37.4 C
București
sâmbătă, 13 iulie 2024
AcasăSpecialJobbik: UNIREA României cu Republica Moldova va fi urmată de o FEDERALIZARE...

Jobbik: UNIREA României cu Republica Moldova va fi urmată de o FEDERALIZARE a României

România se va uni cu Republica Moldova, dar acest proces va fi însoţit de o federalizare a României, a declarat vicepreședintele Jobbik (Ungaria), Szávay István.

Potrivit acestuia, unirea României cu Republica Moldova într-un viitor apropiat ar trebui să creeze premisele federalizării statului român, însemnând și „o oportunitate” pentru o mai bună reprezentare a maghiarilor la nivel regional, informează Mediafax.

„Sunt sigur că peste cinci, zece, 15 ani România se va uni cu Moldova, toate semnele și procesele indică acest lucru. Mulți spun că este un pericol pentru populația maghiară de aici, deoarece s-ar diminua numeric reprezentarea în Parlamentul de la București, dar asta este o alta temă. Noi credem că ascunde o posibilitate, diplomația maghiară și politica națională trebuie să fie pregătite pentru această mare unire, care trebuie să ducă la o federalizare de un anumit nivel a României”.

O asemenea federalizare “nu înseamnă că va fi egală cu o autonomie sau cu autodeterminarea, dar va fi mai ușor ca maghiarii să fie mai bine reprezentați cel putin la nivel regional”, a declarat, vineri, vicepreședintele partidului radical Jobbik, Szávay István, la Tabăra Tineretului Maghiar din Ardeal, desfăşurată la Gheorgheni.

La dezbaterea având ca temă „Oportunitățile și șansele de supraviețuire ale maghiarilor într-o Europă în schimbare” a participat și președintele Jobbik, Vona Gábor, care a anunțat, încă din debutul discursului său, că va „lăsa ștacheta mai jos” în privința declarațiilor, pentru că „și așa Jobbik este catalogat ca partid extremist și asociat cu Noua Dreaptă”.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă