21.6 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăSpecialIsrael: Speculaţii intense în presă privind posibila formare a unui guvern de...

Israel: Speculaţii intense în presă privind posibila formare a unui guvern de uniune naţională

Lumea politică israeliană era agitată miercuri de intense speculaţii privind posibilitatea ca prim-ministrul Benjamin Netanyahu să reuşească să formeze în zilele următoare un guvern de uniune naţională cu Partidul Muncii, relatează AFP, preluat de Agerpres

Contactele între prim-ministru Netanyahu şi liderul opoziţiei, laburistul Isaac Herzog, s-au intensificat în ultimele zile şi manevrele în curs de mai multe săptămâni ar fi intrat într-o fază decisivă, scrie presa. 

Isaac Herzog ar putea prezenta un eventual acord de coaliţie pentru fi supus la vot în cadrul partidului său în zilele următoare, relatează media. 

O intrare a lui Herzog în guvern ar fi observată atent de comunitatea internaţională datorită impactului său asupra efortului de pace, în prezent muribund, cu palestinienii, notează AFP. Portofoliul afacerilor externe i-ar fi atribuit lui Herzog în eventualitatea formării unui guvern de uniune naţională. 

Isaac Herzog este avocatul unei ‘soluţii cu două state’, respectiv al creării unui stat palestinian independent care să coexiste în pace cu Israelul. 

Totuşi, punerea pe picioare a unui guvern de uniune naţională pare departe de a fi realizată. Rezistenţa la acest demers este puternică în cadrul Likud, partidul de dreapta al lui Netanyahu. Aceeaşi atitudine există şi în cadrul Uniunii sioniste, alianţă formată de Partidul Muncii cu formaţiunea Hatnuah al fostei şefe a diplomaţiei Tzipi Livni. 

Benjamin Netanyahu a continuat marţi să refuze exigenţele lui Isaac Herzog de a include într-un acord de guvernare un angajament de a căuta o ‘soluţie cu două state’, precum şi o formă de îngheţare a colonizării în afara marilor blocuri de colonii deja existente, scrie cotidianul de stânga Haaretz. 

În tabăra laburistă, principala rivală a lui Herzog, deputata şi fosta lideră de partidului Shelly Yachimovich, a calificat drept ‘nuntă însângerată’ o eventuală alianţă cu Likudul. 

Benjamin Netanyahu, aflat în fruntea unuia dintre guvernele cele mai de dreapta din istoria Israelului, nu a făcut un secret din dorinţa sa de a-şi mări majoritatea după victoria sa de la legislativele din martie 2015. El dispune de o majoritate de un singur vot în parlament şi ultimele luni au dovedit că uneori a fost ţinut ostatic de interesele particulare ale formaţiunilor sau ale deputaţilor aliaţi, comentează AFP. 

În acest context, declaraţiile preşedintelui egiptean Abdel Fattah al-Sissi, care făcea apel marţi să ia măsuri istorice pentru a obţine pacea, au fost interpretate de unii analişti drept o tentativă de a da un impuls intrării laburiştilor în guvern. 

Egiptul este una dintre singurele ţări arabe care a semnat un acord de pace cu Israelul şi este un intermediar istoric între israelieni şi palestinieni, notează AFP.

Cele mai citite

Festivalul Opera Copiilor – 60 de spectacole și zeci de atracții în aer liber la Opera Comică pentru Copii

Timp de 12 zile, în perioada 17 mai – 9 iunie, copiii sunt așteptați, alături de părinții lor, la cea de-a opta ediție a...

Nicușor, dormi liniștit! De Firea se ocupă Ciolacu

Ilustrație: Marian Avramescu Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, care visează la un nou mandat de edil-șef, poate să mai ia o pauză de...

ANAF a publicat Ghidul asociaţiilor, fundaţiilor şi federaţiilor

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat pe portalul propriu Ghidul asociaţiilor, fundaţiilor şi federaţiilor, persoane juridice de drept privat fără scop patrimonial. Conform...
Ultima oră
Pe aceeași temă