14.1 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialIsraelul va avea o reprezentanță permanentă la NATO

Israelul va avea o reprezentanță permanentă la NATO

Israelul a acceptat invitaţia Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) de a deschide un birou permanent la sediul din Bruxelles al Alianţei, informează agenția Xinhua citată de Agerpres.

Decizia Israelului a fost anunţată, miercuri, de cabinetul prim-ministrului Benjamin Netanyahu.

Pe parcursul nopții de marți spre miercuri, a avut loc o convorbire telefonică între șeful guvernului israelian și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Premierul Netanyahu i-a mulţumit lui Stoltenberg pentru invitaţie "şi i-a declarat că Israelul acceptă invitaţia', precizează comunicatul oficial israelian. Biroul israelian de la sediul NATO va fi condus de ambasadorul Israelului în Belgia. 

Invitația lansată de NATO și acceptarea ei la Tel Aviv marchează o încălzire a relaţiilor între NATO şi Israel. 

Israel şi NATO 'vor creşte cooperarea împotriva atât a elementelor teroriste în Orientul Mijlociu, cât şi a ameninţărilor comune', a declarat Netanyahu, care l-a invitat pe secretarul general al Alianţei să viziteze Israelul. 

La 4 mai, NATO a anunţat că va recunoaşte o reprezentare oficială a Israelului şi va acorda acestei ţări un birou permanent la sediul din Bruxelles al organizaţiei. 

''NATO a notificat Israelul că acesta poate deschide un oficiu la cartierul general al organizaţiei şi poate finaliza procesul de prezentare a scrisorilor de acreditare a reprezentantului său la NATO'', se arăta într-o declaraţie a diplomaţiei israeliene, care menţiona un ''efort diplomatic îndelungat'' din partea Israelului. 

În trecut, mai multe state membre ale NATO s-au opus unei cooperări mai strânse cu Israelul, susţinând că astfel ar fi afectate relaţiile cu ţările musulmane. O singură țară musulmană (Turcia) este în prezent membru NATO, dar Alianța are relații de pateneriat și cu alte state musulmane. În total circa 40 de state au în prezent calitatea de ţară parteneră a NATO. 

Tratatul Atlanticului de Nord, semnat pe 4 aprilie 1949 la Washington, obligă organizaţia să apere militar statele membre, dar nu şi pe cele partenere, care însă contribuie constant la operaţiunile NATO. 

Israelul a cooperat cu NATO într-o serie de domenii şi este partener în cadrul Dialogului Mediteranean, o iniţiativă lansată în 1994 de Alianţa Nord-Atlantică, pe de o parte, şi Algeria, Mauritania, Maroc, Tunisia, Egipt şi Israel, pe de altă parte.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ziua Europei: Arcul de Triumf va fi iluminat în albastru

Arcul de Triumf va fi iluminat joi, de Ziua Europei, în albastru, a anunțat Primăria Capitalei. Alte manifestări dedicate Zilei Europa vor avea loc...

Trump nu a putut ajunge la sărbătoarea lui Putin, pentru că vremea a fost cam Stormy

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Omul care a anunțat că poate pune capăt războiului din Ucraina în 24 de ore, Donald Trump, regretă că nu a...

Kosovo are dificultăți în aderarea la Consiliul Europei

Prim-ministrul din Kosovo, Albin Kurti, a criticat miercuri condiţiile de aderare la Consiliul Europei, în special crearea unei structuri guvernamentale semiautonome pentru comunitatea sârbă,...
Ultima oră
Pe aceeași temă