Președintele Klaus Iohannis a aprobat, miercuri, cererea de urmărire penală a fostului ministru al Economiei, Adriean Videanu.
Șeful statului a transmis ministrului Justiţiei cererea de urmărire penală a domnului Videanu Adriean, în calitate de fost ministru al Economiei, respectiv al Economiei, Comerţului şi Mediului de afaceri, pentru a se proceda conform legii.
”Având în vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nr. 261/C/2015, din data de 2 februarie 2015, privind formularea cererii de urmărire penală faţă de domnul Videanu Adriean, în calitate de fost ministru al Economiei, respectiv al Economiei, Comerţului şi Mediului de afaceri şi membru al Guvernului în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010”, se arată în comunicatul de presă remis de Administrația Prezidențială.
”În temeiul dispoziţiilor Art. 109 alin. (2) teza întâi din Constituţia României, republicată, Art. 12 şi Art. 18 din Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, având în vedere Decizia Curţii Constituţionale nr. 270/2008”, se mai precizează în comunicatul citat.
Totodată, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost înştiinţat cu privire la formularea cererii de urmărire a domnului Videanu Adriean, în calitate de fost ministru al Economiei, respectiv al Economiei, Comerţului şi Mediului de afaceri.
Ministrul Videanu (în perioada decembrie 2008-septembrie 2010), prin memorandumuri, a continuat politica lui Vosganian de favorizare a afacerilor lui Ioan Niculae, susţine procurorul DIICOT. Probele în cazul lui Videanu sunt mai colorate, deoarece sunt interceptări telefonice, interceptări de sms-uri, care fac deliciul presei, cititorilor, telespectatorilor şi au impact mult mai puternic decât nişte ordine seci, cu detalii tehnice, plicticoase, cuprinse în documente scrise.
Prima convorbire înregistrată datează din 26 februarie 2009, ora 12,21, cînd Niculae îi spune interlocutorului său „Domnule ministru, dacă se dau banii se dau direct la agricultură, nu la îngrăsăminte, asta e problema, nu suntem pe drumul cel bun”. Procurorul nu precizează, însă, că interlocutorul ar fi Videanu.
Procurorul DIICOT îl acuză pe Videanu că deşi cunoştea cuantumul datoriilor societăţilor lui Niculae către ROMGAZ şi TRANSGAZ, a susţinut în şedinţa de guvern ( Guvernul Boc, din care făcea parte şi Victor Ponta) continuarea acordării discount-urile pentru gazele naturale producătorilor de îngrăşăminte pentru agricultură.