14 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialIRAN: 20 ianuarie, data propusă pentru aplicarea acordului de la Geneva

IRAN: 20 ianuarie, data propusă pentru aplicarea acordului de la Geneva

Experţii iranieni şi ai marilor puteri din Grupul 5+1 au propus data de 20 ianuarie pentru a începe aplicarea acordului de la Geneva privind programul nuclear al Republicii Islamice, a declarat şeful experţilor iranieni, Hamid Baidinejad.

“Una dintre principalele propuneri (ale experţilor celor două părţi) este de a trece la aplicarea acordului începând cu 20 ianuarie. Există un acord de principiu asupra acestei date care trebuie să fie aprobată de responsabilii politici”, a declarat oficialul iranian, conform Agerpres.

Experţii tehnici ai Iranului şi Grupului 5+1 (Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania) au încheiat marţi dimineaţă negocierile pentru a defini modalităţile de aplicare a acordului semnat pe 24 noiembrie la Geneva care vizează rezolvarea crizei programului nuclear al Teheranului.

Citeşte şi: Iranul EXCLUDE desfiinţarea instalaţiilor nucleare

Hamid Baidinejad a adăugat că mai rămân “două sau trei chestiuni de natură politică ce trebuie reglementate la nivel politic”, fără să ofere alte detalii.

Responsabilii iranieni în dosarul nuclear au afirmat marţi că negocierile tehnice s-au încheiat “cu progrese”.

Şeful echipei de negociatori iranieni în dosarul nuclear, Abbas Araghchi, urmează să se întâlnească săptămâna viitoare cu Olga Schmitt, adjuncta şefei diplomaţiei europene, Catherine Ashton, în contact cu Teheranul în numele Grupului 5+1, pentru a aborda chestiunile politice rămase nerezolvate.

Acordul de la Geneva prevede, printre altele, limitarea îmbogăţirii uraniului în Iran pe o perioadă de şase luni în cursul căreia nu vor fi puse în aplicare noi sancţiuni.

Obiectivul este de a se ajunge la un acord definitiv cu Iranul, suspectat, în pofida dezminţirilor sale, că încearcă să se doteze cu arma nucleară sub acoperirea programului nuclear civil.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă