14.1 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialIrak. Personalul american al unei baze aerene, evacuat

Irak. Personalul american al unei baze aerene, evacuat

Personalul american de la  o baza aeriana din Irak a fost evacuat, de către societăţile americane care lucrează pentru Guvernul irakian în domeniul Apărării, din cauza deteriorării securităţii în această ţară, a anunţat joi Washingtonul, informează Mediafax.

Într-un scurt comunicat, Departamentul de Stat a anunţat că "cetăţeni americani, aflaţi sub contract cu Guvernul irakian (…), au fost transferaţi provizoriu de întreprinderile lor pentru motive de securitate".

Un oficial din domeniul Apărării a precizat că "aproximativ o sută" de cetăţeni americani care lucrează în Irak au fost deplasaţi de la baza aeriană Balad către Badgad, capitala ţării.

Oficialul a adăugat că administraţia americană nu a fost implicată în operaţiunile de evacuare.

Departamentul de Stat a refuzat să ofere mai multe detalii despre această evacuare.

În schimb, "statutul personalului ambasadei şi consulatelor Statelor Unite (în Irak) nu s-a schimbat", a afirmat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei americane, Jennifer Psaki, dezminţind orice zvon cu privire la evacuarea misiunilor americane din această ţară afectată de violenţe.

Potrivit oficialului din domeniul Apărării, personalul american transferat lucra în dosarul cu privire la vânzarea a 36 de avioane de luptă de tip F-16, achiziţionate de irakieni de la americani, şi era plătit de Guvernul de la Bagdad. Primele două avioane de luptă de tip F-16 urmează să fie livrate în toamnă.

Baza aeriană de la Balad a fost predată autorităţilor irakiene în noiembrie 2011, după două luni de la retragerea militarilor americani din Irak.

Balad a fost cea de-a doua bază americană din Irak ca mărime, găzduind până la 36.000 de angajaţi, şi unul dintre aeroporturile cele mai active de pe planetă.

Statele Unite au exprimat preocupare în legătură cu intensificarea activităţilor insurgente în Irak, analizând posibilitatea efectuării unor raiduri aeriene împotriva poziţiilor rebele.

Insurgenţii radicali islamişti înaintau joi spre capitala Irakului, Bagdad, după ce au preluat controlul asupra unor teritorii importante din nord-vestul Irakului.

Cele mai citite

90 de minute pe Santiago Bernabeu sunt foarte lungi: Real Madrid-Bayern Munchen 2-1

Real Madrid s-a calificat dramatic în finala Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Bayern Munchen cu scorul de 2-1 (0-0), miercuri...

Trump nu a putut ajunge la sărbătoarea lui Putin, pentru că vremea a fost cam Stormy

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Omul care a anunțat că poate pune capăt războiului din Ucraina în 24 de ore, Donald Trump, regretă că nu a...

Premierul Netanyahu și șeful CIA, William Burns, au discutat despre o „pauză” în operațiunile militare din sudul Fâșiei Gaza

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu şi şeful CIA, William Burns, au discutat miercuri la Ierusalim despre o posibilă 'pauză' în operaţiunile militare în sudul Fâşiei...
Ultima oră
Pe aceeași temă