19 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialJihadistul Abu Bakr al-Baghdadi, desemnat „calif“

Jihadistul Abu Bakr al-Baghdadi, desemnat „calif“

Jihadiştii Statului islamic din Irak şi Siria – ISIS – au anunţat că zonele pe care le ocupă în Irak şi Siria sunt de acum un „califat” şi revendică denumirea de „Stat islamic”, suprimând „Irak şi Siria” din numele grupării teroriste sunnite. În teren, armata irakiană continuă ofensiva pentru recucerirea Tikritului şi a altor oraşe din nordul Irakului ocupate de jihadiştii ISIS. Cu avioane şi experţi, Rusia se implică în criza irakiană.

Într-o înregistrare video difuzată pe internet, ISIS, care de acum pretinde că se numeşte „Statul islamic”, pentru a suprima orice referinţă geografică, anunţă desemnarea şefului grupării teroriste, Abu Bakr al-Baghdadi, drept „calif” şi deci „şeful musulmanilor din întreaga lume”. Baghdadi „a acceptat”. Califatul este un regim politic islamic dispărut de un secol. În înregistrare, purtătorul de cuvânt al ISIS, Abu Mohammad al-Adnani, explică faptul că acest califat se întinde din Alep (nordul Siriei) la Diyala (estul Irakului), adică peste regiunile cucerite de acest grup terorist în cele două ţări unde mii de combatanţi luptă contra puterii locale. Anunţul ISIS se referă la sine ca Stat islamic şi grupul cere Al Qaeda şi altor facţiuni sunnite militante conexe ce operează în regiune să recunoască imediat această denumire. Nu a mai existat un califat după Imperiul Otoman şi califul este desemnat ca singurul succesor legitim al profetului Mahomed. Faptul că ISIS a acţionat astfel are enorme implicaţii ideologice şi teologice şi reprezintă o sfidare pentru Al Qaeda, care ar putea încerca să recupereze legitimitatea, subliniază experţii.

Anunţarea acestui califat „este dezvoltarea cea mai importantă în jihadul internaţional de după 11 septembrie”, afirmă Charles Lister, cercetător asociat la Brooking Doha, referindu-se la atentatele Al Qaeda din SUA şi a adăugat că ar putea marca naşterea unei noi ere a jihadismului internaţional, ceea ce reprezintă un adevărat pericol pentru Al Qaeda şi leadershipul ei. ISIS are partizani în numeroase ţări şi ­este de asemenea formaţiunea jihadistă cea mai bogată.

În Irak, unde armata este implicată în ofensiva de recuperare a oraşului Tikrit, fiind susţinută de voluntari ­şiiţi şi de combatanţi sunniţi, autorităţile au anunţat că experţi ruşi au sosit în ţară pentru a ajuta armata şi în următoarele zile avioane de luptă ruseşti „vor fi în serviciu pentru a susţine forţele irakiene” în lupta contra jihadiştilor ISIS. Generalul Anwar ­Hama Amine, comandantul Forţei aeriene irakiene a menționat cinci avioane Suhoi-25 care au fost transportate în Irak la bordul avioanelor cargo ruseşti sâmbătă seară şi alte două care ­urmează să sosească.

Lupte pentru Tikrit

Armata irakiană a procedat la lovituri aeriene repetate, a folosit elicoptere contra insurgenţilor în toate oraşele din nord, pentru a patra zi consecutiv. De asemenea, forțele irakiene au păstrat controlul rutelor ce duc spre Tikrit, oraşul natal al lui Saddam Hussein şi bastion al sunniţilor duri, unde controlează o bază militară de la periferia oraşului şi campusul Universităţii Salahuddin din Tikrit.

Irakienii au cerut SUA să îi ajute să achiziţioneze avioane F-16 şi elicoptere de luptă avansate, dar Congresul a fost reticent în a aproba aceste vânzări până ce premierul irakian al-Maliki a format un guvern din sunniţi şi kurzi. Există ştiri neconfirmate că Iranul este gata să restituie o parte a avioanelor irakiene de război pe care Saddam Hussein le-a trimis în Iran în 1991 pentru a le scăpa de distrugerea americanilor. Este vorba de 24 avioane de vânătoare Mirage F1 şi 80 Jeturi ruseşti.

Cele mai citite

Pastorala de Paște a patriarhului Daniel

În lucrarea Domnului Nostru Iisus Hristos, vindecarea de o boală trecătoare nu este totul şi nu este ultimul scop al venirii Lui în lume,...

Pastorala de Paște a patriarhului Daniel

În lucrarea Domnului Nostru Iisus Hristos, vindecarea de o boală trecătoare nu este totul şi nu este ultimul scop al venirii Lui în lume,...

Șase persoane au fost rănite în regiunile ucrainene Harkov și Dnipro

Rusia a lansat peste noapte un atac cu drone asupra regiunilor ucrainene Harkov și Dnipro, rănind cel puțin șase persoane și lovind infrastructuri critice,...
Ultima oră
Pe aceeași temă