10.6 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialIsrael: „Există ţări care impun Iranului sancţiuni şi ţări care acţionează"

Israel: „Există ţări care impun Iranului sancţiuni şi ţări care acţionează”

Seria de incidente care a avut loc în preajma programului nuclear iranian a devenit prea lungă pentru a fi pusă pe seama unor coincidenţe. Deşi Israelul rămâne principalul suspect, oficialii de la Ierusalim se rezumă la declaraţii ambigue.

O explozie care a avut loc luni în oraşul Isfahan, în care se află una dintre cele mai importante instalaţii nucleare iraniene, a pus în încurcătură autorităţile locale. Asaltaţi de telefoanele cetă-ţenilor speriaţi de bubuitură, pompierii şi primăria au admis că explozia a avut loc, lucru care a fost confirmat agenţiei iraniene de ştiri Fars şi de către viceprimarul oraşului. Totuşi, câteva ore mai târziu ştirea a fost retrasă de pe site-ul Fars, iar acelaşi viceprimar a declarat agenţiei de ştiri Mehr că nu are cunoştinţă de nici o explozie. Totodată însă, un alt oficial al oraşului a declarat că explozia a avut loc la o benzinărie din apropierea oraşului. În cele din urmă, versiunea finală a primăriei din Isfahan a fost că explozia a avut loc în cadrul unei manevre militare. Conform portalului israelian de ştiri Ynet, explozia ar fi avut loc pe o stradă aflată în apropierea unei şcoli militare.

Accident sau sabotaj?

Modul confuz în care autorităţile au tratat incidentul trădează nervozitatea crescută a acestora în urma exploziei care a avut loc într-o bază militară din apropierea oraşului Bid Kaneh pe 12 noiembrie şi printre victimele căreia s-a numărat şi generalul Hassan Moghaddam, considerat drept unul dintre creatorii programului nuclear iranian.

O fotografie făcută de un satelit de spionaj american şi publicată de Institutul pentru Ştiinţă şi Securitate Inter-naţională (ISIS) arată că o parte din instalaţiile nucleare din cadrul bazei militare au fost distruse complet, iar celelalte au fost avariate puternic. Autori-tăţile iraniene au afirmat că explozia a avut loc ca urmare a unui accident petrecut în timpul unui transport de muniţie – însă Paul Brennan, un analist al ISIS, a declarat cotidianului The Washington Post că, deşi această posibilitate nu poate fi exclusă, după informaţiile sale explozia ar fi fost cauzată de un test eşuat al unui nou motor de rachetă. De aceeaşi părere este şi şeful Directoratului Serviciilor Secrete ale armatei israeliene, generalul de brigadă Itay Brun, care a declarat, conform cotidianului Jerusalem Post, că explozia din 12 noiembrie ar putea opri, pentru o vreme, progresul rachetelor iraniene cu rază lungă de acţiune.

Referindu-se la explozia care  avut loc luni la Isfahan, ministrul Serviciilor Secrete Israeliene, Dan Meridor, a declarat marţi pentru postul de radio al armatei, că „nu orice explozie din Iran are o legătură cu spionajul şi cu poveşti cunoscute din filme”.

Totodată, Meridor a afirmat, cu privinţă la ameninţarea pe care o constituie Iranul, că „există ţări care impun sancţiuni economice şi ţări care acţionează în alte moduri”.

Ameninţări la adresa Israelului

Nervozitatea Iranului se manifestă nu numai pe plan intern; conform portalului de ştiri Russia Today, după ce Israelul a instalat mai multe baterii de rachete de rază lungă de acţiune Jericho în apropierea Ierusalimului, generalul iranian Ahmad Vahidi a ameninţat că va lansa 150.000 de rachete împotriva Israelului – la câteva zile după ce un alt oficial iranian ameninţase cu un atac îndreptat atât către Israel, cât şi către statele NATO în cazul unui atac împotriva Iranului. Oficialii israelieni nu au comentat prezenţa rachetelor Jericho, însă, conform publicaţiei WorldNetDaily, este posibil ca acestea să facă parte din cadrul unui exerciţiu militar.

Pe „lista neagră” a oficialilor iranieni pare să fi fost adăugată recent şi Marea Britanie; conform postului de televiziune CNN, în urma unei demonstraţii care a avut loc marţi în faţa ambasadei britanice din Teheran, mai mulţi studenţi au luat cu asalt clădirea, pătrunzând în complexul adiacent, incendiind steagul britanic şi înlocuindu-l cu cel iranian.

Acţiunea a avut loc după ce duminică Parlamentul iranian a votat pentru expulzarea ambasadorului britanic drept urmare a unui nou set de sancţiuni impuse de către statele din Europa de Vest împotriva republicii islamice.   

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă