19.9 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialIsrael şi Hamas, în căutarea păcii

Israel şi Hamas, în căutarea păcii

 

La Cairo, sub medierea Egiptului, negociatorii israelieni şi palestinieni au reluat miercuri discuţiile pentru transformarea încetării focului de 72 de ore în Gaza într-o pace durabilă. Aceste negocieri par să însemne revenirea în scenă, ca actor major în mediere, a preşedintelui Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas. Pe de altă parte, în ce priveşte mişcarea islamistă radicală Hamas, o aripă doreşte încetarea războiului cu israelienii, dar alta declară că nu renunţă la război.

Pentru o pace durabilă în enclava palestiniană, sfâşiată de ultimele săptămâni de război violent între Israel şi Hamas, este necesară o formulă extrem de complexă pentru satisfacerea exigenţelor aparent contradictorii – securitate pentru Israel, ridicarea blocadei impuse Fâşiei Gaza pentru palestinieni. Este vorba de împiedicarea reluării luptelor şi, dacă este posibil, de instaurarea unui armistiţiu prelungit după expirarea, joi, la miezul nopţii, a actualei încetări a focului de trei zile.

Nici Israelul, nici mişcarea islamistă palestiniană Hamas nu doresc
să-şi „piardă faţa” după o lună de război în Gaza care s-a soldat cu aproape 2.000 de morţi de partea palestiniană şi 67 de cea israeliană. Cele două părţi doresc să nu compromită discuţiile care se derulează prin intermediul egiptenilor, mediatori tradiţionali. Luni, israelienii, de o parte, şi palestinienii, Hamas, Jihadul islamic şi Fatah de altă parte au avut nouă ore de discuţii indirecte la cartierul general al serviciilor secrete egiptene. Ele au fost continuate marţi şi s-au reluat miercuri, ultima zi a încetării focului.

Renunţarea la blocadă?

„Există un progres, dar insuficient pentru încheierea unui acord”, declara marţi un membru al delegaţiei palestiniene, în timp ce negociatorii israelieni au luat avionul cu destinaţia Israel, fără îndoială pentru consultări cu guvernul, ca la finele fiecărei zile de discuţii. Informaţii disparate, contradictorii şi dificil de verificat fac să persiste divergenţele profunde și împiedică realizării progresului. Oricum, una din cerinţele fundamentale ale palestinienilor este ridicarea blocadei.

Blocada maritimă, impusă de Israel din 2007, asfixiază economia teritoriului unde se află 1,8 milioane persoane. Potrivit negociatorilor palestinieni, Israelul ar accepta să ridice restricţiile la două puncte de trecere a frontierei între Gaza şi teritoriul israelian, unul pentru persoane, altul pentru bunuri. Acesta din urmă ar fi plasat sub supervizare internaţională. Presa israeliană cita un înalt responsabil potrivit căruia Israelul a acceptat să ridice la 5.000 numărul lunar de permise livrate locuitorilor din Gaza pentru a intra în teritoriul statului evreu sau în Cisiordania, să dubleze la 600 numărul camioanelor autorizate să treacă zilnic punctul de frontieră de la Kerem Shalom. De asemenea, Israelul a acceptat intrarea banilor sub condiţii stricte pentru plata miilor de funcţionari care îşi aşteaptă salariile de luni de zile şi să extindă zonele de pescuit. În schimb, Israelul nu vrea să audă măcar de construirea unui port sau aeroport. Puternic susţinut de majoritatea israelienilor, premierul Benjamin Netanyahu cere, prin intermediul delegaţiei de la Cairo, demilitarizarea Fâşiei Gaza.

Abbas revine

Analiştii politici semnalează o revenire a liderului Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, ca un actor major în negocierile mediate de Egipt la Cairo pentru a pune capăt ultimului război din Gaza, un potenţial pivot pentru Israel, Egipt şi Hamas care caută noi aranjamente şi soluţii durabile pentru această enclavă palestiniană de coastă. Israelul nu are relaţii directe cu Hamas, care refuză recunoaşterea dreptului Israelului de a exista, iar Egiptul, sub preşedinţia lui Abdel Fattah al-Sissi, este şi el ostil grupării islamiste. Netanyahu declara în urmă cu câteva zile că o cooperare cu Autoritatea Palestiniană din Cisiordania ar fi „importantă” pentru reconstrucţia în Gaza şi dirijarea ajutorului umanitar.  

Cele mai citite

Mașină făcută scrum pe Autostrada București – Pitești

Potrivit informațiilor furnizate de ISU Giurgiu, un autoturism a fost cuprins de flăcări sâmbătă pe autostrada A1 București-Pitești, la kilometrul 34, pe sensul de...

Rusia – Ucraina, ziua 773: SUA anunță un ajutor militar de 6 miliarde dolari pentru Kiev. VIDEO

Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunţat o nouă componentă de asistenţă militară pentru Ucraina în valoare de şase miliarde de dolari, într-un...

Kremlinul spune că legăturile dintre Moscova și Beijing vor continua

Kremlinul a ignorat o călătorie în China a secretarului de stat american Antony Blinken, în timpul căreia acesta și-a exprimat îngrijorarea cu privire la...
Ultima oră
Pe aceeași temă