30 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSpecialIsraelul a blocat la frontieră zeci de africani care solicitau azil

Israelul a blocat la frontieră zeci de africani care solicitau azil

Israelul a blocat la frontiera cu Egiptul, începând din iunie, zeci de africani, majoritatea din Eritreea, care încercau să pătrundă pe teritoriul său cu scopul de a solicita azil, anunţă trei organizaţii nonguvernamentale, între care şi Human Rights Watch (HRW), relatează AFP, potrivit Mediafax.

“Începând din iunie, forţele israeliene care patrulează la bariera ce marchează frontiera de 240 de kilometri cu Sinaiul egiptean au interzis intrarea (în Israel), cel puţin în şapte rânduri, a zeci de africani, majoritatea eritreeni”, denunţă HRW şi două ONG-uri israeliene, Hotline for Migrant Workers şi Physicians for Human Rights, într-un comunicat detaliat dat publicităţii duminică.

“Obligând solicitanţi de azil şi refugiaţi să rămână în Egipt şi expulzându-i pe alţii, Israelul îi expune riscului unei detenţii prelungite în carcere şi posturi de poliţie egiptene, unde nu pot cere azil, unei întoarceri sub constrângere în Eritreea şi unor abuzuri grave comise de către traficanţi în regiunea Sinai”, denunţă cele trei ONG-uri în comunicat.

Cele trei ONG-uri îndeamnă autorităţile israeliene să renunţe la această politică, argumentând că Israelul este semnatar al Convenţiei de la Geneva din 1951 privind refugiaţii şi al legislaţiei internaţionale privind drepturile omului.

“Nu doar că există informaţii credibile potrivit cărora militari israelieni blochează solicitanţi de azil la frontieră, însă ei utilizează violenţa pentru a face acest lucru”, acuză Gerry Simpson, un avocat HRW.

În comunicat se arată, pe de altă parte, că potrivit Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), peste 80% dintre eritreenii care cer dreptul de azil la nivel mondial sunt recunoscuţi ca refugiaţi.

Prezenţa în Israel a peste 62.000 de imigranţi clandestini, dintre care aproximativ 35.000 de eritreeni care au pătruns pe teritoriul israelian venind dinspre Sinaiul egiptean, a provocat începând din mai manifestaţii xenofobe.

În prezent, Israelul construieşte o barieră cu o lungime de aproximativ 250 de kilometri la frontiera cu Egiptul. Construcţia urmează să fie finalizată până la sfârşitul acestui an.

“Construirea unei bariere la frontieră nu oferă Israelului dreptul să blocheze solicitanţi de azil”, subliniază HRW.

Cele mai citite

Românul ucis în Congo, Cosmin Samolinschi, avea doar 22 de ani

O tragedie a avut loc în Congo. Un cetățean român, Cosmin Samolinschi (22 ani), a fost ucis, iar alți doi români au fost răniți. Un...

Banca Mondială finanțează proiecte medicale, de transport și de management al riscului la dezastre, a anunțat premierul Ciolacu

Banca Mondială finanțează în România proiecte medicale, de învățământ, de transport și de management al riscului la dezastre, a anunțat premierul Marcel Ciolacu. Șeful Executivului...

BACALAUREAT 2024. Luni are loc proba de limba și literatura română 

Peste 134.000 de candidaţi înscrişi la examenul de Bacalaureat, sesiunea iunie - iulie 2024, susţin luni prima probă la Limba şi literatura română -...
Ultima oră
Pe aceeași temă