15.7 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăSpecialJuncker, despre prim-ministrul Marii Britanii: "Theresa May este indusă în eroare" în...

Juncker, despre prim-ministrul Marii Britanii: “Theresa May este indusă în eroare” în legătură cu Brexit

Uniunea Europeană a avertizat că "este mai mult decât probabil" ca discuțiile despre Brexit să eșueze, după ce Jean-Claude Juncker a acuzat-o pe Theresa May că a fi ”indusă în eroare” de către politicienii britanici din Partidul Conservator.

Acest lucru s-a petrecut după o cină tensionată dată de premierul britanic. Președintele Comisiei Europene a lansat un atac furibund Theresei May, după întâlnirea de săptămâna trecută, a scris și ziarul german Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Prețul divorțului – 50 miliarde de lire

Jean Claude Juncker a afirmat, în cadrul întâlnirii, că Brexitul  „nu poate fi un succes" și a amenințat că va încheia discuțiile fără o înțelegere comercială dacă Marea Britanie refuză să plătească un proiect de lege privind "divorțul".

Primul Ministru britanic a precizat că Marea Britanie nu este obligată din punct de vedere legal să plătească UE ceva, atunci când iese din uniune. Comisarul şef și colegii săi au răspuns că Marea Britanie nu poate să-și anuleze pur și simplu apartenența la UE ca și cum ar fi fost membră într-un "club de golf".

Oficialii Uniunii Europene au acuzat-o pe Theresa May că a văzut pe Brexit-ul prin "ochelari trandafirii", după ce a premierul de la Londra a spus "să facem Brexitul un succes". Juncker a subliniat că "acest lucru nu poate fi un succes". Cei doi s-au ciocnit, de asemenea, cu privire la migranții din UE, deoarece premierul britanic a solicitat o înțelegere precoce în timpul negocierilor. În acest sens, reprezentanții Uniunii Europene au declarat că sunt "uimiți" de dorința liderului britanic de a fi considerată ieșită din UE "până la sfârșitul lunii iunie ".

Președintele Comisiei Europene a sugerat că acest program este unul "prea optimist" și a scos din mapa sa "două dosare grele" – acordul de aderare a Croației la UE și acordul de liberă asociere a Canadei cu UE – pentru a sublinia cât de complexe vor fi discuțiile.

Dar cele mai tensionate discuții au fost cele asupra legii britanice privind divorțul Brexit. Uniunea Europeană invită Marea Britanie să plătească până la 50 miliarde lire sterline pentru a-și îndeplini obligațiile față de UE. Theresa May a insistat că Marea Britanie nu este obligată din punct de vedere legal să plătească UE nimic, ceea ce a determinat un răspuns furios. Claude Juncker a sugerat că, fără a plăti un act de divorț, Marea Britanie nu va fi în măsură să asigure o viitoare colaborare în schimburile comerciale.

Juncker așteaptă mesajul Angelei Merkel

După masă, Jean Claude Juncker a sunat-o pe Angela Merkel, cancelarul german, spunându-i că Theresa May "trăiește într-o altă galaxie" și "se înșela pe sine". După această discuție, cancelarul  Merkel a avertizat public Marea Britanie că își face "iluzii" cu privire la Brexit. Răspunsul premierului May  nu s-a lăsat așteptat și a subliniat ulterior că națiunile UE "se aliniază în spatele Germaniei" pentru a se opune ieșirii Marii Britanii din UE iar discuțiile pe această temă vor fi "dure". Uniunea Europeană a respins apelul premierului May pentru ca discuțiile să rămână confidențiale. Primul-ministru britanic a cerut ca negocierile să aibă loc lunar pe parcursul a patru zile, iar discuțiile să rămână confidențiale până la sfârșitul procesului.

Comisia Europeană a spus că acest lucru ar fi "imposibil", având în vedere necesitatea de a consulta statele membre și Parlamentul European cu privire la discuții. "Toate documentele trebuiesc publicate", a sugerat raportul. Liderul Laburiștilor de la Londra, Jeremy Corbyn a lovit direct în strategia de negociere a Theresei May, avertizând că diplomația de tip "megafon" nu folosește Marii Britanii.

Dealtfel comentariile lui Juncker au determinat-o pe Angela Merkel să emită propriul avertisment cu privire la "iluziile" venite dinspre Marea Britanie, dar că realizarea unei înțelegeri ar fi mult mai simplă. Theresa May a căutat să-și adjudece rapoartele, spunând că acestea arată pur și simplu că negocierile viitoare vor fi uneori "dure".

Cu toate acestea, partidele de opoziție din Regatul Unit au spus că guvernul se îndreaptă spre un "Brexit greu" care i-ar lăsa pe britanici într-o stare de și mai mare austeritate. Seful Laburiștilor, secretarul Brexit, Sir Keir Starmer, a spus: "Indiferent de scopul acestor scurgeri, este vorba despre un lucru profund îngrijorător și dovezi suplimentare că abordarea rigidă dar și plăcută a Theresei May pentru negocierile cu Brexit, riscă să ducă Marea Britanie pe o margine de prăpastie.”

"Theresa May vorbește despre întărirea puterii sale, dar în realitate ea a apreciat greșit puterea de negociere la fiecare mișcare, slăbind poziția Marii Britanii. Prin refuzul de a recunoaște complexitatea și amploarea sarcinii pe care o are, primul ministru sporește riscul oricărei înțelegeri, care este cel mai grav fapt dintre toate posibilele rezultate.  În urmărirea unei abordări rigide și satisfăcătoare, premierul se află acum marginalizat și izolat de-a lungul întregului continent. Din prima zi, ea nu a fost condusă de interesul național, ci de interesele partidului Tory", a mai precizat Corbyn, cu referire la Partidul Conservator (n.red. Conservatory = Tory) din care face parte premierul May.

Cele mai citite

Hezbollah anunță că a bombardat nordul Israelului

Gruparea şiită libaneză Hezbollah a declarat că a vizat intens ţinte militare în nordul Israelului şi, pentru prima dată, o bază militară de lângă...

Motivul pentru care un pacient stă neoperat de 10 zile la Spitalul Județean de Urgență Slobozia

Un pacient internat la Spitalul Județean de Urgență Slobozia așteaptă de 10 zile să fie operat după ce și-a rupt piciorul în urma unei...

Corvinul Hunedoara a intrat în istorie cu prima Cupă a României câștigată

Corvinul Hunedoara şi Oţelul Galaţi au disputat finalei Cupei României la fotbal, miercuri seara, pe Stadionul Municipal din Sibiu. După un meci disputat care...
Ultima oră
Pe aceeași temă