16.3 C
București
vineri, 31 mai 2024
AcasăSpecialJustitie imposibila in cazul Litvinenko

Justitie imposibila in cazul Litvinenko

Moscova refuza extradarea fostului agent KGB Andrei Lugovoi, care a fost inculpat ieri de Parchetul britanic pentru asasinarea lui Aleksandr Litvinenko, la Londra, in noiembrie 2006.

Am ajuns la concluzia ca dovezile pe care ni le-a furnizat politia sunt suficiente pentru a-l inculpa pe Andrei Lugovoi pentru uciderea lui Litvinenko prin otravire deliberata", a declarat seful Parchetului din Marea Britanie, Sir Ken Macdonald. Autoritatile judiciare britanice au facut publica aceasta decizie dupa un "schimb de opinii" de cateva luni cu Moscova, pe canale diplomatice. Kremlinul avertizase ca afacerea Litvinenko ameninta buna evolutie a raporturilor ruso-britanice.
Desi Londra si Moscova nu au un tratat care sa faca posibile extradarile, Macdonald a cerut demararea imediata a procedurilor de extradare a lui Lugovoi, aflat in Rusia. Cererea procurorului este sustinuta si de ministrul britanic de Externe, Margaret Beckett. "Este o infractiune grava. Cautam si asteptam o cooperare deplina din partea autoritatilor ruse" pentru aducerea lui Lugovoi in fata justitiei, a afirmat Beckett, care l-a convocat la Foreign Office pe ambasadorul rus la Londra.
Autoritatile ruse au respins insa prompt demersurile britanice. "Conform legislatiei ruse, un cetatean rus nu poate fi extradat in alt stat", a comunicat Marina Gridneva, purtatorul de cuvant al Parchetului de la Moscova. Rusia – care ar dori ca Marea Britanie sa-l extradeze pe miliardarul Boris Berezovski, un adversar redutabil al presedintelui Vladimir Putin – s-a lovit de un refuz similar din partea Londrei.
Deocamdata, avocatul lui Lugovoi nu a primit documentele oficiale din partea partii britanice privind inculparea clientului sau. Lugovoi respinge categoric implicarea sa in moartea lui Litvinenko, afirmand ca este victima unui "complot". In februarie, acelasi Lugovoi s-a amuzat copios cand a fost rugat de Reuters sa comenteze o eventuala extradare in Marea Britanie: "Puteti scrie ca atunci cand i s-a citit stirea despre extradarea sa, Lugovoi a ras sanatos si din toata inima."
Moartea lenta a lui Litvinenko, dupa otravirea sa cu poloniu 210, a provocat un soc in intreaga lume. Pe 1 noiembrie 2006, Litvinenko, si el fost agent KGB, a baut un ceai la hotelul londonez Millenium, in compania lui Andrei Lugovoi si a doi conationali, Dmitri Kovtun si Viaceslav Sokolenko (ambii, de asemenea, fosti kaghebisti). Starea sanatatii sale s-a degradat progresiv, iar pe 23 noiembrie a murit. Anterior, ii marturisise prietenului sau Berezovski ca Lugovoi este implicat in otravirea sa si ca autorul moral al crimei ar fi nimeni altul decat Vladimir Putin. z

»  "Cred ca Lugovoi este implicat in otravirea mea", i-a marturisit, inainte de a muri, Aleksandr Litvinenko lui Boris Berezovski.

» UN KAGHEBIST DUR

Andrei Lugovoi are 40 de ani si este un produs pur – si dur – al KGB. S-a retras din FSB in1996 si s-a angajat ca director al serviciului de securitate al miliardarului Boris Berezovski. Sustine ca l-a cunoscut pe Litvinenko in urma cu 10 ani. Lugovoi spune ca nu se asaza niciodata cu spatele la intrare cand ia masa intr-un restaurant.

Cele mai citite

Se redeschide circulația pe Transalpina. Anunțul directorului general al CNAIR

Directorul general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Cristian Pistol, a anunțat că circulația rutieră pe Transalpina se va redeschide începând...

Dacă nu a mers cu Sistemul Patriot, Iohannis poate încerca la Biden cu patrioți Fierbinți

Ilustrație: Marian Avramescu Sistemul Patriot din România nu pare să ia direcția Ucrainei, dar, chiar și în situația aceasta, tot președintele Klaus Werner Iohannis...
Ultima oră
Pe aceeași temă