5 C
București
marți, 3 decembrie 2024
AcasăSpecialJihadiștii lovesc Turcia

Jihadiștii lovesc Turcia

Un atentat sinucigaş comis în oraşul turc Suruc, în apropiere de frontiera siriană, a ucis cel puţin 30 de persoane şi a rănit alte peste 100, o sursă oficială evocând „puternice motive“ de a considera Statul Islamic responsabil de atac.

Explozia deosebit de puternică s-a produs în grădina unui centru  cultural din Suruc, oraş situat la circa 10 km de Kobane, de unde jihadiştii Statului Islamic au fost alungaţi în ianuarie, după patru luni de intense lupte  cu forţele kurzilor sirieni. O delegaţie de circa 300 de membri ai Federaţiei asociaţiilor tinerilor socialişti participa în grădina centrului la o conferinţă de presă înainte de a reveni la Kobane, de cealaltă parte a frontierei siriene. Suruc a adăpostit mii de refugiaţi kurzi din Siria după atacul SI din septembrie 2014.

Televiziunea turcă a difuzat imagini cu corpuri zăcând sub arbori, în exteriorul  clădirii centrului cultural din acest oraş principal kurd din sud-estul Turciei. Primele estimări au anunţat 28 de morţi şi peste 100 răniţi, dar numărul morţilor putea creşte. Un înalt funcţionar de la Ankara declara pentru Reuters că „primele probe demonstrează că a fost un atac sinucigaş comis de Statul Islamic”. Potrivit ziarului Hurriyet, kamikaze era o femeie de 18 ani, dar nu exista încă o confirmare oficială.

Dacă paternitatea atentatului se confirmă, acest atac va fi primul survenit pe sol turc de la emergenţa grupului radical Statul Islamic, care controlează de peste un an importante părţi din teritoriile irakiene şi siriene, în special în apropiere de Turcia. Acest atentat sinucigaş intervine câteva săptămâni după ce autorităţile turce au întărit dispozitivul militar la frontiera siriană, a doua zi după victoria forţelor kurde siriene în faţa combatanţilor jihadişti în lupta pentru controlul altui oraş frontalier sirian, Tall Abyad. Potrivit analiştilor, decizia guvernului islamo-conservator turc a vizat atât contracararea grupului SI, cât şi blocarea avansării în nord a forţelor kurde siriene, apropiate de Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care din 1984 duce o rebeliune armată contra Ankarei. Turcia se teme că tulburări în zona frontalieră ar putea relansa rebeliunea separatistă kurdă armată şi face faţă criticilor aliaţilor săi occidentali, care cer Ankarei un control mai precis asupra frontierei poroase care serveşte ca linie de front în lupta contra SI.

A „cincea coloană“

Există temeri că la frontiera turcă ar există o „a cincea coloană” jihadistă. Nimeni nu i-a văzut, dar umbra jihadiştilor este suficientă pentru a alimenta temerile. Două zile după căderea oraşului sirian Tall Abyad, locuitorii din Akcakale, din partea turcă a frontierei, semnalau prezenţa în oraşul lor a unor jihadişti refugiaţi. Chiar înaintea luptei pentru Tall Abyad, dezertorii jihadişti au luat cu asalt frontiera pentru a scăpa şi după ce bătălia s-a încheiat cu victoria forţelor kurde siriene şi debandada SI, prezenţa jihadiştilor a devenit certitudine. Localnicii sunt convinşi că numeroşi terorişti au reuşit să înşele vigilenţa forţelor de securitate şi s-au infiltrat în teritoriul turc. P

ericolul este mare pentru că, „odată trecuţi dincolo de frontieră, vor merge în oraşele mari sau în tabere de refugiaţi, unde se pot ascunde foarte uşor”, declară un localnic, Ismail Yilmaz. El preciza că „i-am văzut rugându-se în moscheile noastre, i-am văzut în spitalele noastre, i-am văzut arestaţi şi apoi rapid eliberaţi”. De luni de zile, Akcakale este considerat de specialişti drept unul din principalele puncte de intrare în Siria a recruţilor străini care iau „drumurile Jihadului” din Turcia pentru a se alătura SI. Ankara, iritată, dezminte orice susţinere din partea turcă dar Asociaţia turcă a drepturilor omului (IHD) afirmă că cel puţin 50 de jihadişti au intrat în Turcia după căderea Tall Abyad şi acuză guvernul turc că nu „a supravegheat nici unul din aceşti militanţi extremişti”.

Atentat devastator în Irak

În urmă cu câteva zile, în Irak, Statul Islamic a comis un atentat devastator cu maşină-capcană într-o piaţă la nord de Bagdad, în ajunul celebrării Fitr, care marchează sfârşitul lunii de Ramadan. Acesta a fost un ul dintre atentatele cele mai sângeroase de la ofensiva jihadiştilor în Irak, în urmă cu un an. Kamikaze aflat la volanul vehiculului plin cu explozibili s-a detonat în mijlocul pieţei din Khan Bani Saad, la 20 km de Bagdad. Sâmbătă, bilanţul era de 90 morţi, 17 dispăruţi şi peste 120 de răniţi. Numeroase femei şi copii figurau printre victime. Imaginile transmise de televiziune au prezentat răniţi îngrijiţi direct în stradă în timp ce locuitorii mergeau printre ruine urlând de teamă; clădiri complet distruse şi bucăţi proiectate pe un vast perimetru. Musulmanii sunniţi au început să celebreze sărbătoarea Fitr vineri, iar comunitatea şiită sâmbătă. Pieţele erau în general pline şi familiile cumpărau hrană şi îmbrăcăminte. SI a revendicat atentatul pe forurile jihadiste. Anterior, revendicase alt atentat cu maşină-capcană în oraşul Khalis, din provincia Diyala. 

Puţin timp după explozia din Suruc (ora 12.00 locală), un alt atac cu maşină-capcană a vizat un baraj de securitate stabilit de miliţiile kurde la sud de Kobane.

Cele mai citite

Ilie Bolojan: PNL este un partid responsabil, care susţine parcursul pro-european

Ilie Bolojan le-a recomandat alegătorilor PNL să o voteze pe Elena Lasconi Liberali au decis prin vot, susţinerea candidaturii Elenei Lasconi în turul al doilea...

Călin Georgescu proclamă „falimentul partidelor” după rezultatul alegerilor parlamentare

Candidatul independent la prezidenţiale, Călin Georgescu, a îndemnat, luni, politicienii să investească în oameni, în "poporul real", el declarând şi că rezultatele de la...

Industria manufacturieră din România, în scădere, pentru a cincea lună consecutiv

Managerii din industrie indică o cerere slabă, atât pe piața internă, cât și pe cea externă, ca fiind principalul factor al scăderii Datele raportate de...
Ultima oră
Pe aceeași temă