10 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialJaful de la Dragonul Roşu: 600 milioane de dolari

Jaful de la Dragonul Roşu: 600 milioane de dolari

Procurorii DIICOT au suspiciuni că o singură reţea de crimă organizată, cu ramificaţii în Asia şi Europa de Est, a scos din România sute de milioane dolari numai în ultimii patru ani.

Mai mulţi cetăţeni chinezi, vietnamezi şi români sunt suspectaţi de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) că au scos ilegal din România şi au spălat aproximativ 600 milioane de dolari. În acest caz, anchetatorii verifică în prezent activitatea a încă 15 firme de care se leagă şi numele personajelor care la începutul acestui an, pe 18 februarie, au fost arestate de Tribunalul Bucureşti la propunerea procurorilor DIICOT. Alţi şapte au fost anchetaţi în stare de libertate. Societăţile se ocupau cu importul prin vama Constanţa de diferite produse din China care erau ulterior comercializate în complexul Dragonul Roşu.

România – Ucraina – Ţările baltice – China şi Vietnam

La sfârşitul săptămânii trecute, procurorii de la Crimă Organizată i-au trimis în faţa judecătorilor pe cei 16 membri ai grupării pentru constituirea şi aderarea la un grup infracţional organizat, contrabandă, prezentare de documente nereale organelor vamale, evaziune fiscală şi spălare de bani.
Potrivit cercetărilor demarate de anchetatori, reţeaua formată din cetăţeni chinezi, vietnamezi şi români ar fi introdus în ţară, în perioada 2006-2010, mărfuri importate din ţări din estul Asiei, pentru care au prezentat însă documente în care valoarea produselor a fost diminuată tocmai pentru a evita plata integrală a taxelor vamale. Ulterior, mărfurile astfel importate erau comercializate prin intermediul unor „societăţi-fantomă”. Ancheta coordonată de DIICOT a scos la iveală că banii rezultaţi de pe urma tranzacţiilor erau apoi transferaţi în ţările de origine prin intermediul unor bănci din fostul bloc sovietic, respectiv Ucraina şi ţările baltice. Numai într-una dintre aceste operaţiuni statul român a fost prejudiciat cu circa 7 milioane lei (aproximativ 1,6 milioane euro).

Cine este şeful grupării de la Dragonul Roşu

Gruparea era coordonată de către Hoa Le Duc, Zheng Weiming şi Pham Trong Dung, trei dintre liderii comercianţilor care îşi desfăşoară activitatea în complexul comercial „DRAGONUL ROŞU” de la marginea Capitalei.
La începutul anului, România Liberă a dezvăluit că vietnamezul este implicat şi în afaceri imobiliare, fiind proprietar de terenuri pe traseul autostrăzii Bucureşti-Ploieşti, pe care le-a achiziţionat în perioada în care guvernul stabilea traseul. Din informaţiile RL, Hoa Le Duc deţine câteva sute de hectare în extravilanul comunei Ştefăneşti. Pentru o parte din acestea el a fost expropriat de Compania Naţională de Drumuri şi Autostrăzi, primind în schimb aproximativ 100.000 de euro. Hoa Le Duc s-a arătat însă nemulţumit de preţul primit, chemând în judecată Compania de Autostrăzi în numai puţin de şapte procese. Într-unul dintre acestea Tribunalul Bucureşti s-a şi pronunţat, dându-i dreptate lui Hoa Le Duc.

Banii negri obţinuţi de reţeaua transfrontalieră descoperită de DIICOT proveneau din operaţiuni de import ale căror documente erau falsificate. Uriaşele sume erau scoase apoi din România şi trimise în Asia prin intermediul unor instituţii bancare din Ucraina şi ţările baltice.

 

 

Cele mai citite

Ciolacu urează românilor “Hristos a Înviat” și prezintă imagini în care arată că a fost la slujba de Înviere

Șeful Guvernului și al PSD, Marcel Ciolacu, le transmite românilor mesajul tradițional, "Hristos a Înviat", însoțit de imagini care atestă că a participat la...

Ciolacu urează românilor “Hristos a Înviat” și prezintă imagini în care arată că a fost la slujba de Înviere

Șeful Guvernului și al PSD, Marcel Ciolacu, le transmite românilor mesajul tradițional, "Hristos a Înviat", însoțit de imagini care atestă că a participat la...
Ultima oră
Pe aceeași temă