lucru care, în opinia preşedintelui francez François Hollande, “obligă comunitatea internaţională să acţioneze”.

Citeşte şi Londra deţine “probe fiziologice” privind utilizarea gazului sarin în Siria – oficial

“I-am cerut dacă poate să ne trimită această informaţie”, pentru a afla cum au intrat în posesia probelor, care este originea lor, a declarat Kerry pentru jurnalişti.

Însă, “în mod clar, este o declaraţie foarte importantă, o descoperire foarte importantă”, a apreciat secretarul de Stat.

Statele Unite continuă să analizeze elemente aflate în posesia lor cu privire la utilizarea de arme chimice de către regimul sirian, a continuat el.

Citeşte şi Suspiciuni ONU: În Siria au fost folosite arme chimice

“Sunt foarte relaxat în privinţa calendarului nostru”, a adăugat Kerry, dar “să nu vă înşelaţi, «linia roşie» trasată de preşedintele (Barack Obama) este reală”, a avertizat el.

Obama a declarat în trecut că utilizarea de armament chimic ar reprezenta “linia roşie” care ar justifica o acţiune militară.

Fabius a acuzat marţi regimul lui Bashar al-Assad că a utilizat cel puţin o dată gaz sarin în Siria, subliniind că o “linie a fost încălcată” şi că “toate opţiunile sunt pe masă”.

“Nu avem nicio îndoială asupra faptului că au fost utilizate gaze (…). Concluzia laboratorului este clară, este gaz sarin”, a declarat pentru postul France 2 şeful diplomaţiei franceze, care a evocat eşantioane provenind de la ziarişti de la cotidianul Le Monde, dar şi de la altă sursă, pe care nu a precizat-o.

Cele mai citite

Din 13 mai, o nouă ediție Tezaur: Dobânzi neimpozabile de până la 6,85% pe an la titlurile de stat

Românii pot investi, începând de luni, 13 mai, în titlurile de stat TEZAUR, cu maturități de 1 și 3 ani, cu dobânzi anuale de...

Rezultatele Loto 6/49, Joker şi Loto 5/40 din 12 mai 2024. Numerele câștigătoare și premiile puse în joc

Duminică, 12 mai 2024, Loteria Română a organizat noi trageri pentru fiecare din jocurile Loto 6/49, Joker şi Loto 5/40. Rezultate LOTO duminică 12 mai...

Starea actorului Florin Piersic se ameliorează

Starea actorului Florin Piersic se ameliorează dar pacientul rămâne internat în spital, au anunțat, duminică, 12 mai 2024, atât conducerea spitalului cât și ministrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă