16 C
București
luni, 4 martie 2024
AcasăSpecialJocul certificatelor in afacerea Rosia Montana

Jocul certificatelor in afacerea Rosia Montana

Consiliul Judetean Alba a emis un nou certificat de urbanism pentru Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), dupa ce un document similar emis anterior a fost anulat de Tribunalul Cluj in urma contestatiei Centrului Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu. Un alt certificat a fost suspendat in urma cu doi ani si de catre Tribunalul Alba.

Presedintele CJ Alba, Ion Dumitrel (foto), considera ca sus pendarea certificatului de catre justitie nu are baza legala, in conditiile in care RMGC a respectat procedura de obtinere a documentului. "Din punctul meu de vedere Tribunalul a luat o hotarare fara suport legal. Au incurcat probabil certificatul de urbanism cu autorizatia de constructie. Consiliul Judetean Alba nu are nici o implicare in acest proiect. Noi doar dam certificate de urbanism sau autorizatii de constructie in baza documentatiilor depuse", a spus Dumitrel. El a mai afirmat ca autoritatile centrale incearca sa paseze responsabilitatea proiectului de exploatare de la Rosia Montana in seama autoritatilor locale, din cauza ca se tem sa ia o decizie. Dumitrel a cerut Ministerului Mediului si Guvernului sa exprime un punct de vedere in legatura cu proiectul.

Presedintele CJ Alba a precizat ca institutia pe care o conduce a contestat decizia Tribunalului Cluj, dar a recunoscut ca este posibil ca si noul certificat sa fie contestat in instanta de catre organizatiile de mediu si eventual retras. Dumitrel a adaugat ca nu are alta cale legala, iar, in conditiile in care firma cere certificat de urbanism, trebuie sa il elibereze.

Certificatul de urbanism este un act de informare, prin care autoritatile aduc la cunostinta solicitantilor regimul juridic, economic si tehnic al terenurilor si cladirilor existente, stabilind cerintele de urbanism si avizele necesare pentru obtinerea autorizatiei de construire.

La randul lor, reprezentantii companiei au afirmat ca vor declara recurs impotriva suspendarii certificatului, decisa la Tribunalul Cluj.
Reprezentantii companiei au precizat ca anularea certificatului de urbanism nu ar trebui sa afecteze procesul de avizare a proiectului. Reprezentantii "Gabriel" au cerut in repetate randuri urgentarea procesului de avizare a proiectului si exprimarea unei optiuni clare a autoritatilor cu privire la proiect.

Cele mai citite

Se pregătește programul „Femeia Antreprenor 2024”. Condiții de accesare

Ministerul Economiei pregătește lansarea programului „Femeia Antreprenor” prin intermediul căruia sunt oferite granturi în valoare maximă de 200.000 lei/IMM. Programul are la dispoziție...

Guvernul României o laudă pe noua responsabilă de comunicare a unei bănci de stat. Nu se spune nimic despre vreo angajare prin concurs

Guvernul României publică pe pagina oficială de facebook, în ziua de 4 martie 2024, o postare elaborată de Secretariatul General al Guvernului (SGG), postare...

Ce facem cu Transnistria?

Ce a vrut să spună Serghei Lavrov, când a declarat că guvernul de la Chișinău o ia pe urma celui de la Kiev? Prezent...
Ultima oră
Pe aceeași temă