23.4 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSpecialInvestiţii de 550 milioane în reţele de apă şi canalizare

Investiţii de 550 milioane în reţele de apă şi canalizare

Un proiect finanţat din fonduri europene va creşte cu mult gradul de dotare a localităţilor gălăţene la reţele de apă potabilă şi canalizare. În prezent, nici unul dintre primarii celor 61 de comune gălăţene nu se poate lăuda că localitatea sa este canalizată integral.

O schimbare importantă se va produce la bun început pentru opt comune, care până la sfârşitul lui 2014 vor beneficia de reţele modernizate de apă potabilă şi reţele noi de canalizare, aceste lucrări fiind realizate în cadrul unui proiect în valoare de aproximativ jumătate de miliard de lei, din care o sumă de principală finanţare este cea nerambursabilă, prin Fondul de Coeziune, respectiv prin Programul Operaţional de Mediu.

Lucrările din acest proiect vizează şi modernizări de reţele în cele două municipii, Galaţi şi Tecuci şi în oraşul Tg. Bujor. Lucrările programate în cele 11 localităţi, Galaţi, Tecuci, Tg. Bujor, Barcea, Cuza Vodă, Drăgăneşti, Iveşti, Lieşti, Pechea, Slobozia Conachi, Umbrăreşti, sunt în valoare 551.738.533 lei, din care 421.587.683 de lei reprezintă finanţarea nerambursabilă alocată prin Fondul de Coeziune, 64,5 milioane de lei este finanţarea nerambursabilă de la bugetul de stat, suma de 9,9 milioane de lei reprezintă contribuţia beneficiarului, de la bugetele localităţilor, iar 55,4 milioane este finanţarea valorii neeligibile, mai precis contribuţia operatorului regional SC Apă Canal SA Galaţi. Simultan cu montarea reţelelor, vor fi instalate sau modernizate, după caz, staţii de epurare a apelor uzate.

Potrivit directorului Apă Canal SA, Gelu Stan, după ce acest proiect se va finaliza şi dacă Galaţiul va absorbi şi alte 80 de milioane de euro ce vor fi disponibile prin POS 2 de Mediu, „până în 2020, peste 60% din populaţia judeţului Galaţi va avea canalizare şi apă curentă. Restul până la 100% este greu de spus în cât timp va avea aceste servicii, pentru că depinde de capacitatea financiară a noastră, dar şi de cât de mult ne vom extinde“.

La Galaţi, investiţii de 95 milioane euro

Alte modernizări vor fi efectuate la staţia de epurare din municipiul Galaţi, pusă în funcţiune în 2011, în cadrul unui proiect ISPA în valoare de 20 de milioane de euro. În prezent, la staţia de epurare e realizată doar tratarea mecanică a apelor uzate. Pentru a fi respectate standardele europene în tratarea apelor uzate, sunt necesare investiţii de 20 de milioane de euro pentru instalarea echipamentelor pentru tratarea biologică şi terţiară a apelor uzate colectate din oraş. Valoarea proiectelor ISPA derulate în perioada 2008-2011 a fost de 75 de milioane de euro, 42 milioane de euro fiind fonduri de la UE, 18 milioane de euro obţinute printr-un împrumutul al Primăriei Galaţi la BEI, 15 milioane de euro fiind alocarea de la bugetul local. Lucrările au presupus reabilitarea a 120 de km de conducte de apă potabilă şi canalizare, construirea staţiei de epurare şi reabilitarea staţiei de tratare a apei potabile, a staţiilor de pompare şi instalaţiilor conexe. În total, investiţiile realizate la Galaţi sunt în valoare de 95 milioane euro.

 

Cele mai citite

Numărul turiștilor români care au călătorit în Germania în anul 2023 a crescut cu 20% față de anul 2022

În anul 2023, turiștii români au efectuat 760.000 de călătorii cu cel puțin o noapte de cazare în Germania. În comparație cu anul precedent,...

Ana Maria Pătru a fost achitată definitiv și ȋn al doilea proces intentat de DNA Ploiești. Instanța a concluzionat că ,,Fapta nu există”

Curtea de Apel București a confirmat, pe 14 mai, sentința pronunțată anul trecut de către Tribunalul București, care a declarat-o nevinovată pe Ana Maria...

CFA România: Indicele de Încredere Macroeconomică, în scădere accentuată în aprilie; inflaţia, estimată la 5,73%, în următoarele 12 luni

Indicatorul de Încredere Macroeconomică realizat de Asociaţia CFA România a scăzut cu 12,3 puncte până la valoarea de 47,1, în luna aprilie a acestui...
Ultima oră
Pe aceeași temă