12.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialIRIS pentru agentii economici

IRIS pentru agentii economici

Prin finalizarea proiectului romano-italian “Model de gestionare a accidentelor industriale cu efect transfrontier – TEIAMM – Partea a II-a” (proiect realizat de Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor in colaborare cu Ministerul Mediului din Italia) se urmareste realizarea unui sistem rapid de informatii pentru risc industrial (numit IRIS). Prin intermediul IRIS, accesibil printr-un portal web (www.sigurteca.ro), operatorii industriali, specialistii din cadrul autoritatilor centrale si locale, dar si publicul pot avea acces, in timp real, la informatii despre un eventual accident industrial.
Totodata, proiectul ofera unitatilor industriale un instrument pentru transmiterea spre autoritatile centrale si locale de ape, mediu si situatii de urgenta a rapoartelor de securitate, precum si a planurilor de prevenire si interventie in cazul poluarilor accidentale. “Dupa aprobarea Hotararii de Guvern privind implementarea sistemului, in maximum un an, toti agentii economici care intra sub incidenta reglementarilor internationale privind accidentele industriale au obligatia de a implementa acest sistem”, a declarat ministrul Mediului, Sulfina Barbu.
In momentul de fata sistemul este implementat in 5 locatii: Arpechim Pitesti, Oltchim Ramnicu Valcea, Romarg Turnu Severin, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor. “Extins la nivel national, sistemul va contribui la garantarea sigurantei populatiei, atat in privinta prevenirii accidentelor, cat si in privinta gestiunii situatiilor de urgenta.”

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă