21.7 C
București
miercuri, 12 iunie 2024
AcasăSpecialIstanbul: Shopping în marele bazar

Istanbul: Shopping în marele bazar

Aur, covoare bine ţesute, haine din piele, decoraţiuni, suveniruri, condimente, dulciuri orientale şi pipe, toate acestea şi multe altelese găsesc în vechiul bazar al Istanbulului.

Istanbulul a devenit din nou un loc cât se poate de cool pentru cumpărături. A trecut perioada turcismelor şi a autocarelor pline-ochi cu afacerişti şi mai ales cu marfă ce făceau ruta blugilor şi a hainelor din petice de piele „orice-oraş-din-România-Istanbul-şi-retur”.
Acum Tarom şi Turkish Airlines zboară pe ruta Bucureşti-Istanbul, iar preţurile sunt printre cele mai mici. Aşa că, în loc de zile în şir cu autocarul, un zbor sub o oră vă duce direct în oraşul Marelui Bazar, al Mării Marmara şi al hotelurilor mustind de lux oriental.

CD-uri contrafăcute, lângă perle veritabile

Preţurile, din păcate, nu au rămas aceleaşi din perioada de aur 1990-2000. Cu toate acestea, Istanbulul, capitală culturală europeană 2010, este încă mai ieftin decât orice oraş din Europa de Vest.
Ei bine, ce se poate cumpăra la Istanbul? Păi, cam absolut orice. De la celebrul aur la covoare bine ţesute, haine din piele sau din alte materiale, decoraţiuni interioare şi exterioare din aramă, alabastru, ceramică, lemn şi sticlă, suveniruri, condimente, dulciuri orientale, pipe şi multe altele.
Fără îndoială, punctul terminus al cumpărăturilor în Istanbul este Marele Bazar. Se spune că are peste 4.000 de magazine… n-a stat nimeni să le numere, dar această cifră este de obicei folosită pentru a vă putea da seama de imensitatea acestui loc.
Marele Bazar (Kapali Carsi sau Piaţa Acoperită) este visul oricărei sau oricărui împătimit de cumpărături. Se vinde şi se cumpără aici tot ce poartă amprentă orientală, de la modele grele de bijuterii din aur până la inele de alabastru de prins şerveţelele la masă, de la costume de dansatoare din buric până la lămpi încrustate cu cristale sau pietre preţioase, de la tricouri cu logoul echipei de fotbal preferate până la mantouri făcute din cea mai fină piele.
Iar preţurile sunt pe măsura calităţii. Poţi să cumperi marfă aici de la 1 leu până la 100.000 de lei şi varietatea produselor pare a nu se termina.
În ce loc mai găsiţi vase de bucătărie stând lângă turbane stilizate de sultani, papuci de cadână lângă saci de ceaiuri sau CD-uri şi DVD-uri contrafăcute lângă perle veritabile?
Dacă pentru varietate Marele Bazar primeşte nota 10, acelaşi calificativ îl are şi la capitolul autenticitate. Şi asta, pentru că magazinele sale nu sunt şi nici nu s-a intenţionat vreodată să fie exclusiv pentru turişti. Marele Bazar este al locuitorilor Istanbulului, care fac aici cumpărături cot la cot cu turiştii, şi mai abitir decât aceştia, dând culoare locală pieţei şi exemple de ce mărfuri să cumperi şi ce preţ e corect pentru ambele părţi.
Marele Bazar este deschis de dimineaţă şi până seara, zilnic, în afara duminicii, când totul este închis, tăcut şi liniştit. Aveţi grijă la hoţii de buzunare în mulţime şi nu cumpăraţi de cum ajungeţi. Cântăriţi şi evaluaţi oferta, după care alegeţi ce vă place şi vă convine mai mult.

Culorile şi aromele din Bazarul Egiptean

Dacă ajungeţi la Marele Bazar, după ce v-aţi umplut de suveniruri şi cadouri pentru cei dragi de acasă, luaţi-o în jos pe Uzuncarsi Caddesi – o stradă a comercianţilor devenită deja parte integrantă a Bazarului – spre podul Galata. Aici veţi găsi Bazarul Egiptean sau piaţa de condimente. E un amestec de culori şi arome care nu vă va părăsi ochii şi nările prea curând. Iar despre numeroasele condimente, poţiuni, plante, licori magice şi delicatese pe care le veţi găsi în acest loc nu îndrăznesc să scriu: trebuie văzut pentru a fi crezut. Vă pot tenta şi buticurile din Beyoglu, magazinele cool din Nisantasi, designeri de renume în Taksim şi numeroase malluri şi hypermarketuri. Iar preţurile sunt de multe ori la fel ca şi acasă, însă varietatea ofertei este net superioară.
Cele de mai sus combinate cu o viaţă de noapte exotică, restaurante rafinate şi tone de istorie fac din Istanbul nu numai o destinaţie de shopping ideală, dar şi una pentru o vacanţă sau un weekend prelungit. Istanbulul merită văzut măcar o dată, iar scuze de a nu o face veţi găsi din ce în ce mai puţine.

4.000 de magazine există, potrivit estimărilor, în Marele Bazar.

GHID

Cum ajungeţi la Marele Bazar

Şi dacă v-am convins să mergeţi la Grand Bazar, iată cum puteţi să ajungeţi acolo. Dacă sunteţi deja în Sultanahmet, cartierul în care se află bazarul, luaţi-o cătinel pe Divan Yolu, strada ce leagă Piaţa Sultanahmet de Beyazit Square, unde se află locul cu pricina. Sau dacă vă e lene să mergeţi pe jos, luaţi tramvaiul Zeytimburnu din Sultanahmet în sus şi coborâţi la staţia Carsikapi. În nici un caz, nu luaţi taxiul: nu că ar fi scump, dar, chiar dacă nu vrea, şoferul tot este nevoit să vă ocolească pe o mulţime de străduţe pentru că majoritatea în zonă sunt cu sens unic.

PONT

Negociaţi zâmbind şi veţi avea de câştigat

Orice aţi vrea să cumpăraţi şi în orice cantitate, pregătiţi-vă să negociaţi preţul, însă nu faceţi în nici un caz din asta o luptă pe viaţă şi pe moarte – un zâmbet şi o glumă vă vor aduce cu siguranţă o scădere a preţului mai mare decât o faţă încrâncenată care nu arată deloc că vrea să asculte şi varianta vânzătorului.

Cele mai citite

Arnold Gunter Klingeis, președinte al „ Historic Cafes Route”, primește prima vizită oficială a unei delegații din Provincia Potenza

Arnold Gunter Klingeis, noul președinte al Consiliului Director al “Historic Cafes Route” (HCR), a primit, joi, 30 mai, prima vizită oficială din partea unei...

Iohannis despre alianța PSD-PNL la alegerile parlamentare și prezidențiale: Nu e corect să spun

Întrebat marți, la Riga, dacă PSD și PNL ar trebui să meargă ca alianță la parlamentare și cu candidat comun la prezidențiale, președintele Klaus...

Arnold Gunter Klingeis, președinte al „ Historic Cafes Route”, primește prima vizită oficială a unei delegații din Provincia Potenza

Arnold Gunter Klingeis, noul președinte al Consiliului Director al “Historic Cafes Route” (HCR), a primit, joi, 30 mai, prima vizită oficială din partea unei...
Ultima oră
Pe aceeași temă