14 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialKelemen Hunor, huiduit la Ziua Maghiarilor de Pretutindeni

Kelemen Hunor, huiduit la Ziua Maghiarilor de Pretutindeni

Președintele UDMR Kelemen Hunor a fost huiduit de maghiari la evenimentul organizat cu prilejul Zilei maghiarilor de pretutindeni, potrivit B1.ro.

Liderul formaţiunii maghiare a comentat incidentul și a spus că libertatea de exprimare este un atribut al democraţiei.

Reacţii au venit şi din partea edilului de Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, potrivit căruia atitudinea manifestanţilor este un semnal important şi pentru autorităţile de la Bucureşti. Arpad este de părere că unii dintre membrii comunităţii maghiare ar dori ca liderii maghiari, printre care şi Kelemen Hunor, să militeze mai puternic pentru autonomie.

Citește și: Noua Dreaptă cere mutarea capitalei la Sfântu Gheorghe

Președintele UDMR, Kelemne Hunor, a afirmat, duminică, la Miercurea Ciuc, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni că la un sfert de secol de la căderea comunismului mai există persoane care încearcă să interzică celebrarea sau comemorarea momentelor importante din istoria comunității maghiare, relatează Mediafax.

“În acest colț estic al Bazinului Carpatic și astăzi purtăm o luptă zilnică pentru libertate, egalitate și fraternitate. Fiindcă unii chiar și astăzi, la 25 de ani după colapsul regimului comunist, încearcă să ne interzică sărbătorile în spațiile publice, încearcă să împiedice prin interdicții organizarea comemorărilor, ne interzic să ieșim în stradă pentru a celebra momentele importante pentru comunitatea noastră”, a afirmat Kelemen Hunor în discursul său. 

Kelemen Hunor a mai spus că “urmașii demni ai strategilor țariști și imperialiști” au interesul de a priva comunitatea maghiară “de folosirea limbii materne, de a subjuga steagul, imnul și simbolurile” acesteia.

“Vor să ne priveze de școlile noastre, de cultura noastră și de tot ce este mai important în viața unui om, a unei comunități, a unei națiuni: fundamentul identității naționale. De parcă am trăi încă în secolul al XIX-lea, ei luptă împotriva comunității noastre și consideră, într-un mod pe deplin eronat, că dacă ne vor învinge, se va instaura Canaanul”, a susținut Kelemen Hunor.

Citește și: Maghiarii și legionarii au serbat 15 martie în realități paralele

Libertatea și egalitatea sunt valori “necesare” fiecărui om, fiecărei comunități și naţiuni, care “trebuie reinventate şi trebuie rediscutate în fiecare etapă a istoriei”, a subliniat liderul maghiar. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă