10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialIzolarea unei mansarde cu fibre de celuloză, pas cu pas

Izolarea unei mansarde cu fibre de celuloză, pas cu pas

Celuloza este un material aparte în categoria materialelor de izolaţie. Pe lângă faptul că are o capacitate excelentă de izolare, este şi un material 100% natural dar şi reciclabil.

Toate avantajele acestui sistem de izolaţie se datorează celulozei şi modului cum este ea produsă şi tratată. Producerea celulozei ca material de izolaţie presupune sortarea maculaturii, tratarea şi măcinarea ei. Materialul astfel rezultat este uşor de folosit în procesul tehnic de izolare. Pentru aceasta se utilizează diferite modele de maşini de suflat.

Tehnicile de prelucrare includ: umplerea liberă, suflarea deschisă, cu furtunul, cu duze, cu lanseta şi pulverizarea. În funcţie de ceea ce se izolează şi de condiţiile de la faţa locului, există o soluţie pentru fiecare caz în parte. Izolarea între grinzi se face uşor prin umplere liberă. Cea mai uşoară şi ieftină metodă de a obţine o izolaţie etanşă la tavane şi podele este suflarea directă, în timp ce umplerea cavităţilor se face prin suflarea cu furtunul sau cu duza. Astfel, toate spaţiile goale sunt umplute cu densitatea dorită.

În cazul de faţă, lucrarea s-a executat într-o mansardă deja locuită. Proprietarul a decis să folosească celuloza pentru izolarea pereţilor laterali, pereţi construiţi unii din lemn (lambriu), alţii din gips-carton şi rămaşi neizolaţi din timpul lucrărilor de mansardare. Practic, a fost identificat un spaţiu de 10 cm între perete şi acoperiş care putea fi umplut cu material de izolaţie. Decizia pentru celuloză a fost luată atât datorită calităţilor sale, cât mai ales metodei curate prin care ea este aplicată.

Etape de lucru:

La pereţii din lemn a fost necesară scoaterea câtorva scânduri din partea superioară a acestora. Operaţia s-a făcut cu grijă, fără deteriorarea scândurilor, pentru ca acestea să fie remontate la final.

Pe interiorul pereţilor din scândură a fost montată o folie specială. Părţile acesteia au fost cusute între ele pentru a asigura etanşeitatea zonei în momentul introducerii celulozei.
La anumite intervale au fost practicate orificii prin care a fost introdus furtunul de suflare. După terminarea umplerii spaţiilor cu celuloză, orificiile au fost astupate cu bandă adezivă iar scândurile au fost remontate.

La pereţii din gips-carton s-a folosit o freză specială, cu diametrul potrivit, pentru perforarea plăcilor, fără să mai fie nevoie ca acestea să fie demontate. Elementele traforate au fost păstrate. De data aceasta, pe capătul furtunului de suflare a fost montat un element care etanşeizează zona orificiului. În felul acesta celuloza este suflată fără să afecteze spaţiul locuibil al mansardei.

La final, elementele circulare traforate au fost poziţionate în orificii, după care au fost fixate cu chit de îmbinare şi plasă de armare. După uscare şi şlefuire, zonele respective au fost zugrăvite. Lucrarea a fost executată de Termocel – www.termocel.ro

Avantajele izolaţiei cu fibre de celuloză

Caracteristicile de calitate ale celulozei sunt: structura de fibră, densitatea mare şi faptul că este impregnată cu săruri borice.

Celuloza oferă protecţie ridicată la ardere, o protecţie fonică mare şi este un material impermeabil.

Se poate folosi pe toate suprafeţele, se aplică fără mai multe straturi, fără rebuturi şi fără a necesita manipularea materialelor de izolaţie acolo unde la locul de montaj. Se prelucrează rapid şi nu necesită loc de depozitare. Este, de asemenea, un produs reciclabil şi contine aditivi pur naturali.

Materialul este rezistent la umiditate şi are o capacitatea ridicată de absorbţie. Celuloza are capacitatea să absoarbă umezeala în fibră şi în acelaşi timp să o elimine în timp. Poate fi aplicată şi pe lemnul umed.

 

 

Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...
Ultima oră
Pe aceeași temă