19 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialJaf în sanctuarul arădenilor

Jaf în sanctuarul arădenilor

Trei tineri din oraşul arădean Lipova au reuşit un furt ieşit din comun. Ei au pus ochii pe burlanele exterioare montate pe celebra mănăstire catolică din localitate. Cei trei au furat 50 de metri burlane de cupru, în valoare de 10.000 lei, montate pe exteriorul Basilicii Minor Maria Radna din Lipova. Credincioşii din zonă sunt revoltaţi de gestul celor trei tineri.

Furtul a fost investigat de poliţiştii arădeni, care au reuşit în timp record să prindă hoţii. Ei sunt trei tineri din localitate, cu vârstele de 24, 18 şi 14 ani. “Cercetările pornit în acest dosar penal au evidenţiat faptul că burlanele din cupru au fost furate în mai multe nopţi consecutiv, în perioada 19-25 iulie. Hoţii au valorificat burlanele la un centru de colectare fierului vechi, unde acestea au fost distruse”, spun poliţiştii. Din acest motiv, prejudiciul creat de cei trei nu a putut fi recuperat. Reprezentanţii comunităţii monahale spun că vor face toate eforturile pentru a repara distrugerile provocate de cei trei tineri în următoarele două săptămâni. Şi asta pentru că, în fiecare an, la Maria Radna se adună câteva zeci de mii de pelerini. Cei mai mulţi dintre aceştia vin în data de 15 august, de Adormirea Maicii Domnului, când credincioşii romano-catolici, greco-catolici şi ortodocşi serbează înălţarea cu trupul la cer a Fecioarei Maria.

Un lăcaş vestit

Mănăstirea Maria Radna din Lipova, de unde au fost furate burlanele, este un lăcaş de cult vestit atât în ţară, cât şi în străinătate. În anul 1992, papa Ioan Paul al II-lea a acordat mănăstirii titlul de Basilica Minor. Anual, aici au loc numeroase pelerinaje ale credincioşilor catolici, dar şi de alte confesiuni creştine. În această perioadă, mănăstirea este supusă unor ample lucrări de restaurare.
Mănăstirea Radna este vizitată anual de mii de turişti din toată Europa. Ei vin la Radna, unde liturghiile sunt oficiate în patru limbi. Basilica romano-catolică Sfânta Maria este situată într un cartier al oraşului Lipova, în apropierea Mureşului.

Prima biserică a fost construită la 1520. În anul 1695, lăcaşul a fost incendiat de trupele otomane. Din incendiu, spune legenda, a scăpat neatinsă o singură icoană, despre care se spune că este făcătoare de minuni. Biserica actuală, monumentală, a fost construită în anul 1756 de către călugării franciscani veniţi din Bosnia şi are dimensiuni impresionabile: 60 metri lungime, o înălţime de 21 de metri, iar turnurile ating 67 metri. După 1948, pelerinajele au fost interzise. Anul 1990, însă a adus un nou început pentru viaţa religioasă în jurul acestei mănăstiri. Acum, sanctuarul marian de la Maria Radna este locul în care sunt officiate liturghii şi alte slujbe religioase în mai toate limbile vorbite în fostul Imperiu Habsburgic, adică în română, maghiară, germană, slovacă ori cehă, dar şi în limba latină.

Oamenii acuză

Furtul de la mănăstire a stârnit revolta localnicilor din Lipova. Oamenii cred că furtul este mult mai mult decât o simplă găinărie, pentru că lăcaşul monahal este considerat drept un simbol sacru pentru localnicii din Arad. Pe de altă parte, poliţiştii spun că, dincolo de implicaţiile emoţionale, cazul rămâne un simplu furt.

Cele mai citite

VIDEO. Incendiu în Berlin. A luat foc o fabrică de armament

Incendiul care a izbucnit vineri la o mare fabrică de armament din Berlin a stârnit îngrijorare și alertă în capitala Germaniei. Potrivit informațiilor furnizate...

Spania, ţara din UE cu cea mai mare speranţă de viaţă. Ce loc ocupă România

Datele furnizate de Eurostat, agenția comunitară de statistică, arată că Spania se situează în fruntea Uniunii Europene în ceea ce privește speranța de viață,...

Trupa Roxette are o nouă solistă. Per Gessle o confirmă pe Lena Philipsson ca fiind noua cântăreață a trupei

Lena Philipsson va fi noua solistă a trupei Roxette. Per Gessle a confirmat-o pe Lena în urma decesului co-fondatoarei Marie Fredrikkson în 2019. Conform informațiilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă