14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialJurnaliștii care ne salvează

Jurnaliștii care ne salvează

În jurul nostru, în spatele propagandei arțăgoase care se vede la televizor, lucrează jurnaliști serioși dispuși să-și sacrifice timpul, banii, confortul și liniștea pentru a descoperi lucrurile injuste și eventual pentru a le repara. Munca lor nu se vede întotdeauna, numele lor nu sunt celebre, dar ceea ce fac salvează onorabilitatea unei bresle care de ani de zile stă la cheremul unor patroni interesați doar de câștigurile lor.
 
Cei de la Rise Project, conduși de Paul Radu, fac acest lucru în mod sistematic, iar acum au descoperit că dezinfectantul pe care îl cumpără spitalele autohtone este luat din Germania de firma intermediară sub 8 euro pe litru și apoi, pe drumul său care trece prin paradisul fiscal din Cipru, crește la 100 de euro, preț la care este vândut spitalelor publice din România. Rise Project a mers pe urmele anchetei lui Cătălin Tolontan și a echipei lui de la Gazeta Sporturilor, care a scos la iveală că Hexi Pharma, aceeași firmă depistată cu offshore în Cipru și care este cel mai mare furnizor de dezinfectanți din țară, a livrat în ultimii ani produse cu o calitate foarte scăzută, iar Direcțiile de Sănătate Publică s-au făcut că nu știu. Parchetul General s-a autosesizat în urma articolelor scrise de jurnaliștii de la Gazeta Sporturilor, din care rezultă că 300 de spitale din 40 de județe au folosit de-a lungul timpului dezinfectanți fără efect.
 
Infecțiile spitalicești atât de persistente în România, încât se spune că de multe ori operațiile reușesc, dar pacienții mor cu zile din cauza acestora, au printre cauze și dezinfectanții diluați livrați de Hexi Pharma. Nepăsarea autorităților, adesea intenționată, a dus la moartea atâtor oameni. “Corupția ucide”, nu este doar un slogan al străzii după tragedia de la Colectiv, este o realitate pe care acum o scot la iveală jurnaliștii de la Gazeta Sporturilor și de la Rise Project. Ei încearcă să ne salveze de cinismul statului.
 
Anchetele lui Tolontan au arătat cu ani în urmă mecanismul prin care a fraudat fosta ministră a Tineretului, Monica Iacob Ridzi, aflată acum la închisoare, iar cei de la Rise Project au descoperit balansul deputatului PSD Sebastian Ghiță între SRI și compania rusească Lukoil. Tot ei au demonstrat că Victor Ponta, viitorul șef la Camerei Deputaților a lucratîn calitate de avocat pentru familia Elenei Udrea, începând chiar din perioada în care ea devenise șefa cancelariei prezidențiale. Daniel Befu de la România liberă a găsit în baza de date a Monitorului oficial că numele cabinetului de avocatură “Victor Viorel Ponta” apare de 10 ori în legătură cu grupul Cocoș. Colega noastră Ondine Gherguț a publicat anchete serioase despre încrengăturile transpartinice de acest fel încă din perioada guvernării Adrian Năstase și tot ea a făcut legăturile între cei care ascundeau adevărul despre Revoluție sau Mineriade și vârfurile politice.
 
Sunt mulți jurnaliști serioși care s-au pus în slujba oamenilor, fără niciun alt interes, în afară de aflarea adevărului. Între ei și Liviu Avram de la Adevărul, care a încercat de unul singur să schimbe o lege care ne defavorizează pe toți, cu excepția primarilor-baroni, care pot să câștige alegerile dintr-un tur, prin manipulare sau folosindu-se de credulitatea și inocența alegătorilor. Pentru a forța schimbarea, Liviu Avram s-a înscris în competiția pentru primăria capitalei, cu o listă de 3 susținători. Înscrierea sa în cursă a fost respinsă, fiindcă avea nevoie de 18.000 de semnături. După ce i s-a refuzat candidatura, jurnalistul a făcut contestație și a ridicat două excepții de neconstituționalitate față de Legea alegerilor locale: numărul prea mare de semnături cerute de lege, și articolul din aceeași lege prin care se stabilește alegerea primarilor dintr-un singur tur. Chiar dacă a pierdut în fața Curții, i-a făcut poate pe mulți să înțeleagă mecansimul politicii autohtone.
 
Liviu Avram a provocat Curtea Constituțională să modifice această lege în folos public, la fel cum echipa lui Cătălin Tolontan vrea să convingă ministerul Sănătății să ne apere de infecțiile intraspitalicești, cum cei de la Rise Project scot murdăria de sub preșul politic, cum atâția și atâția jurnaliști necunoscuți se luptă cu un stat care nu vrea să lucreze pentru cetățenii săi. 

Sabina Fati
Sabina Fatihttp://sabina-fati
Sabina Fati, redactor-sef adjunct
Cele mai citite

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă