10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialUPDATE. MAE îşi face, pe ascuns, un nou sediu potrivit cu “statutul...

UPDATE. MAE îşi face, pe ascuns, un nou sediu potrivit cu “statutul de membru UE şi NATO”. Vezi reacţia ministerului

UPDATE: În urma publicării materialului, Ministerul Afacerilor Externe ne-a trimis la redacţie următoarele precizări:

“Ministerul Afacerilor Externe a dat curs de două ori solicitărilor adresate de cotidianul „România Liberă” pe această temă, răspunzând punctual întrebărilor adresate şi oferind toate informaţiile disponibile la acest moment cu privire la stadiul demersurilor pe tema construirii unui nou sediu.

În acest context, articolul “Lovitură imobiliară. MAE îşi face, pe ascuns, un nou sediu potrivit cu “statutul de membru UE şi NATO”, publicat astăzi, 16 ianuarie 2014, sub semnătura Cătălin Prisăcariu, conţine o interpretare tendenţioasă, care nu respectă principiul informării corecte şi obiective a publicului larg.

Precizăm, încă o dată că, în acest moment, Ministerul Afacerilor Externe nu a demarat proiectul construirii unui nou sediu şi nici nu au fost alocate resurse financiare.

Reiterăm că Ministerul Afacerilor Externe a iniţiat hotărârea de Guvern prin care se revine la situaţia anterioară anului 2004, având în vedere că, atât Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, cât şi Federaţia Română de Rugby au renunţat, în mod voluntar, la dreptul de folosinţă gratuită asupra acestui teren. Menţionăm faptul că, de la data primirii dreptului de folosinţă a terenului şi până în prezent, acesta nu a fost utilizat de către COSR şi FRR.

Tema de proiectare la care s-a făcut referire în răspunsul din data de 15 ianuarie 2014, reprezintă un document care va fi elaborat de specialiştii Ministerului Afacerilor Externe si prin care vor fi stabilite cerinţele minime generale pe care trebuie să le îndeplinească un nou sediu al Ministerului Afacerilor Externe, şi nu reprezintă un proiect de arhitectură realizat de un operator economic.

Ministerul Afacerilor Externe intenţionează să construiască un nou sediu al instituţiei care să corespundă tuturor standardelor prevăzute de actualul statut al României de membru UE şi N.A.T.O., dar şi necesităţilor de organizare a evenimentelor prilejuite de deţinerea, în anul 2019, de către România, a preşedinţiei Uniunii Europene. În momentul în care vor fi îndeplinite toate formalităţile legale necesare demarării construcţiei, locaţia definitivă va fi comunicată public”.

DIRECTIA PURTATOR DE CUVANT SI COMUNICARE

***

Într-o lipsă totală de transparenţă, Ministerul Afacerilor Externe a demarat proiectul construirii unui nou sediu al instituţiei lîngă Arcul de Triumf. Primul pas a fost încetarea dreptului de folosinţă gratuită a terenului de pe şoseaua Kiseleff 61 pentru Federaţia Română de Rugby şi Comitetul Olimpic Român şi, prin urmare, darea acestuia în folosinţa MAE. Al doilea pas, nefăcut public, este demararea proiectării noului sediu.

Guvernul, placaj imobiliar la Federaţia Română de Rugby

În decembrie, Guvernul a emis Hotărîrea 964, prin care terenul de 5.000 de metri pătraţi de la numărul 61 de pe şoseaua Kiseleff nu mai era în folosinţă gratuită a Federaţiei Române de Rugby (FRR) şi a Comitetului Olimpic Român (COR). Astfel, terenul, deja în proprietatea şi administrarea MAE, revenea în folosinţa ministerului. În 2004, FRR şi COR dobîndiseră dreptul de folosinţă gratuită printr-o altă Hotărîre de Guvern (418 din 2004), în timpul guvernării Adrian Năstase. Conform unor articole din presă, terenul era ţinta unor interese imobiliare ale lui Alin Petrache, preşedintele FRR şi deputat PSD, pentru că este şi foarte bine plasat, şi negrevat de sarcini.

MAE: rugbiştii şi olimpicii au renunţat la teren “în mod voluntar”

Revenit în folosinţa MAE, terenul va avea o soartă măreaţă: va contribui la misiunea României în NATO şi UE. Conform unui răspuns al MAE primit la solicitarea “României libere”, “Terenul în suprafaţă de 5.000 mp, situat în Şoseaua Kiseleff nr. 61, sector 1, Bucureşti, proprietate privată a statului, aflat în administrarea Ministerului Afacerilor Externe, a fost dat în folosinţă gratuită, pe o perioadă de 49 de ani Comitetului Olimpic Român (actualul Comitet Olimpic şi Sportiv Român) şi Federaţiei Române de Rugby, prin Hotărârea Guvernului nr. 418∕ 2004. Având în vedere că atât Comitetul Olimpic şi Sportiv Român cât şi Federaţia Română de Rugby au renunţat, în mod voluntar, la dreptul de folosinţă gratuită asupra acestui teren, Ministerul Afacerilor Externe a iniţiat hotărârea de Guvern prin care se revine la situaţia anterioară anului 2004.

Menţionăm că terenul este situat în intravilan şi nu este grevat de construcţii”.

Noul sediu al MAE va fi pe Kiseleff 61

Aşadar, aşa cum comunică Ministerul Afacerilor Externe, terenul de pe Kiseleff poate fi oricînd folosit pentru a găzdui o construcţie. Şi nu va fi vorba de una privată, ci de una publică. “Ministerul Afacerilor Externe intenţionează să construiască pe acest teren un nou sediu al ministerului care să corespundă tuturor cerinţelor cerute de actualul statut al României de membru UE şi N.A.T.O. şi de organizarea reuniunilor şi a evenimentelor prilejuite de deţinerea în anul 2019 de către România a preşedinţiei Uniunii Europene”, a adăugat MAE, prin Biroul de presă, pentru “România liberă”.

Externele proiectează deja noul sediu, dar în secret

Practic, oficial, a fost luată decizia construirii unui nou sediu al Externelor de la Bucureşti. Cu toate acestea, nici MAE, nici Guvernul nu au comunicat public pe această temă, deşi în joc sînt sume de zeci de milioane de euro de la buget. Cum se explică secretomania? “România liberă” a insistat să afle în ce stadiu se află proiectul construirii noului sediu al MAE. După mai bine de trei săptămîni de aşteptare, Biroul de presă al ministerului a reuşit să încropească un răspuns destul de zgîrcit: “În acest moment nu există un cost estimat al construirii noului sediu al MAE. În prezent MAE se află în faza iniţierii demersurilor pentru ȋntocmirea temei de proiectare, nefiind organizată încă nicio licitaţie pentru construirea noului sediu.

Toate costurile aferente proiectului vor fi suportate de la bugetul de stat”.

Ce se ştie: banii vin “de la bugetul de stat”

“Tema de proiectare” a noului sediu al MAE presupune ca nişte companii de arhitectură să încheie un contract cu ministerul, însă nici pentru acest demers nu au fost făcute publice detalii de vreun fel sau altul. Singura garanţie este că, indiferent cît va costa, cine-l va proiecta şi va executa lucrarea, noul sediu al Externelor va fi plătit “de la bugetul de stat”.

 

 

Cele mai citite

Soluții pentru protecția împotriva exploziilor de praf

În peisajul comercial de astăzi, asigurarea siguranței și securității este vitală, în special în ceea ce privește reducerea riscurilor asociate cu exploziile de praf....

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...

Premieră mondială! Taxa pe care trebuie să o plătești dacă vrei să vizitezi Veneția

Veneția, una dintre cele mai frumoase și vizitate destinații din lume, se confruntă de mult timp cu provocări legate de turismul de masă, iar...
Ultima oră
Pe aceeași temă