28.4 C
București
duminică, 14 iulie 2024
AcasăSpecialJens Stoltenberg: O zonă demilitarizată în Siria nu se află pe agenda...

Jens Stoltenberg: O zonă demilitarizată în Siria nu se află pe agenda NATO

Într-o conferinţă de presă, la finalul întrevederii cu ministrul turc de Externe, Jens Stoltenberg, noul secretarul general al NATO a declarat că instaurarea unei zone demilitarizate în nordul Siriei, solicitată de Turcia, nu se află "deocamdată" pe agenda discuţiilor în cadrul Alianţei Nord Atlantice, relatează AFP, preluat de Mediafax.

 Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a pledat în mai multe rânduri pentru instituirea unei zone-tampon şi a unei zone de interdicţie aeriană în nordul Siriei pentru a proteja sectoarele controlate de opoziţia moderată faţă de preşedintele Bashar al-Assad şi populaţia locală afectată de războiul civil.

Preşedintele francez François Hollande şi-a anunţat miercuri susţinerea pentru o astfel de iniţiativă, "pentru primirea şi protejarea persoanelor refugiate", potrivit Palatului Elysee. La rândul său, secretarul de Stat american John Kerry a declarat că instituirea unei zone-tampon "merită să fie examinată", dar Casa Albă a precizat ulterior că ideea "nu este analizată pentru moment".

Pe de altă parte, Jens Stoltenberg a reafirmat joi datoria NATO de a fi solidară cu Turcia. "NATO este gata să-şi susţină toţi aliaţii care sunt ameninţaţi", a declarat el. "NATO a desfăşurat rachete Patriot în Turcia, iar acesta este un semn foarte concret al solidarităţii în cadrul Alianţei", a adăugat Jens Stoltenberg.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă