12.2 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialIoana Berindei: "Am facut Jilava in pantofi de vara"

Ioana Berindei: “Am facut Jilava in pantofi de vara”

La Editura Compania, in seria “ClarObscur” – Memorii, coordonata de Petru Romosan, a aparut volumul Laviniei Betea “Am facut Jilava in pantofi de vara”, cuprinzand convorbiri cu Ioana Berindei. Nascuta in 1956, Lavinia Betea este conferentiar la Facultatea de Stiinte Politice a Universitatii Bucuresti. A publicat numeroase carti de investigare a trecutului recent, printre altele volume in care a ales sa priveasca “diavolul” in fata si sa dialogheze cu Alexandru Barladea-nu si Corneliu Manescu.
De data aceasta, Lavinia Betea publica o carte de convorbiri cu una dintre victimele sistemului concentrationar, considerata un “martor exemplar”: Ioana Berindei, sotia istoricului Dan Berindei, acum in varsta de peste 80 de ani. Fiica a fruntasului taranist Ioan Hudita si nora a uneia dintre familiile de traditie ale liberalilor, Ioana Berindei a fost arestata impreuna cu inca douazeci si doi de membri ai celor doua familii, stigmatizati de regimul proletar ca “dusmani de clasa”. In inchisoare si-a nascut fiica, Ruxandra. Un destin cu totul iesit din comun, “o experienta-limita care transmite exemplar altor generatii fiorul neomenesc al absurdului ideologic”.
Dupa un text introductiv – “Ioana si Ingerul ei” – cartea este structurata in doua parti: “Vechea lume” – cuprinzand amintiri de pana la arestare – si “Alta lume” – coborarea in infernul inchisorii. Un lucru admirabil, fiindca devine astfel si mai evident contrastul dintre lumea asezata, normala, imperfecta, dar cu momente de mare frumusete, si “lumea pe dos” instaurata de comunisti. Orice cititor de buna-credinta, mai ales cel din generatia tanara, poate intelege astfel o parte din ceea ce am pierdut cu desavarsire o data cu “revolutia proletara”. O sectiune finala de “Secvente de familie” cuprinde: fila “23 august 1944” din jurnalul lui Ioan Hudita, un fragment din Ion Ioanid, o amintire a Dinei Bals (soacra Ioanei Berindei) si “Aduceri-aminte cu mama”, un text al Ruxandrei Berindei.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă