11.1 C
București
marți, 8 octombrie 2024
AcasăSpecialIron Dome, un sistem de apărare unic în lume

Iron Dome, un sistem de apărare unic în lume

 

Rachetele continuă să zboare cu sutele spre Israel şi spre Gaza. Sistemul de apărare israelian anti-rachetă, Iron Dome (Domul de Fier), a interceptat zeci de rachete trase de mişcarea palestiniană din Gaza contra sudului Israelului şi asupra principalelor oraşe. Acest sistem, unic în lume, este unul din elementele centrale ale sistemului de apărare dezvoltat de Israel de la mijlocul anilor 1990.

Armata israeliană a vizat peste 300 de ţinte Hamas în Gaza în timpul nopţii de miercuri spre joi ca răspuns la tirurile de rachete lansate asupra teritoriului israelian. Operaţiunea aeriană israeliană lansată de trei zile contra Hamas a făcut 81 de morţi şi au fost atinse situri de lansare de rachete, tunele de contrabandă a armelor şi posturi de comandament ale mişcării islamiste din teritoriul palestinian. Apărarea israeliană deţine un atu special pentru pararea tirurilor palestiniene – Iron Dome (kipat barzel), o tehnologie de vârf ce reprezintă piesa centrală a sistemului de apărare a statului evreu.

Iron Dome recurge la mici rachete ghidate de radar şi care pot spulbera în zbor rachete cu rază scurtă de acţiune – între 4 şi 70 km – şi obuze de artilerie şi mortiere. Fiecare baterie de Iron Dome se compune din radar de detectare, un computer de control al tirului şi trei lansatoare echipate fiecare cu 20 rachete de interceptare. Sistemul reperează traiectoria rachetei de la lansarea ei şi dacă urmează să cadă asupra unei zone locuite trimite o rachetă pentru a o intercepta în zbor. Statisticile armatei arată că rata de reuşită este între 75 şi 90%. Fiecare baterie costă 500.000 dolari şi fiecare rachetă 60.000 dolari. Totul pentru a distruge o rachetă al cărei cost de producţie nu depăşeşte adesea 1.000 dolari. Punerea în funcţiune a sistemului a fost decisă în 2005, înainte de a fi întârziată pentru a antrena mai bine personalul dar şi pentru că părea exagerat de scump.

Grupul de armament public, Rafael Advances Defence System preciza că Israelul a investit un miliard de dolari pentru dezvoltarea acestui sistem. Statele Unite au participat cu o finanţare parţială. Prima baterie a fost instalată în 2011 în regiunea Bersheeva, la 40 km de Gaza, şi avea rachete Grad de concepţie rusă. Alte trei au fost instalate în apropierea oraşelor de coastă Ashkelon şi Ashdod, la sud de Tel-Aviv şi aproape de Netivot, 20 km de Gaza. A cincea baterie a fost instalată la finele lui 2012 la Tel-Aviv. Aceste baterii sunt semimobile. Potrivit experţilor militari, ar fi necesare 13 astfel de baterii pentru asigurarea acoperirii complete a teritoriului israelian. În faţa salvelor simultane de proiectile, sistemul riscă să fie saturat din cauza numărului limitat de baterii.

Reuşită de 90%

Potrivit israelienilor, sistemul a permis, în timpul ofensivei israeliene „Pilonul apărării” asupra Fâşiei Gaza, în noiembrie 2012, interceptarea a 85% din rachetele venite din enclava palestiniană. Acum, Haaretz preciza că de luni, 7 iulie, până miercuri, 9 iulie, s-a înregistrat o rată de reuşită de 90% după activarea sistemului Iron Dome. De la mijlocul anilor 2000, israelienii au un sistem integrat de supraveghere antirachetă şi antiaeriană multistraturi, arată Joseph Henrotin, redactor-şef al revistei Defense et securite internationales.

Acest sistem integrat se bazează pe avioane de detecţie aeriană avansată, pe staţii radar volante şi radare la sol. Toate informaţiile sunt centralizate în timp real în acelaşi centru de comandament, iar Iron Dome are propriul sistem de radar, conectat la centru. Alte dispozitive completează sistemul. După 2010, SUA şi Israel au dezvoltat sistemul de apărare „Bagheta magică” şi racheta sa „Fronda lui David”, dirijat contra rachetelor cu rază scurtă şi cu rază lungă de acţiune, cu calibru mare şi contra rachetelor de croazieră. Sistemul Arow, operaţional din 2000, protejează Israelul de rachetele balistice cu rază de peste 250 km. Este mereu în dezvoltare şi SUA finanţează jumătate din costul său anual. Programul Arow II a fost dezvoltat de Boeing şi Israel Aerospace Industries din 1995 pentru eliminarea rachetelor balistice convenţionale cu rază lungă de acţiune, în special iraniene.

Cele mai citite

Franța: Un avion de mici dimensiuni a căzut peste o casă

Un accident aviatic a avut loc luni în localitatea La Bretonnière-la-Claye, Franța, unde un avion de mici dimensiuni s-a prăbușit în zidul unei case....

Armata română se va dota cu sisteme radar Sentinel

Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea de sisteme radar de supraveghere aeriană Sentinel pentru România, a anunţat, luni, Ambasada Statelor Unite la...

Iulia Scântei, judecător CCR, opinie separată față de ceilalți judecători în cazul Șoșoacă

Curtea Constituţională nu are atribuţia de a verifica comportamentul, opiniile, afirmaţiile sau atitudinile unui candidat la alegerile prezidenţiale, toate acestea fiind aspecte de natură...
Ultima oră
Pe aceeași temă