11.1 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialTeodosie: este o inscenare. Patriarhia: filmul e indubitabil

Teodosie: este o inscenare. Patriarhia: filmul e indubitabil

Dezvaluirile Romaniei libere privind coruptia din BOR au starnit reactii diferite.  In timp ce Arhiepiscopul Tomisului si-a angajat trei avocati, dupa reteta Becali, care au atacat cu un limbaj jenant jurnalistii, Patriarhia sustine ca inregistrarile video “sunt indubitabile”. “Nu este o chestiune de nuanta, e clar ca acolo s-a intamplat ceva”, a mai declarat parintele Constantin Stoica, precizind ca Patriarhia asteapta rezultatul anchetelor – cea interna si cea a Parchetului. Conducerea Universitatii “Ovidius” din Constanta, unde reporterul a fost inscris la interventia Arhiepiscopului Teodosie, afirma, in ciuda dovezilor prezentate, ca jurnalistul nu este inmatriculat in aceasta unitate de invatamant.

Romania libera a publicat in editia de marti, 5 mai, o investigatie realizata cu camera ascunsa in care un reporter sub acoperire a ajuns in anturajul Arhiepiscopului Tomisului, IPS Teodosie, si a obtinut de la acesta promisiunea ca-l va ajuta sa ajunga preot, desi nu terminase seminarul si nici nu urmase o facultate de teologie. Pentru a-i completa studiile, IPS Teodosie a intermediat inscrierea reporterului la Facultatea de Teologie din cadrul Universitatii “Ovidius” din Constanta, la sase luni dupa inceperea anului scolar. Ulterior, unul dintre oamenii de incredere ai inaltului prelat i-a cerut jurnalistului 1.500 de euro, din care a platit 850 de euro, pentru a cumpara un cadou Arhiepiscopului.

Conducerea Universitatii de stat “Ovidius” din Constanta sustine acum ca jurnalistul nu ar fi fost inscris oficial la facultate. Rectorul Victor Ciupina ne-a declarat: “Studentul nu este inmatriculat la Ovidius. Inmatricularea se face doar printr-o decizie a rectorului si la mine nu a ajuns nici un dosar al jurnalistului”, a precizat acesta. Declaratiile rectorului sunt insa cel putin bizare, in conditiile in care reporterul s-a prezentat la secretariatul facultatii impreuna cu inspectorul Biroului de Catehizare, preotul Emil Cosmin Braescu, acelasi care i-a scris recomandarea pentru facultate si l-a ajutat sa completeze dosarul de inscriere. In aceeasi zi, ziaristul a platit inclusiv taxa de inmatriculare la universitate, in valoare de 50 de RON (vezi facsimil).

 

Intrebat daca stie de existenta chitantei care atesta faptul ca ziaristul a platit taxa de inmatriculare la casieria institutiei de stat, profesorul Victor Ciupina a aruncat vina pe subordonatii sai: “Este problema lui cu cei de la casierie, cu doamna care l-a trimis sa plateasca”. In plus, cand l-am intrebat ce s-a intamplat cu dosarul cu acte pe care reporterul l-a depus la Facultatea de Teologie, rectorul a raspuns nonsalant: “Nu stiu, cautati-l dumneavoastra”. Profesorul Ciupina ne-a mai declarat ca nu se va lua nici o masura discplinara la nivelul institutiei, deoarece “este doar o problema a Arhiepiscopiei Tomisului”.

 

 

“Nu este o chestiune de nuante, e clar ca s-a intamplat ceva”
Pozitia Patriarhiei fata de dezvaluirile Romaniei libere este contradictorie. Purtatorul de cuvant al institutiei, parintele Constantin Stoica, a incercat sa minimalizeze faptele prin discreditarea reporterului sub acoperire care “a castigat” bunavointa Arhiepiscopului Teodosie. Asta, in conditiile in care reprezentantul Bisericii Ortodoxe a recunoscut faptul ca inregistrarile video “sunt indubitabile”.

» Reporter: Care este pozitia Patriarhiei Romane fata de dezvaluirile Romaniei libere privindu-l pe Arhiepiscopul Tomisului?
Parintele Constantin Stoica: Patriarhia respinge orice forma de coruptie in Biserica. Deocamdata, asteptam rezultatele celor doua anchete paralele care au inceput, cea interna, a Arhiepiscopiei Tomisului, si cea efectuata de Parchetul din Constanta, dupa care vom decide ce masuri vom lua. In cazul unui inalt ierarh, membru al Sfantului Sinod, analiza unor presupuse fapte de coruptie se face de catre conducerea Mitropoliei de care apartine. Apoi, ati vazut in film, mai apare un preot, practic, sunt mai multi functionari ai Arhiepiscopiei. In functie de rezultatele celor doua cercetari, vom vedea mai departe. Am remarcat insa ca unul dintre reporterii care au realizat articolul s-a transferat, in adolescenta, prin patru seminarii. si atunci am o rezerva, o mica rezerva.

» Reporter: Nu inteleg ce legatura este intre trecutul scolar al jurnalistului si demersul Romaniei libere?
Stoica: Nu am vorbit de articol, ci de unul dintre autorii articolului. Filmuletul este indubitabil, nu-l pune nimeni la indoiala. Dar nu numai ca autorul a trecut prin patru seminarii, dar nici nu a reusit sa termine vreo scoala de teologie.

» R.: Nu-i adevarat. A terminat Seminarul de Teologie, are si diploma de bacalaureat care atesta acest lucru. Pe de alta parte, nu exista riscul unei vicieri a anchetei interne a Arhiepiscopiei conduse de Teodosie?
S.: Exista niste fapte. Faptele sunt albe sau negre, unde e problema? E clar ca s-a intamplat ceva. Nu este o chestiune de nuante, e clar ca s-a intamplat ceva. Prin urmare, asteptam rezultatele celor doua anchete.

