14 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialJocurile energetice ale Chinei pe „teritoriul alb“

Jocurile energetice ale Chinei pe „teritoriul alb“

Liderul chinez, Xi Jinping, aflat la bordul spărgătorului de gheaţă Xue Long, acostat într-un port australian, a promis că ţara sa va continua să se dezvolte într-una dintre rarele zone ale Terrei rămase neexploatate de om.

Xi Jinping a semnat cu guvernul australian un acord pe termen de cinci ani, care permite navelor chineze, şi pe viitor avioanelor, reaprovizionarea cu carburant şi alimente înainte de a se îndrepta spre sud. Ceea ce ajută la securizarea accesului mai facil spre o regiune suspectată că dispune de vaste resurse petroliere şi minerale, de o multitudine de vietăți marine ce conţin proteine şi resurse pentru viitor de apă dulce conţinută în iceberguri.

În 1985, şapte decenii după ce Robert Scott şi Roald Amundsen au atins Polul Sud, o echipă reprezentând Beijingul a plasat drapelul chinez în prima bază de cercetare din Antarctica, staţiunea Marele Zid, pe insula King George. În prezent, China pare decisă să recâştige timpul pierdut finanțând cercetările în Antarctica şi primii exploratori, în special din SUA şi Australia, blocaţi de stagnarea bugetelor, sunt preocupaţi din ce în ce mai mult de intenţiile chinezilor. Ei au deschis anul trecut al patrulea centru de cercetare, au ales locaţia pentru al cincilea şi investesc în al doilea spărgător de gheaţă şi în noi avioane şi elicoptere capabile să aterizeze pe gheaţă. China are cea mai mare creştere în investiţii dintre cei 52 de semnatari ai Tratatului Antarcticii. Un gentlemen agreement încheiat în 1959, prin care se interzic activităţile militare pe continentul alb şi care vizează prezervarea lui ca unul dintre ultimele locuri sălbatice din lume, un pact ce interzice şi exploatarea minieră.

Acţiuni strategice pe termen lung

Vizita lui Xi Jinping este un alt semnal al poziţionării Chinei pentru a trage foloase din potenţialul resurselor continentului atunci când acest tratat va expira, în 2048, sau în cazul în care el este anulat între timp, arată experţi chinezi şi australieni. „Până acum, cercetarea noastră s-a bazat pe ştiinţe naturale, dar ştim că sunt tot mai mari preocupările pentru securitatea resurselor”, a declarat Yang Huigen, directorul general al Institutului de Cercetări Polare al Chinei, care l-a însoţit pe liderul chinez în noiembrie anul trecut în timpul vizitei la Hobartet la bordul spărgătorului de gheaţă Xue Long – Dragonul Zăpezii.

Australia, aliat strategic al SUA şi cu solide relaţii economice cu China, observă accentuarea activităţilor chineze în Antarctica cu un amestec de îngrijorare şi mulţumire, prezenţa Chinei oferind o susţinere financiară pentru programul ştiinţific australian pe continentul alb. Pentru că suveranitatea asupra Antarcticii nu este posibilă, naţiunile au căutat să-şi întărească revendicările asupra teritoriilor acoperite de gheaţă construind baze de cercetare. Cea de-a cincea bază a Chinei va concura cele şase instalaţii americane şi cele trei australiene, iar cartografii chinezi au dat nume chinezeşti pentru 300 de situri. Luna trecută, o importantă întreprindere chineză de agricultură anunţa extinderea operaţiunilor de pescuit în jurul Antarcticii pentru prinderea de krill – mici crustacei bogaţi în proteine – prezenți în apele antarctice.

Studii recente arată că Antarctica este bogată în formidabile resurse de hidrocarburi, un studiu al Lown Institute estimând rezervele regiunii la 203 miliarde barili de petrol.

Cele mai citite

Președintele Iohannis va fi decorat de Atlantic Council, la Washington

Președintele Klaus Iohannis va fi decorat de Atlantic Council, într-o ceremonie care se va desfășura la Washington, în ziua de 8 mai 2024. Președintele Iohannis...

VIDEO REZUMAT. Petrolul Ploiești rămâne în Superliga. ”Lupii galbeni” au învins Oțelul lui Dorinel Munteanu

Într-o partidă din etapa a opta a fazei play-out a Superligii de fotbal din România, Petrolul Ploiești a reușit să învingă echipa Oțelul Galați...

Căpitanul din filmul Titanic, Bernard Hill, s-a stins din viață la vârsta de 79 de ani

Vestea tristă a trecerii în neființă a actorului britanic Bernard Hill a îndoliat comunitatea artistică și fanii din întreaga lume. Bernard Hill, cunoscut pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă