28.2 C
Bucharest
Saturday, 30 September 2023
HomeSpecialJustiția belgiană analizează, în 9 iunie, cererea de extrădare în Franța a...

Justiția belgiană analizează, în 9 iunie, cererea de extrădare în Franța a complicilor lui Salah Abdeslam

Cererea de extrădare în Franța a lui Mohamed Abrini, pus sub acuzare pentru implicarea în atentatele din Paris și Bruxelles, va fi examinată de justiția belgiană, în data de 9 iunie, informează AFP, citat de Agerpres.

„Camera de consiliu din Bruxelles va examina cererile referitoare la Mohamed B. (Bakkali, n.r.) şi Mohamed Abrini cu ocazia audierii din 9 iunie”, precizează Parchetul federal belgian într-un comunicat de presă.

Mohamed Abrini, un belgian de origine marocană în vârstă de 31 de ani, a fost filmat în compania lui Salah Abdeslam, suspectul cheie în atentatele de la Paris, într-o benzinărie din departamentul Oise (nord de Paris), într-un automobil care avea să-i transporte pe atentatorii kamikaze la Stade de France două zile mai târziu. 

Totodată, după arestarea sa la Bruxelles, Abrini a recunoscut că el este „bărbatul cu pălărie” care i-a însoţit pe cei doi atacatori sinucigaşi pe aeroportul din Bruxelles, unde pe 22 martie au fost ucise 16 persoane. 

Cealaltă persoană pentru care se cere extrădarea în Franţa este Mohamed Bakkali, 28 de ani, suspectat că a închiriat un automobil BMW reperat în imediata apropiere a trei locuinţe din Schaerbeek (Bruxelles), Charleroi şi Auvelais (sud), folosite pentru pregătirea atentatelor din 13 noiembrie din capitala Franţei, soldate cu 130 de morţi. 

Potrivit Parchetului federal, Camera de consiliu a autorizat joi transferarea în Franţa, pentru a fi judecat, a lui Hamza Attou, suspectat că l-a ajutat pe fugarul Salah Abdeslam după atacurile teroriste de la Paris. 

Instanţa din Bruxelles a pus totuşi condiţia ca, după proces, Hamza Attou să fie trimis în Belgia pentru a ispăşi pedeapsa ori măsura de securitate ce va fi pronunţată împotriva lui.

Totodată, Camera de consiliu a aprobat predarea către justiţia franceză, fără condiţii, a altor doi suspecţi, Mohamed Amri – care l-a ajutat pe Salah Abdeslam la Paris, alături de Hamza Attou -, şi Ali Oulkadi, care l-a transportat pe acelaşi Salah Abdeslam în Bruxelles a doua zi după atentate. 

Salah Abdeslam, singurul supravieţuitor al comandourilor din 13 noiembrie de la Paris, a fost arestat pe 18 martie la Molenbeek, Bruxelles, şi predat pe 27 aprilie autorităţilor franceze. El este încarcerat în închisoarea Fleury-Mérogis, în regiunea pariziană, şi a refuzat să vorbească la primul interogatoriu în faţa magistraţilor francezi specializaţi în cazuri de terorism. 

 

Cele mai citite

Augustin Zegrean: Legea creșterii taxelor are șanse mici să meargă mai departe în această formă

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, afirma, ieri, că legea pentru care premierul Marcel Ciolacu şi-a asumat răspunderea în Parlament „are mici şanse...

Cum îți poți da seama că cineva este în depresie și ce poți face pentru a ajuta

 Semnele timpurii ale depresieiStarea persistentă de tristețe sau vid: Persoana se simte adesea tristă sau lipsită de speranță, chiar și în situații care...

Probleme comune în îngrijirea bambusului și cum să le rezolvi

În lumea plantelor de interior, bambusul se remarcă prin eleganța sa distinctă și prin capacitatea sa de...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies