23.9 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialJandarmeria Capitalei: "Am fost mai blânzi decât jandarmii din alte ţări" (ARTICOL...

Jandarmeria Capitalei: “Am fost mai blânzi decât jandarmii din alte ţări” (ARTICOL INTEGRAL)

Reprezentanţii Jandarmeriei Capitalei au explicat pentru RL de ce au fost ridicaţi de pe stradă sau amendaţi în aceste zile şi protestatari paşnici şi care este momentul în care forţele de ordine sunt îndreptăţite să folosească violenţa.

Cea mai violentă zi a protestelor din Piaţa Universităţii a fost duminică, 15 ianuarie. A fost luată Jandarmeria prin surprindere în acea primă  zi?

Georgian Enache: Nu. Sunt somaţii repetate şi, în mod gradual, acestea cresc în intensitate. S-a intervenit în momentul în care violenţele au depăşit o anume barieră legală: s-au spart magazine, s-au construit baricade pe drumurile de comunicaţie.

Când se intervine cu măsuri speciale de genul lacrimogene sau tunuri de apă?

Enache: Când avertismentele nu sunt respectate şi mai ales atunci când împotriva forţelor de ordine se exercită acte de violenţă.

În câteva din aceste zile de proteste unii manifestanţi au oferit flori jandarmilor. Cei mai mulţi au refuzat, spunând că nu le permite regulamentul. Ce spune regulamentul?

Enache: Regulamentul nostru este unul destul de strict. Vedeţi dumneavoastră, chestii de acestea cu împărţit de flori, împărţit de nu ştiu mai ce… Noi suntem acolo ca să apărăm ordinea publică, nu să ne luăm în braţe cu manifestanţii. Gesturile cu florile în locul pietrelor, deja astea sunt chestii de cancan şi pentru a atrage atenţia mass-media. Au fost şi jandarmi care au primit florile. Dar să nu intrăm în sfera ridicolului în care, după o floare, primeşti un bolovan. Sau viceversa. Noi suntem acolo în timpul seviciului, nu suntem în timpul liber, nu să ne facem cunoştinţe sau prieteni.

Asociaţia Suporterilor Români v-a acuzat că le-aţi denigrat imaginea, propagând ideea că singurii vinovaţi pentru violenţe sunt membri ai galeriilor de fotbal. Ce le răspundeţi?

Enache: După violenţele de sâmbătă şi duminică, o parte din cei sancţionaţi erau membri ai unor galerii de fotbal. Cei mai mulţi dintre ei fuseseră anterior sancţionaţi pentru diverse fapte de violenţă pe stadioane. Principalii vinovaţi sunt acei incitatori, acele persoane care să fie organizate şi să propage în rândul maselor o stare generală de haos. Sunt persoane care au profitat de acea stare de nemulţumire. Şi nu vorbim de suporteri, vorbim de membri ai unor galerii – care ne cunosc foarte bine şi îi cunoaştem la fel de bine – care făceau parte din baza noastră de date şi care au fost identificaţi ca iniţiatori şi ca autori ai faptelor de sâmbătă şi duminică seară.

Câţi au fost membri ai unor galerii?

 Enache: La un moment erau 16  sancţionaţi, însă au fost mult mai mulţi verificaţi şi foarte mulţi erau membri ai unor galerii.

Şi restul celor care au fost identificaţi şi ei ca autori ai unora dintre violenţe din ce
categorii sociale fac parte?

Enache: Majoritatea au fost tineri, persoane de 17-18 ani, teribilişti, care au profitat de acea situaţie, dar care trebuie să suporte acum şi consecinţele. În momentul în care produci nişte distrugeri, nu te aştepta la un răspuns blând din partea forţelor de ordine.

Pe de altă parte, circulă destule fotografii şi clipuri video cu jandarmi care lovesc persoane fără ca acestea să fi fost violente, există chiar unele cu o persoană căzută la pământ şi lovită de jandarmi. Cum explicaţi aceste derapaje?

Enache: Eu n-o să încerc în niciun fel să justific acţiunea colegilor sau să o scuz, însă vorbim despre nişte imagini scoase din context şi, pe de altă parte, cei care în vreun fel au fost lezaţi sau afectaţi de acţiunile jandarmilor au dreptul să se adreseze justiţiei.

Câte plângeri împotriva jandarmilor au fost făcute?

Enache: Patru. Există foruri superioare nouă care cu siguranţă vor face dreptate.

Persoanele care au redactat plângeri au putut să precizeze numele jandarmilor respectivi, având în vedere că jandarmii poartă măşti şi costume de scutieri?

Enache: În general, cred că da. Dar eu n-am văzut plângerile. Eu până acum n-am văzut nicio persoană care a aruncat cu pietre să iasă şi să spună „Da, eu am aruncat, eu sunt vinovat”.

Dar nici un jandarm care să spună „Da, eu am lovit şi nu trebuia”.

Enache: Păi, şi nici n-o să vedeţi, pentru că în exercitarea atribuţiilor de serviciu jandarmii au dreptul să folosească materialele din dotare. Bastonul de cauciuc este un material din dotare. Dar, dacă există persoane care s-au simţit agresaţi fără motiv, se pot adresa justiţiei.

Au fost multe persoane care manifestau paşnic, filmau sau fotografiau, care au fost băgate în dube. De ce?

Pană: În momentul în care se produc incidente, persoanele care într-adevăr n-au comis astfel de fapte trebuie să se delimiteze de zona respectivă şi să plece de acolo. Jandarmul nu are timpul necesar să delimiteze exact persoanele. Ele sunt conduse la secţie şi ulterior se stabileşte să zicem, gradul lor de nevinovăţie.

Enache: Dacă vorbim de cale de comunicaţie, de exemplu, nu trebuie să mai rămână nimeni în spatele jandarmilor pentru că astfel obiectivul nu mai este îndeplinit şi nici dispozitivul nu mai este în siguranţă.

Cum aţi caracteriza intervenţia jandarmilor din Capitală în comparaţie cu intervenţii ale jandarmilor din alte ţări?

Enache: Mult mai liniştită, mai blândă decât în alte ţări. Luaţi exemplu cum s-a deblocat calea de comunicaţie în Times Square (New York- n.r), de acel grup – Occupy. Observaţi modul în care s-a intervenit acolo.

Circulă pe internet un clip video cu un jandarm devenit deja celebru şi poreclit „Conan” pentru strigătul său de luptă. Care este scopul acelui strigăt?

Pană: Haideţi să nu-i spunem strigăt de luptă, haideţi să-i spunem strigăt de intervenţie. Într-adevăr, aşa a înţeles dumnealui să se manifeste pentru a-şi îmbărbăta subordonaţii. Nu este neapărat o chestie obişnuită, asta a fost alegerea lui şi se pare că a avut efect.    

Bilanţul protestelor 

 13 zile de manifestaţii

 7 jandarmi răniţi

 4 plângeri împotriva jandarmilor

 38 de dosare penale pe numele unor manifestanţi

 Peste 100 de persoane reţinute

Cele mai citite

Studiu. Românii își propun să arunce mai puțină mâncare

Șapte din zece români își propun să arunce mai puțină mâncare la gunoi, relevă cel mai recent studiu realizat de Reveal Marketing Research în...

Rusia – Ucraina, ziua 782. Rusia ar pregăti acte de sabotaj în toată Europa, avertizează serviciile de informații

Rusia ar pregăti "acte de sabotaj violente" în toată Europa, avertizează serviciile de informații occidentale. "Suntem de părere că riscul unor acte de sabotaj controlate...

Doi turiști din Australia și unul din SUA au fost găsiți în Mexic, împușcați în cap

Trupurile neînsuflețite a trei turiști, doi din Australia și unul din SUA, au fost găsite în Mexic, fiecare dintre ei având câte un glonț...
Ultima oră
Pe aceeași temă