21.8 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialJaponia susţine că are nevoie de un sistem antirachetă performant pentru a...

Japonia susţine că are nevoie de un sistem antirachetă performant pentru a face faţă Coreei de Nord

Ministrul japonez al Apărării a insistat asupra necesităţii ca Japonia să dispună de un sistem antirachetă performant, în faţa “progreselor tehnice” ale Coreei de Nord, care a declarat că a lansat miercuri o rachetă şi a plasat un satelit pe orbită, relatează AFP, potrivit Mediafax.

“Este necesar să avem un sistem operaţional antirachetă, care să ofere capacităţi sporite”, a declarat Satoshi Morimoto într-o conferinţă de presă.

Japonia, împreună cu Statele Unite, apreciază că regimul de la Phenian prezintă ca experiment al lansării unui satelit ceva care în realitate reprezintă o lansare a unei rachete balistice destinată testării tehnologiilor nord-coreene.

“Dacă se consideră că este vorba despre un model de rachetă similar celui eşuat în aprilie, ne va fi clar că nu doar tehnologiile de lasare, ci şi cele ale rachetei în ansamblu au progresat, ceea ce atrage după sine diverse probleme de securitate pentru ţările aflate în vecinătate, inclusiv Japonia”, a explicat Morimoto.

Coreea de Nord a mai efectuat o tentativă în aprilie, soldată cu un eşec usturător.

Prin contrast, lansarea de miercuri a fost imediat calificată drept un succes, agenţia oficială de presă nord-coreană KCNA afirmând că un satelit a fost cu succes plasat pe orbită, ceea ce Japonia refuză pentru moment să confirme.

Morimoto a subliniat printre altele că pentru niciun moment autorităţile nipone nu au întrerupt supravegherea, în ciuda extinderii ferestrei de lansare şi a informaţiilor provenite din mass-media sud-coreană, indicând marţi că lansarea a fost amânată din cauza unor probleme tehnice.

Japonia a pregătit rachete sol-aer de tip Patriot PAC 3 în Tokyo şi pe insula Okinawa (sud) şi a detaşat trei distrugătoare echipate cu sisteme radar Aegis, de fabricaţie americană, precum şi cu rachete de interceptare SM-3.

“Am detaşat echipamente pentru a fi capabili să răspundem în orice clipă unei lansări şi ne bazăm pe colectarea de date relevante provenite din realitatea observabilă”, a asigurat acesta.

“Am considerat totodată că lansarea putea avea loc oricând în timpul ferestrei prevăzute (10 – 29 decembrie), fără să facem previziuni, dar fiind în permanenţă în stare de alertă”, a detaliat acesta.

Întrebat dacă ştie dacă activităţile serviciilor de informaţii efectuate împreună cu Statele Unite au permis sau nu detectarea de semnale specifice cu câteva ore sau minute înaintea lansării, Morimoto a refuzat orice răspuns.

Cele mai citite

Cluj: Spălare de bani și trafic de droguri. Procurorii DIICOT au reținut 12 persoane

Procurorii DIICOT au reținut 12 persoane în urma unei investigații referitoare la constituirea unui grup infracțional specializat în trafic de droguri și spălare de...

Rusia – Ucraina, ziua 787: Peste 1.700 de localnici, nevoiți să se refugieze din Harkov

Ofensiva terestră rusă din regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei a determinat evacuarea a 1775 de locuitori, a comunicat ast[zi în mediile sociale guvernatorul regiunii,...

ONU cere anchetă independentă, după descoperirea unor gropi comune în Gaza

Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (ONU) a cerut vineri o anchetă "independentă" şi "imediată" după descoperirea în jurul spitalelor din Gaza a...
Ultima oră
Pe aceeași temă