11.7 C
București
marți, 14 mai 2024
AcasăSpecialIstoria se (tot) repeta. Pana cand?

Istoria se (tot) repeta. Pana cand?

O mana de oameni, trecatori si ca functie si ca existenta, au decis, sau – dupa caz – au acceptat tacit, sa izoleze definitiv Timisoara. Capitala Banatului a fost lasata fara mijloace de comunicare rutiere moderne, pentru simplul motiv ca asa a vrut "muschiul" unora sau altora.
Viitorul autostrazii Nadlac – Arad – Deva – Timisoara – Lugoj a fost batut deja in cuie in "laboratoarele" Puterii. Vama Cenad, singura poarta UE din Timis, nici nu intra in calcule. Croit dupa un tipar stramb, "desenat" in functie de interese de partid si cumetrii, traseul politico-pedist al soselei europene a sarit de pe harta Timisoara. Prea mult asfalt pentru inca 15 km de sosea! Atat mai lipsea ca sa avem iesire directa la autostrada.
In schimb, de drumul european modern vor beneficia orase aproape moarte din punct de vedere economic, precum Lugoj sau Deva. Timisoara nu e in "carti". N-a fost niciodata. Nici pe vremea lui nea Ion, cand Sechelariu impartea in "familie" banii pentru drumuri si nici acum. Culmea e ca n-a fost nici chiar pe vremea CDR.
Insusi actualul presedinte al tarii, Traian Basescu, isi facea "mea culpa" in campania electorala din 2004, recunoscand, spasit, in fata timisorenilor, ca i-a nedreptatit in privinta drumurilor, pe cand era ministru al Transporturilor. Banatenii l-au iertat si i-au dat votul lor. Si lui Basescu si Aliantei "D.A.".
Dupa ce s-a vazut, insa, cu "merele in pod", Puterea portocalie a "uitat" din nou de Timisoara. Istoria se repeta. Un alt ministru PD al Transporturilor, Radu Berceanu, lasa acum orasul de pe Bega fara autostrada. Au prioritate "rudele" de partid. Aradul e printre favoriti. Doar are un edil… fin de presedinte si are drept socru un fost vicepremier. Amandoi democrati, evident!
Nici Lugojul nu sta mai rau in relatii de partid. Primarul Marius Martinescu (tot democrat) a ajuns sa faca naveta la Bucuresti ca sa intre pe sub pielea mai-marilor de la Transporturi. Figura pare sa fi reusit. Somerii din zona vor avea ditamai autostrada. In schimb, timisorenii care trudesc pe rupte si care platesc biruri grele la bugetul public, nu. Si, implicit, nici investitorii straini care au pompat sute de milioane de euro in economia timiseana. Cei care au facut din capitala Banatului cel mai dezvoltat oras din vestul tarii. Economic si social.
Cine ii reprezinta pe toti acesti oameni? Primarul Gheorghe Ciuhandu, care acum se revolta ca n-a stiut nimic despre ce se coace in mare taina prin birourile de la Bucuresti? Ce mai "noroc" pe capul nostru sa fim condusi de taranisti, un partid "dupa virgula", cu procente confidentiale prin sondajele nationale, fara reprezentare la Centru, care ne mentine intr-o izolare de-a dreptul frustranta!
Sau poate "vicele" Dorel Borza, care, la fel ca si colegul sau democrat Constantin Ostaficiuc (seful CJ Timis), a tacut malc atunci cand a fost decisa izolarea Timisoarei, ca nu cumva sa supere partidul, ca, altfel, adio loc pe vreo viitoare lista electorala? Ceea ce nu inteleg acesti insi, repet, efemeri si ca functie si ca indivizi, e urmatorul lucru: viitorul unei comunitati si al generatiilor urmatoare nu poate fi scos la mezat nici de dragul vreunui partid, si cu atat mai putin din interes personal sau de grup.
Oamenii le-au acordat prin vot increderea lor. Alesii au tradat din nou. Mai grav e ca cei inselati nu sunt doar cetatenii de azi ai Timisoarei, ci si generatiile viitoare. Peste un an vine scadenta. Politicieni noi sau vechi ne vor cere iarasi votul.
Aproape ca m-as incumeta sa pariez ca PD va iesi din nou pentru Primaria Timisoara cu acelasi etern candidat, Dorel Borza. Un om politic blazat, prea putin simpatizat de alegatori, care ar fi avut ocazia sa-si mai spele putin imaginea, intervenind prompt cand s-a decis traseul autostrazii. N-a facut-o. Nici el si nici colegul sau, Ostaficiuc…
Zilele trecute, Asociatia pentru Transparenta si Libertate de Expresie a dat publicitatii un sondaj de opinie politic. Am zambit cand l-am vazut pe Gigi Becali in top. Pe locul doi, imediat dupa presedintele Basescu. Dupa cacealmaua cu autostrada, zambetul mi-a inghetat.
Tare mi-e teama ca, dupa atatea gafe, la anul ne asteapta adevarate surprize. "Latifundiarul din Pipera" e pe val. Iar valul i-l ridica, din zi in zi, tot mai sus, chiar politicienii portocalii.

Cele mai citite

Florin Piersic, mesaj de ultim moment: „Sunt viu”

Actorul Florin Piersc, internat în spital cu mai multe probleme de sănătate, a transmis, luni seară, un prim mesaj. El spune că e „viu”,...

Ministrul Agriculturii: Asigurarea unui buget consistent este esențial pentru viitoarea PAC

Asigurarea unui buget consistent pentru plăţile directe, prin care să se acorde acelaşi nivel al plăţilor pentru toţi fermierii din Uniunea Europeană, este esenţială...

Fostul avocat al lui Trump a depus mărturie în procesul cu Stormy Daniels

Michael Cohen, fostul avocat al lui Donald Trump, a compărut luni în calitate de martor-cheie la procesul fostului preşedinte al SUA pentru plăţi ascunse...
Ultima oră
Pe aceeași temă