7.8 C
Bucharest
Wednesday, 29 November 2023
HomeSpecialJustițiarii din Sud-Estul Europei, reuniți la București

Justițiarii din Sud-Estul Europei, reuniți la București

Miniștrii de justiție și afaceri interne sin Europa de Sud-Est s-au reunit joi la București. Oficialii au adoptat, cu această ocazie, ”Declaraţia comună a miniştrilor de justiţie şi afaceri interne din statele participante la Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP), prin care se stabilesc principiile şi măsurile concrete de acţiune în vederea consolidării cooperării regionale pe segmentul de combatere a corupţiei şi a criminalităţii organizate, managementului migraţiei şi recuperării bunurilor”.

Reuniunea, organizată la sediul Parlamentului de Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Justiţiei, a fost deschisă de viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, cu un mesaj de solidaritate din partea Guvernului României pentru victimele inundaţiilor cu care se confruntă statele din regiune: “Suntem alături de dumneavoastră şi vom acţiona împreună, cu toată energia de care dispunem, aşa cum am făcut-o şi în alte momente dificile. Împreună vom reuşi să depăşim şi această grea încercare prin care treceţi”, a declarat ministrul de Interne român.

Oprea a vorbit și de importanţa mecanismelor de negociere pentru consolidarea relaţiilor de bună vecinătate, a stabilităţii, securităţii şi cooperării în Europa de sud-est, subliniind că aspectele ce ţin de garantarea statului de drept şi a siguranţei propriilor cetăţeni trebuie să rămână în continuare o prioritate regională.

”Considerăm esențială introducerea abordării macro-regionale în cadrul priorităților și politicilor naționale. Este important ca procesul de extindere să constituie, în continuare, o prioritate pentru UE, în noua configurare instituțională și în contextul geopolitic delicat creat de situația din Ucraina. Evoluțiile din imediata vecinătate a UE arată, mai mult ca oricând, necesitatea consolidării politicii UE la nivel regional, valorificând importanța incontestabilă a SEECP, ca pilon de susţinere a voinţei comune a statelor pe care le reprezentăm, de a dezvolta în acest format multilateral proiecte de cooperare cu influenţă asupra securităţii şi stabilităţii în regiune”,a spus ministrul de interne.

”Cu prilejul reuniunii de la București a fost adoptată Declaraţia comună a miniştrilor de justiţie şi afaceri interne din statele participante la Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP), document programatic care urmăreşte să statueze principiile şi măsurile concrete de acţiune în vederea consolidării cooperării regionale pe segmentul de combatere a corupţiei şi a criminalităţii organizate, managementului migraţiei şi recuperării bunurilor”, informează Ministerul de Interne.

S-au discutat teme de actualitate privind cooperarea regională în ceea ce priveşte combaterea migraţiei ilegale şi a traficului de persoane, conlucrarea poliţienească regională, combaterea corupţiei, intensificarea cooperării judiciare regionale.

”Evenimentul a avut loc în contextul calendarului de activități aferent deţinerii de către România a Preşedinţiei în Exerciţiu a SEECP în perioada 2013-2014. La reuniune au participat miniştrii de justiţie şi afaceri interne și alți oficiali din cele 12 state membre ale SEECP (Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Grecia, Macedonia, Moldova,  Muntenegru, România, Serbia, Slovenia, Turcia), precum şi invitați speciali din partea Comisiei Europene, Consiliului Europei, Consiliului de Cooperare Regională (RCC), Centrului Sud-Est European de Aplicare a Legii (SELEC), Europol, Eurojust, FRONTEX și UNODC (Biroul ONU pentru Droguri şi Criminalitate)”, mai informează MAI.

Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP) este o structură de cooperare regională neinstituţionalizată, conceput ca expresie a solidarităţii dintre statele din regiune. România a mai deținut președinția SEECP în perioadele 1999-2000 și 2004–2005.

SEECP funcţionează pe baza Cartei relaţiilor de bună vecinătate, stabilitate, securitate şi cooperare în Europa de Sud-Est, semnată la 12 februarie 2000, la Bucureşti.

Cele mai citite

Atacurile asupra trupelor americane din Irak și Siria s-au oprit de la armistițiul Israel Hamas

Atacurile altădată aproape zilnice asupra trupelor americane staţionate în Irak şi Siria au încetat de când armistiţiul dintre Israel şi Hamas a intrat în...

Familia Regală a României a găzduit o seară dedicată Curajului Civic

Marți, 28 noiembrie 2023, de la ora 18, Majestatea Sa Custodele Coroanei și Alteța Sa Regală Principele Consort au găzduit în Sufrageria de Stat...

Cum să te pregătești pentru vacanța ta de vis: De la bagaje la parcare auto

Planificarea și pregătirea pentru vacanța ta de vis pot fi un proces emoționant și distractiv, dar și provocator. Pentru a te asigura că totul...
Ultima oră
Pe aceeași temă