19.8 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialJimmy Carter negociază eliberarea unui deţinut american din Coreea de Nord

Jimmy Carter negociază eliberarea unui deţinut american din Coreea de Nord

Fostul preşedinte american Jimmy Carter a sosit miercuri la Phenian pentru a negocia eliberarea unui american care are de ispăşit o pedeapsă de opt ani într-o închisoare nord-coreeană. Aijalon Mahli Gomes a fost arestat la începutul anului pentru că a pătruns ilegal în Coreea de Nord, din China, informează realitatea.net.

Potrivit agenţiei naţionale de presă din Coreea de Nord, Jimmy Carter a fost întâmpinat la aeroport de către adjunctul afacerilor externe Kim Kye-gwan. El este însoţit de soţia sa şi de preşedintele fundaţiei Carter, John Hardman.

Potrivit New York Times, Jimmy Carter, care a ajutat la calmarea fostei crize nucleare de acum 16 ani, ar putea încerca şi să găsească o soluţie pentru a dezgheţa relaţiile dintre Statele Unite şi Coreea de Nord. Vizita intervine în condiţţile în care economia nord-coreeană este slăbită, iar agricultura a fost puternic afectată de inundaţii. Relaţia cu vecinii din sud este mai tensionată ca niciodată, după ce, în martie , o torpilă nord-coreeană a lovit un vas din Coreea de Sud, atac soldat cu 46 de morţi. O altă problemă a ţării este şi o eventuală luptă pentru preluarea puterii, starea de sănătate a lui Kim Jong-il fiind foarte proastă.

Casa Albă a refuzat să facă “orice comentariu privitor la o acţiune umanitară în curs de desfăşurare”, precizând că Gomes ar trebui eliberat şi că în viitor vor fi mai multe informaţii referitoare la acest subiect. Aijalon Mahli Gomes, fost profesor de engleză şi misionar creştin a fost prins în luna ianuarie şi condamnat în aprilie la opt ani de muncă silnică şi o amendă de 700.000 de dolari. Un alt misonar creştin, Robert Pack a fost prins în luna decembrie şi a fost eliberat în februarie, fără să fie judecat.

Anul trecut, un alt fost preşedinte american, Bill Clinton, a negociat în Coreea de Nord eliberarea a doi jurnalişti americani, arestaţi tot pentru trecerea ilegală a frontierei.

Nord-coreenii folosesc prizonierii americani drept monedă de schimb, explică publicaţia americană. În schimbul promisiunii eliberării prizonierilor cer să fie vizitaţi de oficiali americani de marcă. Acest lucru nu este profitabil numai pentru Phenian, care poate arăta pe plan intern cât de important este regimul, cât şi pentru Statele Unite, care are astfel un contact direct cu autorităţile din Coreea de Nord pe care nu l-ar fi putut iniţia pe cale oficială.

Cele mai citite

VIDEO. Marco Reus părăsește echipa unde a petrecut 12 ani

Marco Reus, în vârstă de 34 de ani, se pregătește să părăsească Borussia Dortmund la finalul acestui sezon, după o colaborare de 12 ani...

Pastorala de Paște a patriarhului Daniel

În lucrarea Domnului Nostru Iisus Hristos, vindecarea de o boală trecătoare nu este totul şi nu este ultimul scop al venirii Lui în lume,...

Spania, ţara din UE cu cea mai mare speranţă de viaţă. Ce loc ocupă România

Datele furnizate de Eurostat, agenția comunitară de statistică, arată că Spania se situează în fruntea Uniunii Europene în ceea ce privește speranța de viață,...
Ultima oră
Pe aceeași temă