33.4 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialJohn McCain candideaza

John McCain candideaza

Ceea ce era cunoscut de toata America, dar nerecunoscut oficial a devenit, miercuri seara, public. Senatorul de Arizona, John McCain, cel mai puternic membru republican al Congresului, si-a anuntat candidatura la nominalizarea GOP pentru prezidentialele din 2008 la emisiunea lui David Letterman de la CBS. Este pentru a doua oara cand McCain incearca sa devina candidatul republican la prezidentiale dupa ce, in 2000, era cat pe ce sa il invinga pe George W. Bush.

Anuntul oficial va fi facut insa la inceputul lunii aprilie, dupa intoarcerea senatorului dintr-o vizita in Irak. Optiunea nu este intamplatoare, pentru ca razboiul din Irak a fost principala tema de campanie in 2004 si i-a costat pe republicani majoritatea in ambele camere ale Congresului la legislativele din noiembrie. McCain a fost, inca de la inceput, un sustinator al razboiului si, recent, unul din putinii aparatori ai planului presedintelui Bush de a suplimenta fortele din Irak cu 21.500 de militari, in pofida opozitiei democratilor si a majoritatii publicului american.
Daca a fost un sustinator al razboiului, McCain nu a fost insa si un aparator al modului in care a fost purtat acesta. Dimpotriva, el a asemuit Irakul de dupa razboi cu ramasitele unui tren deraiat si l-a numit pe fostul sef al Pentagonului, Donald Rumsfeld, "unul din cei mai prosti secretari ai apararii din istorie".
Si se presupune ca John McCain stie ce vorbeste, avand el insusi o cariera militara de 23 de ani. Atat tatal, cat si bunicul sau au fost amirali celebri in Marina americana. El insusi a fost pilot pe portavionul USS Forrestal, in timp ce tatal sau comanda fortele americane din Vietnam. In 1967, avionul sau a fost doborat, si John McCain a petrecut cinci ani si jumatate in prizonierat in Vietnamul de Nord. Sustinatorii sai mizeaza pe faptul ca un asemenea erou, cu o reputatie morala dincolo de orice indoiala, va fi ascultat si respectat de public chiar si in cazul unui subiect atat de dificil cum este Irakul.
McCain este insa departe de a fi ca si nominalizat. Un sondaj recent realizat de Washington Post si CBS il indica pe senator ca al doilea favorit la candidatura republicana dupa "primarul Americii", fostul primar al New York-ului, Rudolph W. Giuliani. Giuliani este creditat cu 44% din optiunile alegatorilor GOP, in vreme ce McCain, cu numai 21%. Cu toate acestea, nici unul dintre ei nu se poate considera castigator. Exista multe voci, in special din randurile dreptei conservatoare religioase, care constituie o forta importanta in partid, care le reproseaza celor doi ca nu sunt suficient de conservatori. Daca ar fi insa sa comparam cuplul Giuliani-McCain cu rivalii lor democrati Hillary Clinton-Barack Obama, am fi tentati sa sustinem ca un ticket republican cu aceste doua nume merita ca America sa uite putin de conservatorismul hardcore.

Atunci cand a fost intrebat de Letterman daca ar accepta un post de vicepresedinte, McCain a refuzat cu umor: "Stii, mi-am petrecut toti anii aceia intr-o inchisoare din Vietnam, tinut in intuneric si mancand resturi. De ce dracu’ as mai repeta chestia asta a doua oara?"

Cele mai citite

Cod galben de inundații pe râuri din 12 județe, până mâine la prânz

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare Cod galben de inundaţii, valabilă până joi la prânz pe râuri...

Viktor Orban „a recidivat”: În 2013, în România, a murit un om după un accident cu o mașină din coloana oficială

Accidentul a avut loc în timp ce coloana oficială a lui Viktor Orban gonea spre aeroportul din Stuttgart. Cum se întâmplă în astfel de...

Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pe numele lui Șoigu și Gerasimov

Curtea Penală Internațională (CPI) a emis marți mandate de arestare pentru fostul ministru al Apărării al Rusiei și șeful său de stat major militar,...
Ultima oră
Pe aceeași temă