13.3 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialIoan Paun, martor in dosarul Zambaccian

Ioan Paun, martor in dosarul Zambaccian

Principalul denuntator in procesul Zambaccian, Ioan Paun, ramane martor in cauza. Plangerea lui Adrian Nastase fata de scoaterea de sub urmarire penala a fostului consul a fost respinsa de instanta suprema.

Magistratii instantei supreme au respins plangerea lui Adrian Nastase fata de netrimiterea in judecata a lui Ioan Paun. Procurorii anticoruptie l-au scos de sub urmarire penala pe martorul-cheie Paun in dosarul Zambaccian, fapt care l-a iritat la culme pe fostul prim-ministru. Decizia magistratilor nu este definitiva, ea putand fi contestata la completul de noua judecatori.
In toamna anului trecut, DNA l-a pus sub urmarire penala pe Ioan Paun, fost sef al Consulatului General al Romaniei la Hong Kong. El era acuzat de complicitate la fals in inscrisuri sub semnatura privata si complicitate la folosirea unor documente falsificate. Dupa scurt timp, Paun a devenit, din inculpat, martor in dosar.
Adrian Nastase a contestat in instanta scoaterea de sub urmarire penala a fostului consul, deputatul PSD insinuand ca s-a recurs la o negociere. Conform spuselor lui Nastase, Paun a furnizat date incriminatorii procurorilor, fapt care ar fi condus la intocmirea unui dosar penal pe numele sau.
Procurorii i-au trimis in judecata pe sotii Nastase, Irina Jianu, fost inspector de stat la Inspectoratul de stat in constructii, si pe Mihail Vasile, administrator la SC Eurografica SRL. Conform rechizitoriului, in perioada 2001–2006, folosind autoritatea si influenta sa, Adrian Nastase a comis mai multe infractiuni de coruptie. El este acuzat de luare de mita si obtinerea de foloase necuvenite, infractiuni de pe urma carora fostul premier ar fi obtinut suma de 1,3 milioane euro.

"Acuzatia in dosarul Zambaccian e aberanta. A fost construita de niste oameni care nu erau zdraveni la minte."
Adrian Nastase

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă