20.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialJoe Pesci: "Mi-am dedicat viata showbizului"

Joe Pesci: “Mi-am dedicat viata showbizului”

Cu toate ca rareori a fost cap de afis, Joe Pesci a avut intotdeauna darul de a se remarca, de a distra audienta, de a starni emotii. Stilul sau natural si plin de vitalitate se datoreaza probabil originilor sale – parintii erau emigranti italieni si de la ei a imprumutat pesemne atat temperamentul irascibil cat si latura sa comica.

"Mi-am dedicat viata showbizului. Mi-ar placea sa descopar o alta parte a vietii, una mai relaxanta, mai spirituala si mai placuta". Acesta este proiectul de viitor al lui Joe Pesci, care a implinit anul acesta 66 de ani. Actorul agitat pe care l-am vazut in filme celebre precum "Baieti buni", "Singur acasa", "Varul Vinny" a fost un abonat al celor mai bune roluri secundare. Dezinvoltura cu care joaca este cu siguranta si o urmare a faptului ca a stat in fata publicului de timpuriu. "Eu am fost un copil-actor. si cantaret in acelasi timp. La 5 ani cantam pe scena in New York", a povestit Pesci intr-un interviu.

Muzica a ocupat prima parte a vietii sale. Chiar si-a oprit prematur studiile pentru a deveni solist. Perioada in care a si scos un album sub pseudonimul "Joseph Richie", alaturi de o trupa in care se afla si bunul sau prieten – si mai tarziu partener de scena – Frank Vincent. Iar primele sale aparitii pe ecran au fost, in 1961, in calitate de chitarist al grupului Joe Dee & The Starliters. A fost doar un interludiu pentru Pesci, care se intoarce pe scena 15 ani mai tarziu. Intre timp, la indemnul tatalui sau de a cauta o slujba mai stabila, incearca diverse meserii: lucreaza in magazine, la posta, intr-o frizerie. Il regasim in cinema in 1976 in "The Death Collector", unde joaca rolul principal, datorita caruia este reperat de Robert De Niro si Martin Scorsese.

Pesci a povestit intamplarile prin care a ajuns sa obtina un rol ce l-a apropiat de Oscar: "De Niro a fost cel care vazuse niste imagini cu mine si m-a dorit in urmatorul proiect pe care il avea cu Martin Scorsese: "Taurul furios". Vroia sa ma cunoasca, insa cineva i-a explicat ca am incetat sa mai lucrez ca actor, si ca mai nou sunt manager intr-un restaurant. M-a sunat si i-am confirmat tot ceea ce aflase deja. Imi amintesc ca l-am intrebat totusi cat de important ar fi acel rol. Pentru ca din copilarie tot cautasem oferte si eram satul de amagiri. Dar el a insistat, a spus ca ar fi foarte interesat sa lucram impreuna. Eu i-am explicat ca oricum nu pot veni la auditie in California, pentru ca am o slujba de la care nu pot lipsi oricand. Iar el a raspuns: Nu-i nimic, venim noi la tine! si, intr-o duminica, erau Scorsese, De Niro si Cis Corman in acest restaurant din Bronx, al carui patron era innebunit de emotie ca ii poate vedea acolo".

Asa ajunge Joe Pesci sa il intruchipeze pe Joey, fratele pugilistului Jake La Motta, in "Taurul furios" (1980). Rol care i-a adus o meritata nominalizare la Oscar si un premiu BAFTA pentru cel mai bun rol secundar. Cariera lui lua in sfarsit avant.

"Robert de Niro m-a ajutat mult in perioada de inceput", a povestit actorul. "El mi-a spus ce scenarii sa accept si m-a indemnat sa joc in diferite pelicule care nu-mi aduceau bani, ci experienta…". In 1984, abonatul la roluri negative il intruchipeaza pe Frankie in "A fost odata in America" de Sergio Leone. Apoi insoteste perechea Mel Gibson si Danny Glover in "Arma mortala" 2, 3 si 4 (1989, 1992, 1998) in pielea politistului dezastruos Leo Getz. Din nou filmeaza sub indrumarea lui Martin Scorsese pentru "Baieti buni", unde are rolul lui Tommy DeVito, un mafiot psihopat. De data aceasta Oscarul pentru cel mai bun rol secundar este al lui. Scorsese il solicita inca o data pentru un lungmetraj explorand universul mafiei: "Casino". Din anii ’90, Joe se indreapta spre comedie, unde se remarca in rolul sau de abrutizat corectat de un copil, Macaulay Culkin, in cele doua productii "Singur acasa", ambele mari succese comerciale. Apare apoi cu o performanta formidabila in thrillerul politc "JFK" din 1991, al lui Oliver Stone. In acelasi an, actorul primeste un rol foarte apreciat de marele public in "Varul Vinny", de Jonathan Lynn.

Cu tot renumele dobandit, Pesci a devenit tot mai putin interesat de cariera sa in cinematografie. Aparitiile pe ecrane s-au rarit. Intr-un interviu de televiziune a declarat: "Nu vreau sa fiu o celebritate. Mi-am dat seama de asta imediat dupa «Taurul furios». Toti ne dorim sa reusim in viata, sa fim fericiti. si, daca tu crezi ca celebritatea sau banii te fac fericit, gresesti. Te scapa de unele probleme, dar aduc cu ele multe altele. Eu nu vreau aceste griji. Nu am nevoie de ele!".

Pesci s-a intors spre prima lui pasiune: muzica. A inregistrat un album in 1998, intitulat "Vincent LaGuardia Gambini Sings Just for You". Un an mai tarziu a anuntat oficial ca se retrage din cariera de actor pentru a se dedica artei muzicale si pentru a sta mai departe de indiscretiile presei. Marele sau prieten De Niro, de aceasta data in calitate de regizor, a fost cel care a reusit in 2007 sa-l readuca pe marele ecran, in filmul "Agentia secreta", alaturi de Matt Damon, Angelina Jolie si Alec Baldwin.

Iar in acest an, Pesci va aparea pe afisul filmului "Love Ranch", a carui lansare va avea loc in Romania in luna mai.

Cele mai citite

Declarația unică 2024: Schimbări în taxarea veniturilor extrasalariale

Veniturile din activități independente trebuie declarate până pe 27 în Declarația unică 2024. Cei care completează formularul, pot dona până la 3,5% din impozitul...

Avertisment al Poliției Române și al Asociației Române a Băncilor

Poliția Română, Directoratul Național de Securitate Cibernetică și Asociația Română a Băncilor atrag atenția, prin intermediul proiectului național de conștientizare Siguranta Online, cu privire...

Declarația unică 2024: Schimbări în taxarea veniturilor extrasalariale

Veniturile din activități independente trebuie declarate până pe 27 în Declarația unică 2024. Cei care completează formularul, pot dona până la 3,5% din impozitul...
Ultima oră
Pe aceeași temă