18.5 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialIon Caramitru, desemnat Ambasador Shakespeare în România

Ion Caramitru, desemnat Ambasador Shakespeare în România

Directorul Teatrului Naţional “Ion Luca Caragiale” din Bucureşti, actorul Ion Caramitru, a fost desemnat Ambasador Cultural Shakespeare în România, potrivit Agerpres.

“Ion Caramitru, este o onoare şi o plăcere să îţi înmânez această medalie ca simbol al respectului nostru şi al recunoaşterii oficiale că eşti, fără îndoială, cel mai de seamă ambasador Shakespeare al României”, a afirmat directorul Consiliului Britanic la Bucureşti, Nigel Townson, în cadrul ceremoniei organizate joi seara de Ambasada Marii Britanii şi Consiliul Britanic din Bucureşti, în cadrul programului “Shakespeare lives”, precizează comunicatul. 

Directorul TNB a arătat că acest titlu de Ambasador Shakespeare reprezintă “o numire simbolică” şi a spus că se bucură pentru distincţie mai mult decât pentru un Oscar. 

“Este o numire simbolică, mai mult sau mai puţin. (…) Mă bucură mai mult să iau titlul acesta de Ambasador Shakespeare decât un Oscar, căci Oscar nu ştim cine a fost, ştim că a creat statueta, pe când Shakespeare ştim cu siguranţă cine a fost”, a afirmat Ion Caramitru.

Mai mult, actorul a spus că “un ambasador are menirea de a sluji interesele teritoriului pe care îl reprezintă”.

“Mă angajez, aşadar, să port de grijă… intereselor Marelui Will şi să-l slujesc în continuare”, a mai adăugat Ion Caramitru.

Printre argumentele înaltelor foruri oficiale britanice de a-i oferi titlul de Ambasador Shakespeare actorului, se află: un montaj video cu imagini din spectacolele în care Ion Caramitru a interpretat variate roluri din dramaturgia lui Shakespeare, de la “Romeo şi Julieta” (1967), “Hamlet” (pentru care actorul român a fost nominalizat printre cei mai buni 10 interpreţi ai rolului care au existat vreodată de către Michael Boyd, directorul artistic al Royal Shakespeare Company), până la “Eduard al III-lea”, “Macbeth” sau “Prospero” (2015), un fragment video dintr-un dialog cu Michael Pennington dintr-un workshop susţinut cu ani în urmă la Craiova, precum şi un mini-recital live, bilingv, în română şi engleză.

Cele mai citite

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...

Lumina Sfântă a fost adusă în Republica Moldova de un avion al României

Lumina Sfântă a fost adusă de la Ierusalim în Republica Moldova, în anul 2024, de un avion al României, anunță presa de la Chișinău. Cursa...

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...
Ultima oră
Pe aceeași temă