Romania libera a incercat ieri sa obtina un punct de vedere si de la Arhiepiscopul Tomisului. IPS Teodosie nu a raspuns la telefon.

 

 

“Intr-o lume normala, acest articol ar fi provocat un cutremur in sistem”
Articolele publicate de Romania libera in ultimele doua zile, prin care aratam cum se poate ajunge preot ocolind canoanele si regulamentele Bisericii, au starnit numeroase comentarii in randul cititorilor ziarului. Multi dintre cei care si-au exprimat parerea pe site-ul de internet al ziarului au considerat demersul nostru jurnalistic binevenit. Au existat insa si voci care au sustinut ca investigatiile au fost comandate de adversarii preotilor sau de “fortele straine care vor sa distruga unitatea romanilor”. Interesant este faptul ca foarte multi cititori ne-au semnalat pe forumul ziarului, prin email sau pe fax alte nereguli care se intampla prin bisericile din Romania. Multi ne-au cerut chiar sa mergem in judetele lor pentru a-i demasca pe preotii care se ocupa de afaceri necinstite.

Am selectat cateva dintre opiniile cititorilor, pastrand numele pe care le-au prezentat pe site-ul www.romanialibera.ro
Un comentator care s-a recomandat “Preotul mirean” ne-a scris un text numit “Sclavii calugarilor”, in care isi exprima opinia despre sistemul de promovare din Biserica: “Noi, preotii de mir, am ajuns sclavii calugarilor. Calugarii au tot dreptul in Biserica, ei ajung ierarhi, ei taie si spanzura, iar noi am ajuns cersetori cu facultate. Cersim… Sa ne aruncam putin privirea asupra parcurilor de masini pe care le detin calugarii si ierarhii. Oare cum au fost dobandite? Va spun eu: pe spinarea preotilor! Taxele pe care le percep ierarhii pentru «bunul mers» al eparhiilor sunt exorbitante. Zeci de milioane care intra in vistieriile eparhiilor fara nici o dovada. Nu dai banii care ti se cer, esti schimbat din functie deoarece nu esti considerat un bun administrator. Treaba calugarilor e sa stea in manastiri si sa se roage, nu sa se lafaie in masini de zeci de mii de euro, sa se plimbe prin lume pe banii altora”.

Un alt cititor care se recomanda a fi “De la Hamburg” spune: “Intr-o lume normala, IPS Teodosie isi dadea demisia din functie sau era dat jos (sanctionat pe masura faptelor grave) de IPS Daniel sau cine era in masura sa o faca. Intr-o lume normala, acest articol ar fi avut ca reactie un cutremur in sistem. Universitatea care da diplome in acest mod ar trebui sa-si piarda acreditatea. In fine, ar mai fi multe de spus… Astfel de cazuri nu trebuie protejate de BOR. Biserica Ortodoxa are numai de pierdut cu cei gen Teodosie si multi oameni se smintesc cu astfel de «capi» ai BOR. Ma intreb numai ce ar spune Parintele Cleopa, Parintele Teofil de la Sambata de Sus sau Parintele Arsenie Papacioc despre asa un caz…”. Un alt comentator, care semneaza “Jiji”, se revolta ca, in ciuda dovezilor prezentate de Romania libera, exista oameni care sustin ca Arhiepiscopul Tomisului este “o victima a presei”.

 

“Daca este nevinovat (n.r. – IPS Teodosie), cum se explica cuvintele pe care i le-a spus reporterului: «M-am gandit cum sa facem sa nu te expun nici pe tine, nici pe mine». Astea sunt vorbe de functionar corupt cu frica DNA-ului, nu de preot cu frica lui Dumnezeu”, spune Jiji. Un al cititor, Alexandru, este convins ca trebuie facuta o distinctie foarte clara intre oamenii bisericii. “Exista preoti corupti, dar ei nu pot afecta imaginea Sfintei Biserici! In Romania au trait si traiesc preoti cu un mare har, iar unele greseli facute de preoti in nici un fel nu pot afecta imaginea institutiei.” De asemenea, multi dintre cei care si-au exprimat opiniile pe forumul de pe internet au tinut sa-i felicite pe reporterii Romaniei libere pentru dezvaluirile facute despre Arhiepiscopia Tomisului. Unul dintre ei, care semneaza “un vrancean”, vorbeste despre rolul jurnalistilor in demascarea faptelor de coruptie: “Chestia cu aruncatul pietrei sa se aplice doar la popi sau/si la politicieni, magistrati, politisti si toti ceilalti care si-au batut joc de noi? Atunci, toti jurnalistii sa se duca la culcare si sa lase sleahta asta sa-si bata joc in continuare de noi?”.

» Dosarul Arhiepiscopului Tomisului, intre Parchete
Procurorii constanteni au trimis o adresa la Arhiepiscopia Tomisului, prin care solicita sa se precizeze daca IPS Teodosie face sau nu parte din Inaltul Cler. Asta, pentru ca, in acest caz, ancheta ar trebui facuta de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. “Trebuie sa clarificam care este functia detinuta de IPS Teodosie ca sa stim ce facem cu dosarul”, a declarat Adina Florea, prim-procurorul Parchetului de pe langa Tribunalul Constanta. De cealalta parte, Arhiepiscopia Tomisului confirma ca a sosit acea adresa, dar a spus ca nu poate preciza daca inaltul prelat face sau nu parte din Inaltul Cler si ca de acest lucru se ocupa Departamentul Juridic. Marilena Coman

Mai multe detalii:

Avocatii lui Teodosie il iau ca reper pe Becali

 

Cat costa Duhul Sfant in Romania? 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă