29 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăSpecialIstoria Timisoarei, ingropata in betoane

Istoria Timisoarei, ingropata in betoane

Un sit arheologic, datand din mileniul IV i.H., a fost distrus in totalitate, ca urmare a construirii unui important hipermarket in zona de nord a muncipiului Timisoara, pentru care nu s-a solicitat aviz de descarcare arheologica. „Aceste vestigii sunt irepetabile. Ele nu pot fi reproduse. Din pacate, foarte multe situri au fost iremediabil distruse, intrucat se incalca in mod crunt legea. De fapt, 99 la suta din lucrarile de constructie care se executa nu se realizeaza in baza unei autorizatii de descarcare arheologica, asa cum prevede legislatia”, a declarat Florin Drasovean, coordonatorul santierului arheologic din centrul istoric al orasului.

Totodata, conducerea Muzeului Banatului si-a exprimat nemultumirea legata de faptul ca nu este consultata atunci cand firmele de constructie demareaza astfel de lucrari, asa cum s-a intamplat recent si in momentul in care au inceput sapaturile la linia de tramvai din Piata Libertatii, pentru reabilitarea infrastructurii din urbea de pe Bega. Cu ocazia unei intalniri cu presa, Florin Drasovean a anuntat ca lucrarile arheologice demarate pe primul tronson din centrul istoric al orasului (de pe strada 9 Mai) au fost incheiate. Astfel, au fost scoase la lumina o serie de vestigii importante si obiecte datand din perioada medievala, despre care – asa cum afirma coordonatorul santierului arheologic – inca se cunoaste prea putin.

Trei Timisoare subterane

De departe, cea mai impresionanta descoperire o constituie tezaurul numismatic, format din 407 monede de argint austriece, datand din secolul al XVI-lea. Piesele respective au fost descoperite sub liniile de tramvai din Piata Libertatii, loc din care au fost scoase la lumina si fragmente ceramice din Epoca Bronzului. O parte dintre aceste obiecte au fost deja restaurate, iar o alta se se afla in curs de reconditionare.
In cadrul aceluiasi santier arheologic a mai fost descoperita o asezare din Epoca Bronzului, foarte bine conservata, oseminte umane si arme (o halebarda si doua topoare de lupta). Specialistii sustin ca toate acestea sunt in masura sa demonstreze o intensa activitate comerciala a acestei zone cu Europa Centrala si Occidentala.
„Toate aceste descoperiri scot din umbra o fata mai putin cunoscuta a Timisoarei, sub care se afla alte trei Timisoare. Una, a austriecilor veacului al XVIII-lea, o alta, a secolului al XVII-lea si cea de-a treia, de la inceputul secolului al XVI-lea”, a mai explicat Drasoveanu.
Pe de alta parte, s-a renuntat la ideea conservarii, sub un strat de sticla, a vestigiilor, din cauza costurilor mult prea ridicate pe care le-ar fi implicat o astfel de investitie.

Descoperire de ultima ora

Ieri dupa-amiaza a fost facuta inca o descoperire importanta. Pe cel de-al doilea tronson, in Piata Doicesti, au fost scoase la suprafata nu mai putin de sase schelete umane, dispuse trei cate trei, unul peste altul, datand din secolul al XVII-lea. Specialistii au avansat ideea ca ar putea fi vorba despre o necropola.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă