13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialSponsorii de partid

Sponsorii de partid

» Legea interzice "acceptarea sub orice forma, directa sau indirecta, a donatiilor de bunuri materiale ori sume de bani sau prestarea de servicii gratuite facute cu scopul evident de a obtine un avantaj economic ori politic".

» "Romania libera" va prezinta oamenii de afaceri din spatele PNL si UDMR, partide care au constituit Guvernul Tariceanu II, asa cum sunt ei mentionati pe listele finantarilor pe 2006, publicate in Monitorul Oficial.

» Multi dintre cotizantii si donatorii PNL si UDMR au firme care, intamplator sau nu, au castigat licitatii organizate de institutii bugetare.

» Pentru a evita intrebarile indiscrete din partea presei, PD s-a multumit sa publice
la gramada persoanele fizice si persoanele juridice platitoare, nediferentiind donatiile de cotizatii.

Legea finantarii activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale interzice (art. 5, alin. 9) "acceptarea sub orice forma, directa sau indirecta, a donatiilor de bunuri materiale ori sume de bani sau prestarea de servicii gratuite facute cu scopul evident de a obtine un avantaj economic ori politic". Cine judeca insa "scopul evident" si cine apreciaza daca adjudecarea unei licitatii organizate de o institutie bugetara reprezinta sau nu "un avantaj economic"?

Penitenciarele cumpara furaje de la deputatul Hoban
Printre donatorii "largi la punga" se numara deputatul PNL de Maramures Ioan Hoban. Acesta a contribuit, in 2006, la bunastarea partidului cu 60.000 RON (600 milioane lei vechi), aproape de limita maxima permisa de lege. Fara terenuri, masini sau conturi in banca declarate oficial, parlamentarul este asociat insa la sapte firme si actionar unic la a opta. Dintre acestea, doua ("Bilardi Product" si "Bilardi") au castigat in 2006, intamplator sau nu, mai multe licitatii organizate de penitenciarele din Baia Mare, Craiova, Bistrita si Gherla. Firmele deputatului liberal au livrat celor patru penitenciare tone de furaje, dar si tineret taurin si porci, in schimbul carora a incasat peste 160.000 RON (1,6 miliarde lei vechi). Se poate vorbi ce-i drept de continuitate, in conditiile in care cele doua firme si-au adjudecat licitatii organizate tot de penitenciare si in 2005, si in 2004. Sumele incasate? 2,8 miliarde lei vechi, de pilda, in 2005.
Ca de fiecare data, in dreptul rubricii "criteriul utilizat pentru atribuirea contractului" autoritatile contractante au trecut fie "oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere tehnico-economic", fie "pretul cel mai mic". Lucru discutabil la o prima privire de ansamblu. De exemplu, pentru un kilogram de furaj granulat prestarter, "Bilardi" SRL a cerut, in martie 2005, 28.000 lei vechi (fara TVA), in vreme ce o alta firma a solicitat, anul urmator, 23.600 lei vechi pe kilogram. Un pret mai mic, asadar, in ciuda inflatiei.

Liberal la liberal trage
Cum cele mai bune afaceri se fac in familie, fie ea macar familie politica, deputatul PNL Ioan Hoban este asociat la firma "HPD Habit" SRL Baia Mare cu un alt liberal. Este vorba de Marian Ovidiu Radu Pop, consilier local al municipiului Baia Mare, ales pe lista PNL. Conform ultimei declaratii de avere, Pop a incasat de pe urma functiei, anul trecut, un salariu de 26.110 RON. De unde rezulta ca afacerile trebuie sa-i mearga foarte bine pentru a putea dona partidului, in 2006, dupa exemplul lui Hoban, 60.000 RON. In afara participarii la "HPD Habit", Pop mai este implicat, conform propriei declaratii, in activitatea a cinci societati comerciale.

Pui de Rompetrol
Un alt contributor generos la pusculita PNL a fost, in 2006, si deputatul de Prahova Ion Luchian. Aflat la cel de-al doilea mandat in Parlament, acesta a scos insa din buzunar o suma mai mica decat colegul din Maramures: doar 15.850 RON. "Putin, domnule deputat, putin" ar putea spune trezorierul PNL, in conditiile in care Luchian este implicat, potrivit datelor de la Registrul Comertului, in activitatea a sapte firme, plus un cabinet medical. Dintre acestea, deputatul a recunoscut doar patru in declaratia sa de avere. La prima vedere, s-ar putea spune ca nu este insa foarte interesat de soarta firmelor sale, din moment ce nu si-a amintit corect nici macar numele lor. Cum altfel s-ar putea explica "confuziile" gen "Biosluc" in loc de "Byosluc" si "Romcalor SA" in loc de "Romcalor Oil Services SA"?
Aceasta ultima societate comerciala este membra a grupului Rompetrol al lui Dinu Patriciu din ianuarie 2004, iar la inceputul anului trecut a semnat cu Regia Autonoma "Exploatarea Domeniului Public si Privat" Constanta un contract de furnizare a 40 de tone de combustibil tip Calor Economic III pentru doua scoli generale din Constanta.
Luchian are doar 8% din actiunile "Romcalor Oil Services", care i-au adus, conform ultimei declaratii de avere, aproape jumatate de miliard de lei vechi. In plus, el se bucura de o companie selecta, fiind coleg de firma cu doi colegi de Parlament. Este vorba de deputatii de Prahova Adrian Emanuil Semcu si Horia-Victor Toma, fiecare avand cate 8% din actiunile societatii.
Semcu este implicat in alte doua firme in afara "Romcalor": "Gavsem International" are ca obiect de activitate intermedierile in comertul cu material lemnos si de constructii, iar "Feteasca Neagra D.G.S." activeaza in domeniul turismului si a beneficiat chiar de o finantare prin programul SAPARD, de 300.000 euro, pentru infiintarea unei pensiuni turistice rurale in satul Albesti Muru (Prahova). Semcu a donat si el partidului 14.360 RON. In plus, si-a convins sotia sa ajute PNL: Zenovia Semcu a pus in pusculita liberala 11.600 RON. Doamna Semcu are, dupa modelul sotului, trei firme de a caror activitate se ocupa. La una dintre ele, "Ital-Ro Strade" SA, infiintata la sfarsitul anului trecut, este asociata cu Ion Luchian, deputatul PNL amintit mai sus.
La randul sau, Horia-Victor Toma a imbogatit conturile liberale cu suma de 13.560 RON.

Dai un leu, primesti doi?
Printre sustinatorii financiari ai PNL se numara si societatea "Chimpet Industrial" SA Bucuresti, ce are ca domeniu de activitate comertul cu materiale de constructii si scule profesionale. Firma a donat liberalilor 77.000 RON, dupa ce, numai in prima jumatate a anului 2006, a licitat si castigat contracte bugetare de peste 153.000 RON, ca urmare a unor licitatii organizate de diferite institutii bugetare. Cu alte cuvinte, aproape dublu. "Chimpet" a semnat contracte cu CNADNR – Directia Regionala de Drumuri si Poduri Bucuresti, cu Ministerul Apararii, dar si cu Metrorex SA, carora le-a furnizat scule si unelte.
Asemanatoare si, totusi, un pic diferita se prezinta situatia pentru societatea comerciala donatoare "Victor Construct" SRL Botosani. Aceasta a castigat mai intai licitatiile in 2005 si dupa aceea a varsat donatii la PNL. tinand insa cont de faptul ca numai pentru reparatiile capitale, consolidarea si amenajarea Parchetului Judetean Dorohoi firma a primit in cont 11,7 miliarde lei vechi, donatia de doar 100 de milioane pare un mizilic.

Sponsori darnici din constructii si comert
Numele amintite nu sunt insa singulare. Multi altii au rotunjit conturile liberale prin cotizatii sau donatii facute in nume personal, desi au in spate macar doua firme.
Cristian Adomnitei, de exemplu. Recent numitul ministru al Educatiei a bagat in vistieria PNL 14.440 RON; este actionar unic la "Construct Consult" SRL Iasi si asociat la alte trei firme, implicate in activitati de arhitectura, inginerie si constructii. Doua dintre societatile comerciale in care Adomnitei are un cuvant de spus au fost infiintate anul trecut.
In acelasi domeniu activeaza si alti contributori ai PNL, precum Radu Florin Badoiu si Radu stef. Primul a depus la casieria partidului 25.500 RON (255 milioane lei vechi) si isi are numele legat de soarta a doua firme, una dintre ele, cu sediul in Bucuresti, fiind infiintata in noiembrie 2006. Cel de-al doilea, consilier local al municipiului Baia Mare, a donat 60.000 RON si are legata de numele sau firma "Geotehnotop" SA.
Tot din Capitala au venit cu titlu de cotizatie 24.000 RON din partea lui Florin Bumbas, implicat in activitatea a trei firme, cu profil diferit, de la inchirierea si subinchirierea bunurilor imobiliare la coafura si comert cu piese si accesorii pentru autovehicule.
O suma importanta, 60.000 RON, a venit in conturile liberale de la fostul senator de Maramures Liviu Titus Pasca, in prezent implicat in activitatea a doua societati comerciale, care se indeletnicesc cu vanzarea de bauturi si, respectiv, comercializarea autovehiculelor.

Verestoy, stalp UDMR

In tabara udemerista, cel mai darnic personaj se dovedeste a fi, inca o data, senatorul Attila Verestoy. Acesta a donat 22.050 RON si este actionar la peste zece firme, care desfasoara activitati deosebit de profitabile in numeroase domenii, de la prelucrarea lemnului, la tichete de masa, si de la sectorul imobiliar la media.
O suma frumusica a donat Uniunii, anul trecut, si fostul ministru Iuliu Winkler: 7.200 RON. O nimica toata insa daca tinem cont ca demnitarul UDMR a incasat, in 2006, pe langa salariul de ministru, aproape 800 milioane lei vechi de la Eximbank.
Darnic s-a dovedit a fi si deputatul UDMR de Brasov Attila Kovacs, care a daruit formatiunii sale 8.920 RON. Kovacs are o firma care se ocupa cu fabricarea articolelor din material plastic, de pe urma careia pare sa nu castige insa vreun ban. Cel putin asa rezulta din declaratia sa de avere.
O donatie semnificativa, de 15.000 RON, a primit UDMR si din partea Fundatiei Progress din Cluj, al carei presedinte este nimeni altul decat ministrul cercetat penal Zsolt Nagy.

 

IOAN HOBAN (deputat PNL)
"Eu nu stiu. Administratorul are libertatea sa vanda unde poate"
Deputatul liberal Ioan Hoban sustine insa ca nu are cunostinta de afacerile desfasurate de firmele sale, acestea cazand exclusiv in sarcina administratorului. "Este posibil sa fi castigat licitatii organizate de penitenciare, dar eu nu stiu. Eu practic discut doar pe proiectul de buget anual. In rest, administratorul are libertatea sa vanda unde poate. Habar nu am cu ce firme lucreaza si unde vinde", ne-a declarat liberalul.

ADRIAN SEMCU (deputat PNL)
"Mi se pare normal sa contribui"
La randul sau, deputatul Adrian Semcu considera "normal" sa ajute partidul, dar spune ca nu a avut vreun beneficiu pentru vreuna din firmele sale. "Din moment ce sunt parlamentar pe lista PNL, mi se pare normal sa contribui, mai ales pentru acele activitati care costa… felicitari si altele, se aduna", ne-a declarat deputatul. Cat despre eventualele beneficii obtinute de firmele de care este legat, Semcu a precizat: "Nu m-am implicat in asa ceva si nici nu mi-e felul". In ceea ce priveste donatia facuta PNL de sotia sa, parlamentarul liberal ne-a spus: "Nu am impus nimanui sa dea bani partidului".

Cele mai citite

Diversitatea ochelarilor: opțiuni remarcabile care îți atrag atenția

În căutarea perechii perfecte de ochelari, oamenii descoperă o gamă largă de opțiuni care depășesc simpla corectare a vederii. Dincolo de funcționalitatea lor esențială,...

Liniile STB care duc la Arena Națională, modificate cu ocazia partidei FCSB – Rapid

În această sâmbătă, liniile 86, 90 și 143 vor funcționa pe trasee temporar modificate, informează Societatea de Transport București (STB). “Cu ocazia organizării meciului de...

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...
Ultima oră
Pe aceeași temă