17.2 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialIonescu, BVB: Erste caută toate argumentele să nu listeze BCR

Ionescu, BVB: Erste caută toate argumentele să nu listeze BCR

Directorul general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), Valentin Ionescu, crede că Erste nu vrea să listeze BCR la bursă întrucât preţul acţiunilor pe piaţă ar fi sub cel la care banca austriacă a cumpărat pachetul majoritar de acţiuni în 2006.

 

“Cred că şefii Erste caută toate argumentele pentru a nu lista BCR. O listare a BCR acum ar duce preţul sub cel la care Erste a cumpărat acţiunile la BCR în 2006, iar asta nu ar fi bine pentru Erste”, a declarat, miercuri, Ionescu la seminarul organizat de Wall-Street.ro privind piaţa de capital.

El a menţionat că politica Erste este de a nu lista subsidiarele, în schimb cotează acţiunile proprii la bursele din ţările unde controlează bănci.

“Nu ştiu în ce măsură statul mai are o pârghie prin care să forţeze Erste să listeze BCR. Cred că statul a uitat de clauza de obligaţie a listării BCR prevăzută în contractul de privatizare al băncii. Până la urmă, decizia este la acţionarul majoritar, iar SIF-urile cred că ar putea fi singurele care să ceară listarea”, a arătat Ionescu.

Preşedintele executiv al BCR, Dominic Bruynseels, a declarat în luna februarie că lichiditatea insuficient de ridicată a bursei de la Bucureşti nu ar “evidenţia valoarea BCR” dacă acţiunile ar fi listate acum.

El a precizat că procesul pentru listarea BCR este convenit cu SIF-urile şi că nu există un termen specific pentru listare. Erste Bank a preluat, în 2006, 61,88% din acţiunile BCR, de la stat, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi International Finance Corporation, pentru sum de 3,75 miliarde euro.

Directorul general al BVB a mai spus că listarea unei companii duce la formarea unui preţ care, de cele mai multe ori, este mai mare decât cel anterior cotării la bursă.

“Şi acţiunile Fondului Proprietatea erau tranzacţionate la Depozitarul Central, la preţuri sub cel de listare. Trebuie să înţelegem că discount-urile la care sunt tranzacţionate acum la bursă acţiunile FP nu sunt influenţate de faptul că este listat, ci de mediul economic din România, de majorarea TVA, de scăderea salariilor, de impozitul trimestrial pe care investitorii trebuie să îl plătească. Acestea sunt lucruri defavorabile bursei”, a afirmat Ionescu.

Prin contractul de privatizare, acţionarul majoritar al BCR, banca austriacă Erste Bank avea obligaţia să listeze instituţia de credit pe care o controlează în România în cel mult trei ani de la finalizarea preluării, adică până în octombrie 2009.

În august 2009 Erste a semnat cu SIF-urile un acord prin care listarea BCR a fost amânată cel puţin doi ani, dar poate fi realizată mai devreme, la solicitarea celor cinci societăţi, dacă piaţa de capital va da semne certe de revenire. Astfel, până în august trebuie reluate discuţiile privind listarea băncii.

SIF-urile iau în calcul vânzarea totală sau parţială a participaţiilor pe care le au la BCR, în condiţiile în care Erste nu va lista banca.

În prezent, o societate deţinută 100% de Erste Bank, respectiv EGB Ceps Holding GmbH, deţine 69,4% din capitalul BCR, iar cele cinci SIF-uri au cumulat 30,11% din acţiuni.

Cele mai citite

Milionarii de la One Properties United, campanie publicitară dubioasă în mass-media! În paralel, vor să ne închidă gura

Ziarul Financiar insistă cu o declarație a lui Victor Căpitanu, co-CEO One United Properties, prin care se sugerează că un fond elvețian de...

Fondatorul Wikileaks, Julian Assange, poate face un nou apel împotriva extrădării în SUA

Fondatorul Wikileaks, Julian Assange, poate face un nou apel împotriva extrădării în SUA, a decis Înalta Curte, potrivit BBC. Julian Assange a primit permisiunea de...

Stupoare în țările occidentale. Lideri din UE transmit mesaje de compasiune după moartea președintelui Iranului

Ceremonia funerară în memoria înalților oficiali iranieni care au murit în accidentul de elicopter din 19 mai 2024, în frunte cu președintele Ebrahim Raisi,...
Ultima oră
Pe aceeași temă