18.4 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialIsraelul a dejucat un atentat sângeros

Israelul a dejucat un atentat sângeros

Islamişti puternic înarmaţi şi înveşmântaţi ca beduinii din Sinai au atacat un post de frontieră la graniţa dintre Israel şi Egipt, au ucis 16 poliţişti egipteni  înainte de a penetra cu un vehicul blindat pe teritoriul israelian, unde atacatorii au fost neutralizaţi.

Un comando islamist a încercat, duminică seara, să intre pe solul israelian după ce a atacat un post de frontieră cu Egiptul, unde au ucis 16 poliţişti. Zece oameni înarmaţi cu grenade, mitraliere şi lansatoare de rachete au creat o ambuscadă şi au capturat două blindate la un baraj din Ramah, în apropierea frontierei israelo-egiptene înainte de a deschide focul asupra postului de graniţă, declară un responsabil al securităţii egiptene. Apoi, atacatorii au reuşit să intre în teritoriul israelian cu unul dintre blindate, în apropierea postului Karm Abou Salem, înainte de a fi neutralizaţi. Cinci membri ai comandoului au fost  ucişi, preciza ieri un purtător de cuvânt al armatei israeliene. O explozie s-a produs într-unul dintre vehicule înainte de a intra pe solul israelian, în timp ce al doilea a fost atacat de un elicopter al armatei israeliene a aerului. Este incidentul cel mai sângeros petrecut la frontiera israelo-egipteană din Sinai din ultimele decenii. În noaptea de duminică spre luni, armata israeliană a derulat operaţiuni în sector în căutarea altor membri ai comandoului.

Preşedintele egiptean, Mohamed Morsi a convocat o reuniune de urgenţă a Consiliului Suprem al forţelor armate şi a declarat la televiziune că au fost date instrucţiuni clare pentru „preluarea controlului total în peninsula Sinai”, unde situaţia s-a deteriorat după revolta de la debutul anului 2011 contra regimului predecesorului său, Hosni Mubarak. Şeful statului egiptean a precizat că crima nu va rămâne nepedepsită indiferent care sunt autorii. A doua armată egipteană poziţionată pe canalul Suez a fost pusă în stare de alertă, ceea ce înseamnă că în Sinai vor fi trimise trupe suplimentare. Regiunea unde s-a derulat atacul este o zonă demilitarizată, interzisă armatei egiptene în virtutea tratatului de pace cu Israelul.

Un înalt responsabil egiptean al securităţii a acuzat djihadiştii veniţi din Fâşia Gaza, care s-ar afla în spatele atacului. „Elemente djihadiste infiltrate din Fâşia Gaza au traversat tunelele, în colaborare cu elemente djihadiste din regiunile al-Mahdya şi Gabal Halal (în Egipt), au atacat un post de frontieră în timp ce soldaţii şi ofiţerii luat iftar”, masa de întrerupere a postului Ramadanului. Un purtător de cuvânt al armatei israeliene, locotenent-colonel Avital Leibovici a declarat că este prea devreme pentru a determina afilierea membrilor comandoului şi care era obiectivul lor. Ea a adăugat că „una dintre ipoteze este că doreau răpirea de soldaţi israelieni”.

Ca reacţie la atac, Egiptul a decis închiderea sine die a terminalului de la Rafah, la frontiera sa cu Fâşia Gaza. Terminalul este unicul punct de trecere între teritoriul palestinian, controlat de mişcarea islamistă Hamas şi lumea exterioară, şi singurul necontrolat de Israel. La rândul ei, mişcarea islamistă Hamas, care controlează Fâşia Gaza, a anunţat închiderea tuturor tunelelor de contrabandă pentru a evita eventuala fugă a membrilor comandoului din Egipt spre Gaza.

Infiltraţi prin tuneluri

 

Israelul acuză de luni de zile activiştii palestinieni veniţi din Gaza prin Egiptpentru a perpetua atacuri. La 18 august 2011, un comando venit din Sinai a comis o triplă ambuscadă la 20 km nord de Eilat, ucigând opt israelieni. Forţele israeliene au plecat în urmărire şi în schimburile de focuri au fost omorâte şapte persoane şi cinci poliţişti egipteni, declanşând o criză între cele două state. În iunie, militanţi isla­­­mişti infiltraţi la frontieră au întins o ambuscadă unor maşini care transportau muncitori israelieni în construcţii, omorând unul dintre ei şi declanşând un schimb de focuri în cursul căruia au murit doi dintre atacatori. În încercarea de a împiedica astfel de infiltrări şi atacuri, Israelul a accelerat construcţia unui gard cu sistem electronic de alarmă pe lungimea celor 240 km de frontieră cu Egiptul.

Ministrul israelian al Apărării, Ehud Barak a declarat că atacul de duminică produs de către insurgenţi veniţi din Sinai ar putea fi un semnal de alarmă pentru ca egiptenii să preia lucrurile în propriile mâini. Ieri, în şedinţa de informare a Knessetului, Afacerilor Externe şi a Comitetului de apărare, Barak a adăugat că în timpul incidentului, Israelul a fost în contact cu partea egiptea­nă şi că a fost evitat un atentat sân­­­geros. El a salutat riposta For­­­ţe­­­lor israeliene de apărare, a Comandamentului de Sud şi a serviciilor de securitate internă, Shin Beth. Deşi identitatea atacatorilor rămâne necunoscută, ei sunt agenţi ai unei reţele mondiale de djihad, a spus Barak.

Avertisment Shin Beth

Generalul Yoav Mordehai, purtător şef de cuvânt al armatei a declarat la radioul public că vehiculul blindat   capturat de comando, a „tras în toate direcţiile după ce a intrat pe teritoriul israelian şi înainte de a fi atacat de blindate şi aviaţie”. „Am fost pre­­gătiţi pentru că dispuneam de informaţii prealabile de la Shin Beth  şi de la serviciile se­­­cre­­­­­­te militare, ceea ce a premis eşu­­a­­rea unui atentat sângeros”. Generalul a mai precizat că atentatul a fost comis de ele­­­mente rezidente în Sinai şi pre­­supus a avea legături cu elemente din Gaza.

Peninsula Sinai este populată în mare parte de beduini, marginalizaţi multă vreme sub regimul Hosni Mubarak şi situaţia a devenit mult mai dificilă din cauza demilitarizării acestui sector. De la căderea lui Mubarak, deşertul egiptean din Sinai pare că a scăpat de sub controlul autorităţilor de la Cairo şi mai multe atacuri anti-israeliene au plecat de acolo.

Cele mai citite

VIDEO REZUMAT. Petrolul Ploiești rămâne în Superliga. ”Lupii galbeni” au învins Oțelul lui Dorinel Munteanu

Într-o partidă din etapa a opta a fazei play-out a Superligii de fotbal din România, Petrolul Ploiești a reușit să învingă echipa Oțelul Galați...

Un grup de filipinezi a sărbătorit paștele ortodox cu drob și cu pachețele de primăvară

România devine o a doua casă pentru mulți imigranți, iar aceștia își împletesc tradițiile din țările lor de origine cu cele românești. Spre exemplu,...

Rusia – Ucraina, ziua 781. Rusia susține că “Formula de pace” va avea succes dacă Occidentul oprește livrările de arme pentru Ucraina

"Formula de pace" va avea succes dacă Occidentul oprește livrările de arme pentru Ucraina, susține purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria...
Ultima oră
Pe aceeași temă