20.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialJocuri politice pentru "resuscitarea" Parcului Tehnologic Timisoara

Jocuri politice pentru “resuscitarea” Parcului Tehnologic Timisoara

Cand e vorba de interesul judetului, culoarea politica nu mai conteaza.
Ultima sedinta a consilierilor din Timis inainte de vacanta, cea de ieri, a fost un bun prilej pentru a observa cum se bate palma intre Putere si Opozitie. Proiectul de schimbare a strategiei de administrare a Parcului Tehnologic si Industrial Timisoara (PITT) a suscitat discutii de mai bine de o ora.

S-au propus amendamente, s-au tinut discursuri, s-a comentat pro si contra, totul pentru “resuscitarea” unui proiect inceput sub conducerea fostului presedinte al CJ, Dan Ioan Sipos (PSD), si inaugurat oficial, acum aproape un an, de actual sef al institutiei, democratul Constantin Ostaficiuc. Pentru ca au fost prea multe neintelegeri, cei trei consilieri ai PRM au propus amanarea proiectului pentru sedinta din septembrie.
Amendamentul a fost sutinut de cei noua alesi ai PSD, dar “alianta” din Opozitie nu a combatut cele 19 voturi ale coalitiei PD-PNL-PPCD, asa ca voturile au continuat pentru intregul proiect de hotarare. Coalitia nu a intrunit necesarul de doua treimi din voturi, pentru ca PSD si PRM i-au pus din nou piedici, asa ca proiectul s-a amanat. Liberalii din CJ au fost, insa, nemultumiti si au acuzat ca discutiile pe amendamente au fost intinse prea mult, din moment ce Opozitia stia clar ca, in final, vor vota impotriva.
Ultimul punct pe ordinea de zi, cel referitor la PITT, a fost precedat de desemnarea a doi alesi judeteni pentru Consiliul de Administratie a Directiei de Prestari Servicii. Au fost propusi trei consilieri, unul de la PNL, unul de la PSD si unul de la PPCD. Pauza necesara votului secret a fost, insa, momentul in care s-au facut jocurile.
Surse din interior prevedeau ca unul dintre membrii CJ va fi “sacrificat”, probabil crestin-democratul, iar fostul partid de guvernamant va conditiona postul din Consiliul de Administratie pe acceptarea strategiei de dezvoltare a PITT.
Final aproape perfect, doar ca cel sacrificat a fost alesul PNL, semn ca ei doresc cu ardoare mai multi investitori in Parcul Tehnologic.
Presedintele CJ a propus repetarea votului pentru ultimul punct de pe ordinea de zi. De data aceasta nu au mai fost probleme: opt din noua pesedisti au votat alaturi de PNL, PD si PPCD, unul s-a abtinut, la fel ca si cei trei consilieri PRM.
Parcul Tehnologic si Industrial Timisoara este un proiect in valoare totala de 3,7 milioane euro, din care 2,3 milioane euro sunt fonduri Phare, si are ca scop sprijinirea dezvoltarii firmelor mici si mijlocii din patru domenii: tehnologia informatiei, electronica si telecomunicatii, masini si echipamente, cu conditia ca acestea sa nu fie poluante.
In jumatate de an de cand au inceput licitatiile pentru cele 25 de parcele intinse pe mai mult de 10 hectare din apropierea orasului nu s-au stabilit acolo decat trei firme, doua dintre ele retragandu-se recent.
Interes a existat, potrivit responsabililor parcului, dar oferta PITT a fost vazuta drept perfecta doar pentru “un grup elitist de investitori”.
In cadrul noii strategii, de “resuscitare”, administratia judetului vrea sa acorde mai multe facilitati pentru firmele din domeniul IT, sa reduca pretul de concesionare, care acum este de 4 euro pe metru patrat, si sa micsoreze suprafetele parcelelor ce pot fi inchiriate.

Cele mai citite

Declarația unică 2024: Schimbări în taxarea veniturilor extrasalariale

Veniturile din activități independente trebuie declarate până pe 27 în Declarația unică 2024. Cei care completează formularul, pot dona până la 3,5% din impozitul...

Noua lege a pensiilor. Ce venituri va avea un român care a muncit 35 de ani

Noua lege a pensiilor vine cu metode diferite de calcul a veniturilor persoanelor după retragerea din activitate. Românii care au cotizat timp de 35...

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, crede că oxigenul este un gaz inflamabil. Nicușor Dan, primarul Capitalei, îl crede

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, politician foarte cunoscut în cadrul USR, susține că oxigenul este un gaz inflamabil. Inclusiv în prospectele unor produse tip...
Ultima oră
Pe aceeași temă