-0.2 C
Bucharest
Friday, 8 December 2023
HomeSpecialJulian Assange se teme să nu fie asasinat

Julian Assange se teme să nu fie asasinat

Fondatorul portalului WikiLeaks, Julian Assange, a mărturisit că se teme să nu fie asasinat dacă părăsește ambasada Ecuadorului din Londra, unde s-a adăpostit în 2012 pentru a împiedica extrădarea sa în Suedia pentru presupuse delicte sexuale, informează sâmbătă EFE.

În declarații acordate cotidianului britanic The Times și publicate sâmbătă, Assange a spus că nu a respirat aer curat și nici n-a văzut lumina soarelui în acești trei ani deoarece este periculos să părăsească ambasada.

"Și dacă stau pe balcon (de la ambasadă) declanșez probleme de securitate. Au existat amenințări cu bombă și de asasinat din partea mai multor persoane", a recunoscut Assange, care nu poate părăsi legația pentru că ar fi imediat reținut pentru a fi extrădat.

Poliția britanică a informat în iunie că, începând din anul 2012, paza clădirii ambasadei Republicii Ecuador din Knightsbridge, un cartier select din Londra, a costat bugetul Marii Britanii 11,1 milioane de lire sterline (15,42 milioane de euro).

Assange se teme că, dacă este extrădat în Suedia, va fi apoi predat Statelor Unite pentru că a publicat pe portalul său mii de telegrame diplomatice sensibile pentru autoritățile americane. El speră totuși că situația sa va fi clarificată în următorii doi ani. Procuratura suedeză a renunțat la o parte din acuzațiile aduse lui Assange, deoarece delictele de hărțuire sexuală pe care le-ar fi comis în 2010 s-au prescris. Mai exact, procuratura suedeză a abandonat acuzațiile minore aduse lui Assange, de abuz sexual și coerciție ilegală, în timp ce acuzația cea mai gravă, cea de viol, rămâne în vigoare până la 17 august 2020.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 652. Ucrainenii vor să distrugă “podul lui Putin”

Forțele Ucrainei ar planifica un nou atac asupra podului care realizează conexiunea între peninsula Crimeea și Rusia. Este vorba de podul peste Strâmtoarea Kerci, supranumit...

Percheziţii DNA la sediul Direcţiei Generale Antifraudă din Capitală

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează percheziţii în mai multe locaţii, printre care şi la sediul Direcţiei Generale Antifraudă din Capitală, în legătură cu infracţiuni...

Fonduri de până la 10 milioane euro pe proiect pentru investiții în procesare la AFIR

Ministerul Agriculturii va lansa în data de 20 decembrie 2023 două sesiuni de finanțare pentru intervenții din cadrul Planului Strategic PAC 2023-2027 destinate...
Ultima oră
Pe aceeași temă