18.7 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialIRAN. Ayatollahul Ali Khamenei tună și fulgeră contra SUA

IRAN. Ayatollahul Ali Khamenei tună și fulgeră contra SUA

 

Şeful suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat că perioada negocierilor privind programul nuclear al Teheranului a luat sfârşit şi cei care vor dori să trateze cu America – care trebuie distrusă, în opinia sa – se vor face vinovaţi de trădare.

Washington Times citează declaraţia „Ghidului suprem” al Iranului făcută duminică în faţa membrilor Parlamentului, în care a precizat că „aceşti iranieni care vor promova negocieri şi vor blama Republica islamică drept un creator de război vor comite o trădare”. Khamenei a mai declarat că pentru Iran este necesară o stare de spirit combativ pentru a atinge obiectivele sale mai elevate şi victoria asupra „frontului” opresorilor. „Raţiunea continuării acestei lupte nu este belicismul Republicii islamice” (…) ”logica şi comanda motivului constau în faptul că Iranul, pentru a trece printr-o regiune plină cu piraţi, trebuie să se înarmeze şi trebuie să aibă capacitatea de a se apăra. Lumea de azi este plină de hoţi şi de jefuitori ai onoarei umane…(care) comit crime şi trădează idealurile imane şi declanşează războaie în diferite părţi ale lumii”. La întrebarea unui deputat privind cât timp va dura bătălia, Khamenei a răspuns: „Bătălia şi Jihadul sunt infinite pentru că răul şi frontul lui continuă să existe…Această bătălie nu va lua sfârşit până când societatea nu se va debarasa de avansarea opresorilor, cu America în frunte, care şi-au întins ghearele asupra spiritului, corpului şi gândului…Asta necesită o luptă lungă şi dificilă pentru progrese mari”.

Eşecul de la Viena

La încheierea fără un progres major a celei de-a patra runde de negocieri în formatul „5 plus 1” (Germania, China, SUA, Franţa, Marea Britanie) şi Iran, desfăşurată în Palatul Coburg din Viena, americanii şi iranienii – fiecare menţinându-şi poziţiile – au cerut părţii adverse să dea dovadă de „realism”.

Diferenţele importante persistă şi în centrul divergenţelor se află problema capacităţii de îmbogăţire a uraniului. Iranul a afişat voinţa de a creşte şi de a reînnoi parcul său de centrifuge (până la 100.000) pentru a alimenta cu combustibil reţeaua de centrale electrice nucleare. Marile puteri cer contrariul, limitarea drastică a numărului acestui tip de centrifuge aflate la dispoziţia Teheranului. Printre alte puncte care ridică probleme se numără „dimensiunile militare posibile” ale programului nuclear iranian, adică activităţile nedeclarate legate de nuclear, în special punerea la punct a unei încărcături nucleare pentru o rachetă, sau programul rachetelor balistice, considerat de ţările occidentale ca făcând parte integrantă din rezoluţiile Consiliului de Securitate asupra Iranului şi a cărui negociere este calificată de ayatollahul Ali Khamenei drept „stupidă şi idioată”.

Negocierile se vor relua pe 16 iunie la Viena, obiectivul rămânând cel de găsire a unui acord final până la 20 iulie, data expirării acordului interimar de şase luni, chiar dacă acesta poate fi prelungit cu încă şase luni. Într-un scenariu ideal, SUA ar dori încheierea negocierilor înaintea alegerilor „de la jumătate de mandat” din noiembrie, pentru a evita confruntarea cu un Congres şi mai puţin receptiv la un acord. De partea Iranului, preşedintele Hassan Rohani, sub presiunea ultra-conservatorilor, trebuie să-şi ţină promisiunea de relansare a economiei prin ridicarea sancţiunilor.

Reuniune la Istanbul

Luni, şeful diplomaţiei iraniene, Mohammad Javad Zarif, şi omologul său din UE, Catherine Ashton, s-au întâlnit la Istanbul pentru a încerca să găsească un acord asupra dosarului nuclear iranian. O reuniune informală, neanunţată înainte, care va dura două zile, potrivit surselor iraniene citate de agenţia de presă
Mehr. Ea intervine după eşecul ultimei sesiuni de discuţii de la Viena dintre Iran şi marile puteri mondiale, care nu au reuşit să abordeze redactarea unui acord definitiv referitor la dimensiunea programului nuclear iranian, din cauza importantelor divergenţe de vederi.  

Cele mai citite

Ambasada britanică prezintă un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, în cinstea Paștelui ortodox

Ambasada Marii Britanii la București a creat un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, pentru a marca Paștele ortodox. Paddington este o jucărie de pluș...

Ambasada britanică prezintă un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, în cinstea Paștelui ortodox

Ambasada Marii Britanii la București a creat un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, pentru a marca Paștele ortodox. Paddington este o jucărie de pluș...

Studiu. Românii își propun să arunce mai puțină mâncare

Șapte din zece români își propun să arunce mai puțină mâncare la gunoi, relevă cel mai recent studiu realizat de Reveal Marketing Research în...
Ultima oră
Pe aceeași temă